Co pić zamiast kawy? Poznaj jej naturalne zamienniki
Kofeina potrafi mocno uzależnić - czujesz, że nie możesz bez niej żyć? Spróbuj naturalnych alternatyw dla kawy!
Co zamiast kawy? Pobudzające napoje bez kofeiny - szot z pokrzywy, mniszek lekarski, spirulina.
Kawa to napój od którego wiele z nas zaczyna swój dzień, często po przebudzeniu wypijając espresso, a dopiero później poranną szklankę wody. W kawowym królestwie każda z nas potrafi znaleźć coś w sam raz dla siebie - od klasycznej "małej czarnej" po słodkie, mleczne latte z syropem karmelowym. Jednak czy picie kawy każdego dnia na pewno dobrze wpływa na samopoczucie? Gdy się od niej uzależniamy, jej dzienne spożywanie nie kończy się na jednej filiżance. A to po jakimś czasie może skutkować ciągłym przemęczeniem, bezsennością, spadkiem formy i dosyć mocno odbić się na naszej urodzie.
Zrób sobie zatem małe wyzwanie - odstaw kawę na tydzień zastępując ją naturalnymi alternatywami. Przekonasz się, że życie bez niej wcale nie jest takie trudne, a mikstury na bazie innych roślin mogą pobudzać równie mocno i efektywniej wpływać na Twoją codzienną pracę. Poznaj nasze sposoby na radzenie sobie bez kawy za pomocą jej naturalnych zamienników. Stosujemy je na co dzień w redakcji!
1. Szot z trawy pszenicznej
Szot z trawy pszenicznej działa jak podwójne espresso. Ta wartościowa roślina zawiera w sobie aż 70% chlorofilu, magnez i witaminę C - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, których pozbywamy się z organizmu spożywając za dużo kawy. Dodatkowo pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny i cerę, ponieważ w naturalny sposób oczyszcza ciało z toksyn i reguluje metabolizm.
2. Co pić zamiast kawy? Yerba mate
Yerba mate to chyba najlepsza istniejąca alternatywa dla kawy - ta brazylijska herbata mocno pobudza (w zależności od ilości wypitych porcji), nie powodując zmęczenia po upływie paru godzin od jej spożycia. Ma właściwości podobne do zielonej herbaty: poprawia pracę układu trawiennego, odchudza, zawiera w składzie sporo antyoksydantów przeciwdziałających starzeniu się komórek. Dodatkowo, podobnie jak inne zioła, łagodzi nieprzyjemne skutki stresu i wpływa pozytywnie na samopoczucie.
3. Co pić zamiast kawy? Sproszkowany korzeń Maca
Pierwsze dni bez kofeiny nie należą do przyjemnych - jak w przypadku większości uzależnień, możesz narzekać na bóle głowy i czuć się osłabiona. Taki efekt złagodzi sproszkowany korzeń maca, czyli peruwiański superfood o leczniczych właściwościach, stosowany na poprawę pracy narządów wewnętrznych, łagodzący stany zapalne i...zwiększający poziom energii w organizmie. Nie stymuluje naszego mózgu w sztuczny sposób, jak kawa, warto więc dodawać go do koktajli i napojów, a nawet mieszać łyżeczkę ze szklanką wody w chwilach wewnętrznego osłabienia. Wzmacniający proszek maca jest specyfikiem często używanym przez sportowców.
4. Co pić zamiast kawy? Herbata z mniszka lekarskiego
Herbata z mniszka lekarskiego to alternatywa dla kawy znana od pokoleń. Zioło to nawet w smaku przypomina kofeinę, dlatego dobrze komponuje się w wersji z mlekiem - może oszukiwać tradycyjne latte. Pobudza do działania i wspomaga koncentrację, po wypiciu tej herbaty ustępują bóle głowy i uczucie zmęczenia. W mniszku znajduje się wiele witamin (np. witamina A i C), duża ilość potasu, magnez i krzem, oraz karotenoidy opóźniające procesy starzenia się.
5. Co pić zamiast kawy? Matcha
Zielona matcha podbija świat - ta japońska herbata została uznana za superfood dzięki swoim wspaniałym właściwościom. I chociaż w jej składzie znajduje się kofeina, jest jej o wiele mniej niż w kawie (ok. 30 mg na porcję). Co wyróżnia ją na tle innych zielonych herbat? Zawiera w sobie 10 razy więcej antyoksydantów oraz katechiny łagodzące stres. Wspomaga pamięć i koncentrację, wzmacnia organizm i pobudza do działania również za sprawą dużej dawki chlorofilu.
6. Co pić zamiast kawy? Spirulina
Spirulina wypita po przebudzeniu zamiast kawy to prawdziwa bomba energetyczna. Algi morskie znane są z dużej zawartości cennego białka i witamin, które trudno w takiej ilości znaleźć nawet w warzywach i owocach. Bogate w beta-karoten oraz witaminę B12 zapobiegają anemii, poprawiają koncentrację, a także redukują cholesterol. Te sproszkowane wodorosty wystarczy wypijać codziennie rano po wymieszaniu ich z wodą lub dodawać je do koktajli (w porcjach od 1-3 łyżeczek). Spożywając je będziesz mieć dużo energii i wzmocnisz swój organizm, odtruwając go z toksyn.
7. Co pić zamiast kawy? Zielone koktajle
Regularne picie kawy wypłukuje z organizmu magnez, co powoduje niedobory i ogólne osłabienie organizmu. Warto więc zaserwować go sobie wraz z innymi cennymi witaminami, w postaci zielonego soku lub smoothie. Cennym źródłem magnezu jest szpinak, botwina, banan, płatki owsiane i surowe kakao - łącz te produkty w swoich koktajlowych mieszankach, by przemycić dla siebie jak najwięcej wartości odżywyczych. Podstawowym składnikiem diety, który daje porządnego kopa energii jest chlorofil zawarty w zielonych liściach roślin. Serwuj go sobie w postaci szotów z wyciśniętego soku z pokrzywy albo jarmużu.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life