Co jeść po treningu? Top 10 przekąsek
Ćwicz oraz jedz smacznie i zdrowo, a Twoje ciało Ci się za to odwdzięczy. Poznaj przepisy ELLE.pl na przekąski, które sprawdzą się po treningu!
Mleko czekoladowe, koktajl białkowy, masło orzechowe - pyszne potreningowe przekąski
Biegasz? Ćwiczysz na siłowni? Praktykujesz jogę? Sprawdź co jeść po swoim ulubionym treningu, żeby pomóc ciału lepiej się zregenerować i w krótszym czasie uzyskać upragnione efekty. Najlepszym pomysłem jest spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które są szybko przyswajalne przez organizm - uzupełniają zapas glikogenu, odnawiając zużyte podczas ćwiczeń pokłady energii. Aby tłuszcz się spalał i zamieniał w mięśnie, organizm potrzebuje wysokiej jakości białka. Koniecznie uzupełnij więc jego niedobory już w pierwszej godzinie po wykonanym treningu, gdy metabolizm jest podkręcony i gotowy do działana. Jeśli ćwiczysz wieczorem, nie pomijaj kolacji - potreningowy posiłek potraktuj, jako smaczną nagrodę za cały trud, który sobie zadałaś!
10 przekąsek idealnych po treningu >>
Wiosenna odzież na trening w sklepie ELLE:
1 z 10
1. Brownie z fasoli
Bez obaw - to mocno czekoladowe ciasto nie smakuje jak warzywo. Fasola, podobnie jak ciecierzyca, nie ma wyraźnego smaku i łatwo przeobrazić ją w super słodki deser. Dlaczego więc brownie to dobra i bezpieczna opcja po treningu? Ze względu na dużą ilość białka pochodzącego ze strączków, które dorównuje temu zawartemu w mięsie oraz zdrowych tłuszczów zawartych w naturalnym kakao.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej fasoli
3 łyżki surowego kakao
1 banan
pół szklanki masła orzechowego lub migdałowego
4 łyżki syropu klonowego
łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki orzechów laskowych
odrobina soli
Fasolę zmiksuj z kakao, bananem i masłem orzechowym. Dodaj do masy sodę, syrop i pokrojone w kawałki orzechy laskowe. Całość zapiecz w natłuszczonym delikatnie naczyniu żaroodpornym lub silikonowej formie, w 180 stopniach przez ok. 30 min.
2 z 10
2. Sałatka z makaronem razowym
Pasta i basta! Czas na zdrowe węglowodany. Penne z makaronu razowego lub kukurydzianego w towarzystwie świeżych warzyw i sałaty świetnie sprawdzi się na potreningowy lunch czy kolację. A najlepsze jest to, że możesz przyrządzać je na tysiące sposobów - zależnie od tego, na co masz ochotę.
Składniki:
porcja ugotowanego makaronu penne
2 szklanki liści jarmużu
1/2 ząbku czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
garść rukoli
1/2 szklanki suszonych pomidorów
Jarmuż zmiksuj blenderem z czonskiem, orzechami, oliwą, solą i pieprzem. Gotowe pesto wymieszaj z makaronem, dodaj do niego garść rukoli i pocięte na mniejsze kawałki suszone pomidory. Wierzch oprósz ulubionymi nasionami, smak możesz doprawić sokiem z cytryny.
3 z 10
3. Mleko czekoladowe
Mleko czekoladowe to dobry sposób na regenerację po mocnym wisiłku. Nie chodzi tu jednak o takie dostępne na sklepowej półce, a przyrządzone z połączenia naturalnych składników, bez grama białego cukru i emulgatorów. Czekoladowy milkshake to doskonałe połączene białka i węglowodanów, które złagodzi zakwasy, obniży poziom stresu i uzupełni zasoby glikogenu. Sporządone na mleku kokosowym dodatkowo przyśpieszy Twój metabolizm.
Składniki:
szklanka mleka kokosowego
2 czubate łyżki surowego kakao
szczypta cynamonu
kropelka esencji waniliowej
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera.
4 z 10
4. Koktajl białkowy
Białko odgrywa istotną rolę w zamianie tłuszczu na tkankę mięśniową. Dobrze jest dostarczyć je organizmowi tuż po wysiłku, niekoniecznie w postaci potrawy, ale koktajlu proteinowego. Najbezpieczniejsze są białka roślinne - z trawy pszenicznej, nasion konopii, ryżu i spiruliny. W przeciwieństwie do białek zwierzęcych nie zakwaszają organizmu po dłuższym stosowaniu i poprawiają kondycję nie tylko ciała, ale również paznokci i włosów.
Składniki:
szklanka kefiru/mleka roślinnego
miarka spiruliny
2 daktyle
1 banan
łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera na kremowy koktajl.
5 z 10
5. Warzywne spring rolls
W pierwszej godzinie po treningu dobrze jest zjeść coś lekkiego i pożywnego, by nasz organizm nie doznał szoku - postaw na danie o jak najmniejszej zawartości przetworzonych tłuszczów, a jak największej ilości węglowodanów. To one dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnych składników i sprawią, że nadal będziesz mieć energię. Podstawowym składnikiem w diecie sportowców jest ryż - źródło błonnika i białka, które warto łączyć z niskoklorycznymi produktami.
Składniki:
kilka płatów papieru ryżowego
porcja cieńkiego makaronu ryżowego
świeży ogórek
sałata
awokado
łyżka sezamu
Awokado i ogórka pokrój w słupki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut, po czym odsącz i pozostaw do wystudzenia. Wszystkie składniki zawijaj w namoczony w letniej wodzie papier ryżowy według wskazówek na jego opakowaniu.
6 z 10
6. Czekoladowe smothie bowl
Banan, kakao, orzechy i tłuszcz kokosowy to idealny potreningowy miks. Kompozycja tych składników dostarczy Ci szybkiego kopa energii i nasyci organizm, dzięki dużej zawartości białka, błonnika i żelaza oraz naturalnych tłuszczów.
Składniki:
szklanka mleka migdałowego
2 łyżki kakao
łyżeczka sezamu
2 banany
1/2 szklanki orzechów laskowych
Zmiksuj składniki na gładki krem, po czym udekoruj plastrami banana, płatkami kokosa, orzechami, nasionami i startą gorzką czekoladą o min. 70% zawartości kakao.
7 z 10
7. Kotlety z buraków
Buraki uważane są za naturalny środek dopingujący - zwiększają naszą wytrzymałość w trakcie wysiłku, dodają energię i siłę. Warto pić sok z buraków przed treningiem i konsumować je zaraz po, w formie posiłku o dużej zawartości białka. Połącz je razem z ciecierzycą i zrób sobie pożywne kotlety, które nadadzą się na zdrowy lunch lub regenerującą, potreningową kolację.
Składniki:
200g suchej ciecierzycy
ok. 300g buraków
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
mała czerwona cebula
łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka tymianku
Ciecierzycę namocz przez noc w garnku z wodą, następnie odsącz ją z wody, wlej nową i gotuj do miękkości ok. 50 minut. Buraki upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub ugotuj na parze, po czym zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Czosnek i cebulkę zeszklij na oliwie. Ciecierzycę zblenduj na gładką masę, dodaj do niej starte buraki, siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj składniki na jednolitą masę, po czym dodaj zeszklony czosnek i cebulkę. Z gotowej masy uformuj kotleciki, następnie obtocz je w nasionach słonecznika i piecz je w piekarniku na blasze wyłożonej papierem, w temperaturze 180 stopni przeż ok. 30 minut.
8 z 10
8. Banan + masło orzechowe
Tłuszcz pochodzący z masła orzechowego przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Nie musisz więc unikać tej przyjemności - zrób z niego słodką, pożywną przekąskę. Tost z masłem i bananem na ciemnym pieczywie szybko uzupełni zapas energii i pozytywnie nastroi Cię po treningu.
Składniki:
1 banan
2 czubate łyżki masła orzechowego
kilka kromek ciemnego pieczywa
Kromki chleba posmaruj masłem orzechowym i udekoruj pokrojonym w plasterki banem. Smak możesz podkręcić szczyptą cynamonu.
9 z 10
9. Domowa Granola
Błonnik, zdrowe cukry i tłuszcze to podstawowe budulce dla naszego organizmu, by mógł się szybko zregenerować. Domowa granola z orzechów, nasion, suszonych owoców i płatków to świetna opcja na posiłek po porannym treningu.
Składniki:
200g płatków owsianych/jaglanych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki ulubionych orzechów
3/4 szklanki nasion słonecznika/dyni
2-4 łyżki syropu klonowego/miodu
łyżka oleju kokosowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny/rodzynek/moreli
Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wymieszaj w dużej misce, po czym przełóż do nasmarowanego tłuszczem (najlepiej olejem kokosowym odpornym na wysokie temperatury) naczynia żaroodpornego. Zapiekaj przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas wyjmując granolę z piekarnika, by ją przemieszać (aby upiekła się z każdej strony). Po upieczeniu dodaj żurawinę i przechowuj muesli w szklanym pojemniku.
10 z 10
10. Awokado
Mówi się, że to dieta wysokobiałkowa, a nie niskotłuszczowa daje sportowcom najlepsze efekty. Czy jednak, w takim razie, powinnyśmy unikać w jadłospisie owocu awokado? Zdecydowanie nie, ponieważ zawiera w sobie zdrowy tłuszcz, który przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej, a dodatkowo zjedzenie już samej połówki powoduje na długo uczucie sytości i spadek ochoty na podjadanie między posiłkami.
Składniki:
jedno awokado
sól
pieprz
papryczka chilli
ocet balsamiczny
sok z cytryny
Przekrój awokado na pół, skrop je sokiem z cytryny i octem balsamicznym, dodaj sól, pieprz i przyprawy wedle uznania - zdrowy posiłek gotowy.