Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu?
Jak wygląda dieta uzupełniająca niedobory jodu? Poznaj 5 produktów wskazanych w jadłospisie osób zmagających się z chorą tarczycą.
Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu?
Jod odgrywa dużą rolę w naszym organizmie. Jego niedobory mają fatalne skutki - powodują brak energii, senność, zaburzenia koncentracji, problemy z cerą, wypadanie włosów czy drżenie kończyn. Wiedzą o tym szczególnie te osoby, które zmagają się ze schorzeniami tarczycy. Powiększony gruczoł i wymienione objawy to wyraźna oznaka niedoboru pierwiastka.
Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich oraz produktach o dużej zawartości soli. Jego przyswajanie osłabiają warzywa kapustne (kalafior, brukselka lub kapusta) i soja, odradzane w jadłospisie osób z chorą tarczycą. W co powinna być bogata dieta uzupełniająca niedobory jodu? Poznaj 5 najważniejszych produktów bogatych w ten cenny pierwiastek.
Produkty uzupełniające niedobory jodu >>
1 z 4
Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu?
2. Produkty bogate w jod: ryby morskie
Naturalnie, najlepszym źródłem jodu jest morze. Złowione w nim ryby mają w sobie duże stężenie tego pierwiastka, dzięki czemu skutecznie uzupełniają niedobory. Warto wpleść je do swojej diety razem z owocami morza. Najwięcej jodu mają w sobie: dorsz morski, mintaj, halibut, sardynka w oleju.
2 z 4
Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu? fot. Fotolia
3. Produkty bogate w jod: glony morskie
Nie bez powodu glony morskie nazywa sie zielonym mięsem. To doskonałe źródło magnezu, żelaza, jodu i witamin z grupy B o ilości porównywalnej do tej zawartej w rybach. Algi świetnie uzupełnią w jod dietę roślinną. Wprowadź je do jadłospisu w postaci chlorelli, spiruliny, płatów nori lub szpinaku wodnego.
3 z 4
Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu?
4. Produkty bogate w jod: fermenowany nabiał
Jod znajduje się również w produktach mlecznych, takich jak maślanka, kefir, ser feta czy sery pleśniowe. Te składniki to także źródło żywych kultur bakterii, które poprawiają trawienie i wzmacniają odporność organizmu.
4 z 4
Choroby tarczycy: jak uzupełniać niedobory jodu?
5. Produkty bogate w jod: ryż brązowy
Ryż brązowy ma bogatszy skład, niż jego popularna, biała odmiana. Znajduje się w nim dużo witamin i błonnika oraz spora dawka jodu. Ma również niższy indeks glikemiczny od innych odmian, dzięki czemu jest przyjazny dla sylwetki. Warto urozmaicić w niego swoje dania, by dostarczyć ciału więcej tego pierwiastka.