Reklama

Potrawy z kaszy jaglanej - bezglutenowe placki
Kasza jaglana to bogactwo minerałów dobroczynnie wpływających na sylwetkę i zdrowie. Jej spożywanie wzmacnia organizm oraz dostarcza ciału cennych, odżywczych składników. Zboże to ma w sobie mnóstwo białka, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Poza tym znajdują się w nim witaminy B, B1, B2, B6 i takie pierwiastki, jak żelazo, czy miedź. Z jej udziałem zagwarantujesz sobie prawdziwy, naturalny detoks! Posiłki przyrządzone na bazie kaszy jaglanej doskonale imitują tradycyjne wypieki, a nawet słodycze, do których mamy słabość. Z tego składnika bez problemu wykonasz kokosowe pralinki lub kremowy budyń czekoladowy! Co więcej, ten produkt nie uczula i nie zawiera glutenu, przez co doskonale sprawdza się w menu alergików. Nie czekaj, tylko przemyć ją do swojego jadłospisu - w wersji zdrowych, słodkich placuszków!
Placki z kaszy jaglanej - przepis
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 bardzo dojrzały banan
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta cynamonu
1 szklanka mleka roślinnego
4 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej (jaglanej, kokosowej, gryczanej, kukurydzianej)
kilka kropel aromatu waniliowego
olej kokosowy
Kaszę przesyp na sitko i przepłucz zimną wodą, a następnie wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Ugotuj ją w 2 i 1/2 szklanki wody. Gdy pochłonie cały płyn, odstaw ją do wystudzenia. Następnie przełóż jaglankę do pojemnika blendera i zmiksuj z bananem, mlekiem, wanilią oraz octem. Na koniec wymieszaj ją w misce z suchymi składnikami: mąką, cynamonem, sodą i skrobią, aż masa będzie jednolita. Gotowe ciasto przełóż na patelnię (posmarowaną olejem kokosowym) z pomocą dużej łyżki, formując na niej małe placuszki. Smaż racuchy z obu stron, aż się zetną, a ich wierzch będzie rumiany. Gotowe placki proponujemy serwować z syropem klonowym i świeżymi owocami.
Unikasz glutenu? Poznaj inne fit przepisy >>
Akcesoria kuchenne, kup on-line:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama