Bataty - dlaczego warto je jeść?
Czy bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków? Poznaj cudowne właściwości tego warzywa oraz przepis na fit brownie z jego udziałem!
Bataty - właściwości i zastosowanie
Słodka odmiana ziemniaków pochodząca z USA znacząco różni się od swoich europejskich kuzynów. Nie tylko za sprawą pomarańczowego koloru, czy wielkości (ich bulwy są duże i podłóżne) - bataty zawierają w sobie więcej błonnika, witamin oraz cennych minerałów! Te warzywa to doskonałe źródło beta-karotenu (podobnie jak marchewka), magnezu, wapnia, manganu oraz witamin A, C, B6. Co więcej, złożone z nich danie ma mniej kalorii i jest bogate w naturalne cukry, dzięki czemu dostarcza mnóstwo energii redukując apetyt na słodycze! Z tej przyczyny słodkie ziemniaki sprawdzają się w menu diabetyków - poprawiają wrażliwość na insulinę i nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Ich indeks glikemiczny jest niski, przez co można pozwolić sobie na nie także na redukcji, by urozmaicić swoj fit jadłospis!
Jak bataty wykorzystać w swojej kuchni? Podobnie, jak tradycyjne ziemniaki - piekąc je, grillując lub gotując nawet ze skórką. Ich miąższ nadaje się również do kremowych zup, czy jako składnik owocowego smoothie, gdyż po obróbce termicznej zyskuje gęstą konsystencję i słodki smak, który doskonale komponuje się z bananami, mlekiem i cynamonem. Puree z batatów sprawdzi się również w roli wytrawnej pasty na chleb, którą warto przyprawić rozmarynem. Ten fakt Cię zaskoczy - ze słodkich ziemniaków wykonasz również mocno czekoladowe, ciągnące się brownie, nie posiadające w skłdzie ani krzty białego cukru! To gratka również dla osób nie jedzących glutenu - w tym przepisie sprawdzi się każda mąka.
Brownie z batatów - przepis
Składniki:
2 duże bataty
szklanka orzechów (np. laskowych)
1/2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (np. ryżowej)
1.5 - 2 szklanki daktyli
4 łyżki kakao/karobu
szczypta soli morskiej
Bataty upiecz razem ze skórką w 200 stopniach (zajmie to ok. 20 minut). Po tym czasie ostudź warzywa, przekrój skórkę i łyżką wydrąż miąższ. Przełóż masę do naczynia blendera i zmiksuj ją z daktylami (jeśli nie są świeże i miękkie, namocz je wcześniej we wrzątku przez przynajmniej kwadrans). Powstanie z nich słodka, "karmelowa" masa. Dodaj do niej kakao i orzechy, szczyptę soli morskiej i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz przełóż brownie do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 na 20 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostudzenia, aby masa stała się bardziej zwarta. Po kwadransie możesz je pokroić na kawałki i zjeść.
Zakupy kuchenne:
1 z 1
Bataty - dlaczego warto je jeść?
Bataty - dlaczego warto je jeść? Brownie z batatów, fot. Fotolia