7 produktów, które jesz źle i przez to tyjesz
Kaloria kalorii nierówna. Jeśli jesz zdrowo i tyjesz lub waga stoi w miejscu, być może popełniasz ten dietetyczny błąd.
Jaka jest najlepsza dieta odchudzająca? Dietetycy radzą: po prostu jedz mniej. To, co kładziemy na talerz, ma znaczenie. Jednak zastąpienie kanapek owsianką nie oznacza, że możemy podjadać ją do woli. Węglowodany dzielą się na dobre i złe, jednak te "zdrowe" też bywają bardzo kaloryczne. We wszystkim warto znaleźć umiar. Podpowiadamy, jakie porcjować ulubione składniki. Tak by się najeść, mieć energię, nie przytyć i w pełni zadowolić swój apetyt!
1 z 6
Jak jeść: owsiankę
Produkty pełnoziarniste mają w sobie sporo błonnika i witamin z grupy B. Są zdrowe oraz wspomagają odchudzanie, kiedy zastąpimy nimi białe pieczywo. Jednak z ilością owsianki też nie można przesadzać, bo jest dosyć kaloryczna. Szczególnie gdy połączymy ją z owocami, miodem czy masłem orzechowym.
Wskazana porcja: ok. 4 łyżki
2 z 6
Jak jeść: lody
Może lody nie są wskazaną przekąską na diecie, ale... kto mógłby się im oprzeć? Raz na jakiś czas nie zaszkodzi się nimi nagrodzić. Jednak ich ilość nie może być duża. Serwuj lodowy deser w małych miseczkach lub pucharkach, by oszukać mózg, że porcja jest większa, i szybciej zadowolić apetyt.
Wskazana porcja: 1/2 szklanki/gałka wielkości piłki do tenisa
3 z 6
Jak jeść: ryż
Ryż jest zdrowy, jednak jedzenie go w zbyt dużych ilościach przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Jeśli to nie jest twoim celem, koniecznie zmniejsz porcję. Kiedy nakładasz danie na talerz najpierw napełnij go warzywami, a dopiero potem odrobiną ryżu.
Wskazana porcja: 1/2 szklanki
4 z 6
Jak jeść: ser
Ser wygląda niewinnie, chociaż to od niego najbardziej tyjemy. Odradzamy wam jeść żółty ser - odkłada się w boczkach i powoduje cellulit. Szczególnie gdy jemy go na pizzy lub z chlebem tostowym. Zamiast niego lepiej wybrać twaróg, który zawiera błonnik, białko oraz wapń. Można zrobić z niego szybką przekąskę w duecie z owocami.
Wskazana porcja: 1/2 szklanki.
5 z 6
Jak jeść: orzechy
Orzechy mają w sobie dużo białka, magnezu, żelaza i błonnika, jednak nie należą do lekkich przekąsek. Jeśli ciężko ci powstrzymać swój apetyt, wybieraj orzechy w skorupce (np. pistacje). Przed ich zjedzeniem trzeba trochę się namęczyć - a to sprawi, że szybciej zaspokoisz swoją zachciankę.
Wskazana porcja: 2 orzechy dziennie/2 łyżki masła orzechowego tygodniowo
6 z 6
Jak jeść: dressing
Sałatka to dobry sposób na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Jednak polewanie jej tłustym dressingiem mija się z celem. Unikaj kupnych sosów do sałatek i nie przesadzaj z ilością oliwy. Lepiej zamienić ją na sok z cytryny i przyprawy lub ocet balsamiczny.
Wskazana porcja: 1 łyżka oliwy/dowolna ilość octu