8 jesiennych superfoods, które warto włączyć do diety
Rokitnik, aronia, melasa z buraka. Poznaj 8 jesiennych superfoods, które sprzyjają urodzie i wzmacniają odporność. Jakie składniki warto włączyć do jadłospisu w chłodne dni?
Jesień to czas, kiedy szczególnie należy zadbać o zdrowie. Gdy za oknem coraz częściej brakuje słońca, a temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza, nasza odporność zaczyna szwankować. Skóra jest narażona na przesuszenie, pojawia się problem wypadających włosów oraz, niestety, pierwsze przeziębienie. Organizm jest narażony na niedobór pierwiastków, co skutkuje sennością lub brakiem energii. Co zrobić, by przez kolejne miesiące cieszyć się zdrowiem i mieć lepszy humor? Najlepszym sposobem są naturalne suplementy. Nie w tabletkach, a w postaci superfoods! Te składniki to bomba antyoksydantów, witamin i pierwiastków, które ze zwiększoną siłą chronią organizm. Mowa o sezonowych przysmakach, jak rokitnik, kiszonki, dynia, granat. Sprawdź moc ukrytą w super żywności, która rządzi jesienią!
8 jesiennych super foods - LISTA >>
1 z 8
Jesienne superfoods: aronia
Aronia to dar natury, który śmiało można przyrównać do jagód acai. Te drobne jagody choć mają kwaśny smak, świetnie sprawdzają się w jesiennych naparach lub jako dodatek do wypieków i owsianki. Warto je jeść - oczyszczają krew oraz przeciwdziałają anemii. Sok z aronii ma działanie wzmacniające i wspomaga naturalny detoks organizmu. To kopalnia antyoksydantów!
2 z 8
Jesienne superfoods: kiszonki
Jesienią bardzo ważne jest spożywanie probiotyków. Są nimi nie tylko fermentowane produkty mleczne, ale w szczególności kiszone warzywa (kapusta, ogórki). Zawarty w nich kwas mlekowy wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. Poza nim w składzie kiszonek znajdują się witaminy A, C, E, K, magnez, wapń, fosfor czy potas. Te składniki odżywiają skórę, wzmacniają włosy i skutecznie chronią organizm przed anemią.
3 z 8
Jesienne superfoods: melasa z buraków
Melasa buraczana to bogate źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, selenu, chromu i manganu, co czyni ją naturalnym środkiem na wzmocnienie. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz naturalnie pobudza. Dzięki odżywczej bombie cennych pierwiastków jest polecana kobietom w ciąży czy osobom chorującym na anemię.
4 z 8
Jesienne superfoods: dynia
Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesieni. Ma neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w daniach wytrawnych i na słodko. Jest niskokaloryczna, dzięki czemu z jej udziałem można stworzyć wiele dietetycznych deserów (sprawdź przepisy >>). Za to swój pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, a w składzie posiada mnóstwo potasu, witamin z grupy B oraz sycącego błonnika.
5 z 8
Jesienne superfoods: rokitnik
Rokitnik w smaku przypomina ananasa, bowiem jest dosyć kwaśny. Dzięki temu sprawdza się w słodkich dżemach, wypiekach, nalewkach, jako herbata czy dodatek do naleśników. Owoce te posiadają soczysty, pomarańczowy kolor zdradzający zawarte w nich bogactwo witaminy C. Oprócz tego, w składzie rokitnika znajdziemy również witaminy A, B, E, K, P oraz rzadko spotykany kwas tłuszczowy będący silnym antyoksydantem.
6 z 8
Jesienne superfoods: jabłka
6. Jesienny super food: jabłka
Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka ode mnie to hasło, które jak mantrę warto powtarzać sobie każdego dnia. Jabłka mają w sobie mnóstwo błonnika, dzięki czemu regulują trawienie oraz szybko zaspokajają apetyt. Rodzimy owoc jest sprzymierzeńcem pięknej skóry i szczupłej sylwetki. Doskonale smakuje na surowo oraz w wersji pieczonej, z korzennymi przyprawami.
7 z 8
Jesienne superfoods: brukselka
Brukselka to doskonały dodatek do wytrawnych dań. Jest niesłychanie zdrowa! W jej składzie znajduje się silny przeciwutleniacz - sulforafan, który działa antybakteryjnie i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. To warzywo jest bogate również w kwas foliowy czy witaminę K, a przy tym jest świetnym źródłem żelaza.
8 z 8
Jesienne superfoods: granat
Granat to lekko kwaśny owoc, który jest bombą antyoksydantów oraz...naturalnym afrodyzjakiem! W jego składzie znajduje się mnóstwo kwasu foliowego czy witaminy C, dodającej energii i wzmacniającej odporność. Na dodatek zawiera on węcej przeciwutleniaczy, niż czerwone wino. Dodawaj nasionka granatu do sałatek lub słodkich deserów, by zyskała na nich twoja uroda.