8 błędów, które popełniasz robiąc smoothie
Czy od smoothie da się przytyć? Zdrowe składniki też mogą zamienić się w bombę kalorii, gdy połączysz je w nieodpowiedni sposób. Sprawdź, jakich błędów unikać!
8 błędów, które popełniasz robiąc smoothie >>
Kuchenny must have w sklepie ELLE:
1 z 8
Błędy, jakie popełniasz robiąc smoothie - miksujesz tylko owoce
Traktujesz smoothie jako zdrowy deser? Zastępowanie przekąski koktajlem to dobry pomysł, pod warunkiem, że nie jest zbyt napakowany cukrem. Do owocowych mieszanek zawsze dodawaj warzywo, by dostarczyć ciału błonnika i sprawić, że fruktoza zacznie wolniej się wchłaniać. Dzięki temu nie dopuścisz do nagłego skoku cukru we krwi. Szybciej nasycisz organizm i będziesz mieć energię, zamiast poczucia senności czy zmęczenia. Owoce miksuj z burakiem, selerem naciowym, brokułem, marchewką, kalafiorem lub czerwoną kapustą.
2 z 8
Błędy, jakie popełniasz robiąc koktajl - dodajesz zły rodzaj białka
Lubisz wzbogacać swoje smoothie w miarkę białka dla sportowców? Pamiętaj, że odżywki proteinowe często mają wysoko przetworzony skład. Lepiej nie dodawać ich do zdrowej porcji świeżo zmiksowanych witamin. Postaw na naturalne źródła białka, jak masło orzechowe, siemię lniane lub tofu. Dzięki tym składnikom twój koktajl stanie się bardziej sycący i idealnie nada się na przekąskę po treningu.
3 z 8
Błędy, jakie popełniasz robiąc smoothie - dodajesz złą bazę
Jesteś zwolenniczką kremowych koktajli? Jeśli chcesz uzyskać gęstą konsystencję, nie twórz swoich mikstur na bazie soku. To sprawi, że smoothie będzie mieć za dużo cukru, przez co stanie się bombą kaloryczną. Zmiksuj ulubione składniki z wodą i jogurtem greckim lub mlekiem kokosowym, w proporcjach 1:1. Dzięki tym produktom twój napój stanie się kremowy i bogatszy w białko oraz zdrową dawkę naturalnego tłuszczu.
4 z 8
Błędy, jakie popełniasz robiąc smoothie - pomijasz zieleninę
Nie przepadasz za zielonymi smoothies? Czas się z nimi polubić, ze względu chlorofil - silny antyoksydant, będący źródłem witaminy C. Składnik ten znajduje się w zielonych liściach warzyw, które warto dorzucić do pojemnika blendera. Ich smak jest ledwo wyczuwalny, za to bogactwo witamin nieporównywalnie większe. Dodawaj do swoich mieszanek szpinak, jarmuż, kapustę pekińską, pietruszkę, młody jęczmień oraz algi morskie.
5 z 8
Błedy, jakie robisz miksując koktajl - nie odmierzasz składników
Uważasz, że skoro smoothie składa się ze zdrowych składników, to nie trzeba kontrolować ich ilości? Niestety, nadmiar użytego cukru, białka oraz tłuszczu może zamienić dietetyczny napój w bardzo kaloryczną przekąskę. Postaraj się odmierzać składniki wrzucane do blendera. Twórz zbilansowane kompozycje, w których żaden składnik nie będzie przeważać nad innymi. Swój zawsze możesz zrównoważyć dodatkiem zieleniny - np. w postaci garści szpinaku.
6 z 8
Błędy, jakie popełniasz robiąc koktajl - pijesz smoothie po kilku godzinach
Przygotowujesz koktajl na rano jeszcze poprzedniego dnia? To błąd! Zapamiętaj - witaminy szybko ulegają zniszczeniu z powodu czynników zewnętrznych, dlatego ważne, by wypijać je od razu po przygotowaniu koktajlu. Dzięki temu dostarczymy ciału wszystkie niezbędne, zawarte w nich wartości. Tylko wtedy picie odżywczego, owocowo-warzywnego napoju ma prawdziwy sens.
7 z 8
Błedy, jakie robisz miksując koktajl - słodzisz
Nie dosładzaj koktajli. Porcja miodu lub syropu klonowego na pewno sprawi, że smoothie zyska słodszy smak, jednak przy okazji stanie się bombą kalorii. Wystarczy, że w owocach znajduje się cukier, który w połączeniu z innym słodem staje się ciężkostrawną mieszanką. Zrezygnuj również z jogurtów smakowych czy owoców z puszki. Zamiast nich, możesz podkręcić smak koktajlu mrożonymi owocami, puree z batatów lub daktylami.
8 z 8
Błedy, jakie robisz miksując koktajl - nie dodajesz błonnika
Jeśli po wypiciu smoothie szybko robisz się głodna oznacza to, że coś robisz źle. Być może w twojej miksturze znajduje się za mało błonnika? Zacznij dodawać do ulubionej mieszanki łyżkę płatków owsianych, kaszy jaglanej lub otrębów. Postaraj się też nie obierać owoców, jeśli to możliwe. Pod skórką jabłek i gruszek znajduje się wartościowy błonnik pokarmowy, który zaspokaja apetyt oraz poprawia trawienie. Sporą dawkę błonnika znajdziesz też w roślinach strączkowych, np. ciecierzycy.