7 przepisów na zdrowe lody
Czy lody muszą być zakazane na diecie? Poznaj letnie przepisy na ulubione smaki w fit odsłonie!
PRZEPISY na zdrowe lody domowej roboty >>
1 z 7
Zdrowe lody z kiwi
Lody z kiwi mają w sobie moc witaminy C i antyoksydantów! Ich cytrusowy smak doskonale orzeźwia w upalne dni, gwarantując ekspresowe nawodnienie!
Składniki:
12 owoców kiwi
sok z 1 limonki
2-3 łyżki syropu klonowego
Owoce kiwi obierz i przełóż do pojemnika blendera (jedno kiwi zostaw i pokrój na plastry). Zmiksuj je z sokiem z limonki i syropem. Powstałą masę przelej do foremek na lody na patyku i dodaj do nich po plastrze kiwi, aby wyglądały bardziej efektownie. Schładzaj lody przez przynajmniej godzinę - po tym czasie będą gotowe!
2 z 7
Zdrowe lody o smaku masła orzechowego
Lody o smaku masła orzechowego to idealna opcja na zdrowy deser! Ta przekąska nie tylko syci na dłużej, ale i doskonale ochładza organizm.
Składniki:
5 bardzo dojrzałych bananów
2-3 łyżki naturalnego masła orzechowego
szczypta soli morskiej
Banany obierz se skórki, pokrój w plasterki i przełóż do plastikowego pojemnika, po czym włóż na noc do zamrażarki. Następnego dnia zmiksuj owoce z masłem orzechowym oraz szczyptą soli i zaserwuj deser posypując jego wierzch niesolonymi orzechami ziemnymi.
3 z 7
Zdrowe lody z nasionami chia
Lody z nasionami chia to oryginalny pomysł na zdrowy deser! Sprawdzą się zamiast klasycznego puddingu w upalne, letnie dni, przemycając do ciała moc odżywczych wartości!
Składniki:
1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
3/4 szklanki truskawek lub malin
2 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego/daktylowego
W misce połącz mleko kokosowe i migdałowe, syrop oraz nasiona chia, całość energicznie wymieszaj. Na koniec dodaj do masy kawałki owoców i przelej ciecz do foremek od lodów na patyku. Schładzaj deser w zamrażarce przez całą noc.
4 z 7
Zdrowe lody truskawkowe
4. Lody truskawkowe
Nie ma nic prostszego, niż lody truskawkowe! Na bazie tych sezonowych owoców można tworzyć dowolne kombinacje, dodając do nich jagody, jogurt, czy roślinne mleko. Równie dobrze smakują w wersji solo lub...z sokiem z arbuza!
Składniki:
1 kg truskawek
dodatki: jagody, borówki, sok z limonki, kawałki arbuza, jogurt grecki, mleko kokosowe
Truskawki zmiksuj w pojemniku blendera. Dodaj do nich ulubione dodatki, po czym przelej masę do foremek od lodów. Schładzaj deser przez minimum 2 godziny. Gotowe!
5 z 7
Zdrowe lody jagodowe
Lody jogurtowe to zdrowsza alternatywa dla lodów śmietankowych, która ma przyjemny smak i niewiele kalorii. Warto wykonać je z sezonowych smaków - jagód, malin, borówek i jeżyn, by deser zyskał moc antyoksydantów!
Składniki:
1 duży jogurt grecki
szklanka ulubionych owoców
sok z połowy cytryny
łyżeczka syropu klonowego
dodatki: wiórki kokosowe, jagody goji
Jogurt wlej do miseczki i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami. Gotową masę przelej do foremek od lodów i schładzaj deser w zamrażarce przez kilka godzin.
6 z 7
Zdrowe lody kokosowe
Lody na mleku kokosowym to świetna alternatywa dla wegan i osób dbających o linię!
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego
2 szklanki malin
4 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej
Składniki przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż się połączą (mieszając je w trakcie). Gotową masę przełóż do pojemnika na lody i odstaw do wystudzenia na przynajmniej godzinę. Po tym czasie dodaj do niej maliny, całość zmiksuj. Następnie włóż pojemnik do lodówki i schładzaj deser w zamrażarce przez 6 godzin, co godzinę wyjmując masę i mieszając ją łyżką.
7 z 7
Zdrowe lody czekoladowe
Lody czekoladowe z kawałkami banana zadowolą każdego czekoladoholika! Jak wykonać je w wersji fit? Wystarczy w przepisie użyć naturalnego kakao, syropu klonowego oraz mleka kokosowego zamiast gęstej śmietany.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki naturalnego kakao
2 łyżki syropu klonowego/daktylowego
1 łyżka skrovi kukurydzianej
szczypta cynamonu
szczypta soli morskiej
1 banan
Mleko kokosowe wlej do rondelka i podgrzewaj, cały czas mieszając, z kakao, syropem, skrobią oraz cynamonem. Kiedy masa stanie się jednolita i gęsta, odstaw ją do wystudzenia. Dodaj do niej szczyptę soli. Banana pokrój na plasterki. Czekoladowy płyn przelej do foremek na lody, dodając do niego po dwa plastry owocu. Deser schładzaj w zamrażarce przez całą noc.