7 mitów na temat oleju kokosowego
Olej kokosowy jest dobry na wszystko? Sprawdzamy, czy tłuszcz z wnętrza orzecha faktycznie odchudza, chroni przed promieniami UV i nadaje się do gotowania. Obalamy mity!
Właściwości oleju kokosowego - najzdrowszy tłuszcz?
Ma przyjemną woń, delikatną konsystencję i uważa się go za bezkonkurencyjnego sprzymierzeńca zdrowia. Olej kokosowy na dobre zagościł na sklepowych półkach, pozostawiając w tyle tradycyjne tłuszcze. Ale czy faktycznie ma niezwykłą moc, czy może to zasługa dobrego PR-u? Naukowcy prześcigają się w badaniach dotyczących jego wpływu na zdrowie. Z kolei koncerny kosmetyczne i żywieniowe coraz częściej dodają go do swoich produktów, by miały lepszy wpływ na figurę czy urodę. Masło kokosowe stało się alternatywą dla produktu od krowy, choć nie zawsze sprawdza się do gotowania. Jednak wiele z nas twierdzi, że dzięki niemu schudnie lub uchroni organizm przed procesem starzenia. Jak jest naprawdę? Sprawdzamy znane mity o oleju kokosowym.
7 mitów na temat oleju kokosowego >>
Produkty z kokosem (i nie tylko!) w sklepie ELLE:
1 z 7
1. Olej kokosowy spala tłuszcz
Odchudzasz się, więc postanawiasz zamienić dotąd stosowany tłuszcz na olej kokosowy? Lepiej zrezygnuj z tego pomysłu! Produkt ten nie sprawi, że w cudowny sposób pozbędziesz się kilku kilogramów. Tym bardziej, jeśli nie ograniczysz ilości spożywanych tłuszczów. O linię lepiej zadbasz wprowadzając do menu oliwę, olej lniany lub olej rzepakowy. Te roślinne produkty są lekkostrawne, w przeciwieństwie do tłuszczu z wnętrza orzecha. Olej kokosowy możesz używać w umiarkowanych ilościach w przepisach, gdzie pojawia się masło lub margaryna. Jednak lepszą alternatywą będzie awokado nasycone kwasem oleinowym, który obniża zły cholesterol.
2 z 7
2. Olej kokosowy przyśpiesza metabolizm
Czy olej kokosowy przyśpiesza metabolizm? Nie do końca, bo tylko w duecie z kawą i to w menu osób aktywnych fizycznie. Taką właściwość zawdzięcza kofeinie, która naturalnie pobudza organizm. Mała czarna w duecie z kokosowym tłuszczem to tak zwana bulletproof coffee (przepis >>). Napój ekspresowo dodaje energii i może zastąpić nam pierwszy posiłek. PS. Używać z rozwagą!
3 z 7
3. Olej kokosowy jest zdrowy dla serca
Jeden z najsłynniejszych mitów mówi, że olej kokosowy jest dobry na wszystko. Owszem, stosowany zewnętrznie - warto znaleźć na niego miejsce w kosmetyczce. Jednak spożywanie tłuszczu z wnętrza orzecha może poważnie szkodzić zdrowiu, gdy należysz do osób o słabym sercu. Już jedna łyżka oleju kokosowego to solidna dawka tłuszczów nasyconych, których nie powinniśmy jeść w nadmiarze. Niestety, spożywanie ich w dużych ilościach zwiększa ryzyko zawału. Dlatego lepiej jak ognia unikać oleju palmowego i nie zamieniać na olej kokosowy wszystkich tłuszczy. Korzystny dla zdrowia serca jest olej konopny, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
4 z 7
4. Olej kokosowy działa antybakteryjnie
W oleju kokosowym znajduje się kwas laurynowy. Składnik ten ma właściwości antybakteryjne i antypierwotniakowe, dzięki czemu ma chronić układ immunologiczny. Czy to przemawia na korzyść kokosowego tłuszczu? Niestety nie - ten zbawienny kwas tłuszczowy nie zostaje wykorzystany przez ludzki organizm. Nasze ciało zamienia go na energie, lecz nie odbudowuje komórek za jego sprawą.
5 z 7
5. Olej kokosowy pomaga diabetykom
Kiedy diabetycy jedzą węglowodany w połączeniu z białkiem oraz tłuszczami, spowalniają tempo wchłaniania się glukozy. Olej kokosowy ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, więc powinien być idealny dla cukrzyków - jako, że nie powoduje skoków cukru we krwi. Jednak dieta, w której przeważa ten rodzaj olejów może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szczególnie, gdy często dodajemy ten składnik do słodkich deserów na zimno.
6 z 7
6. Olej kokosowy chroni przed promieniami UV
Kiedy olej kokosowy wszedł na polski rynek, wiele z nas uczyniło z niego swój krem. Stosujemy go np. do demakijażu oczu, tworzymy na jego bazie peelingi i maseczki. W urodowym świecie pojawił się mit, że kokosowy tłuszcz nadaje się do opalania skóry. Ma skutecznie chronić ją przed promieniami UV oraz gwarantować ciemną opaleniznę. Jednak taka ochrona nie wystarczy! Okazuje się, że na tle innych olejów, ten z wnętrza orzecha wypada słabo. Ma tylko od 2-4 SPF, przez co jest o wiele gorszy od olejku z marchwewki, pestek malin lub kiełków pszenicy.
7 z 7
7. Olej kokosowy obciąża włosy
Olej kokosowy to również powszechnie stosowana odżywka na włosy. Czy obciąża włosy i przyczynia się do łupieżu? Nie, w przeciwieństwie do wielu innych olejów. Tłuszcz kokosowy zawiera potas, magnez oraz cynk, dzięki czemu w trakcie mycia zamyka łuskę włosa. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek, sprawia, że fryzura jest lśniąca i miękka. Co więcej, odżywia skórę głowy i pobudza cebulki włosów do regeneracji, przez co naturalnie przeciwdziała łupieżowi.