6 zdrowych przekąsek na plażę
Wybierasz się na plażę? Żeby dobrze wyglądać w stroju kąpielowym postaw na lekkie (lecz sycące), zdrowe przekąski! Podpowiadamy, co zabrać na wynos do koszyka.
Zdrowe przekąski na plaże - szybkie i lekkie PRZEPISY >>
1 z 6
Zdrowe przekąski na plażę - chipsy nori
Chipsy z nori to wytrawna przekąska, która szybko zaspokaja apetyt. Algi morskie mają w sobie mnóstwo chlorofilu i białka, dzięki czemu korzystnie wpływają na figurę!
Przepis:
12 płatów nori
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
sproszkowany czosnek
pieprz cayenne
sól himalajska
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Płaty nori zamocz na kilka minut w wodzie, następnie potnij je na kawałki i ułóż na blasze. Posmaruj je marynatą z oleju sezamowego i przypraw (w proporcjach wedle uznania). Piecz chipsy przez 15-20 minut. Po tym czasie będą gotowe.
2 z 6
Zdrowe przekąski na plażę - prażony edamame
Edamame to wysokobiałkowa, niezwykle smaczna przekąska, którą można podjadać do woli. Warto zabrać ją w słoiczku na plażę - idealnie sprawdzi się na leniwe wylegiwanie się na słońcu.
Przepis:
2 szklanki mrożonego edamame
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka czarnego sezamu
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj edamame z oliwą i solą. Przełóż strączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz je przez ok. 12-15 minut. Na koniec posyp je czarnym sezamem.
3 z 6
Zdrowe przekąski na plażę - owocowa quinoa
Na plaży zawsze warto mieć przy sobie owoce. Weź ze sobą sałatkę skomponowaną z sezonowych składników - wymieszaj je z komosą ryżową, która ma dużo białka i błonnika, by szybko najeść się tym lekkim posiłkiem.
Przepis:
1/3 szklanki quinoa
mango
kiwi
arbuz
maliny
listki mięty
Ugotuj quinoa na wodzie według wskazówek na opakowaniu. Następnie przestudzoną komosę wymieszaj z pociętymi na kawałki owocami.
4 z 6
Zdrowe przekąski na plaże - prażona ciecierzyca
Prażona ciecierzyca to pyszna, zdrowa i pełna białka przekąska, którą można przyrządzić na słodko. Sprawdzi się jako alternatywa dla orzeszków w karmelu!
Przepis:
puszka ciecierzycy
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Odsączoną z wody ciecierzycę osusz ręcznikiem papierowym, po czym wymieszaj ją z przyprawami, miodem i olejem. Następnie wysyp ziarenka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażaj je przez ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Będą gotowe, gdy się zarumienią.
5 z 6
Zdrowe przekąski na plażę - kulki mocy
Kulki mocy to zdrowa i sycąca przekąska, po której odechce ci się sięgać po loda czy batona. Mieszczą się do torebki i kieszeni!
Przepis:
3/4 szklanki świeżych daktyli (lub suszonych, namoczonych przez noc)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów laskowych lub płatków owsianych
1/2 szklanki nasion słonecznika
2 łyżki surowego kakao/karobu
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, a z gotowej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz je w surowym kakao, karobie lub ziarenkach sezamu, siemienia lnianego, maku, nasionach chia, czy wiórkach kokosowych.
6 z 6
Zdrowe przekąski na plażę - tabbouleh
Tabbouleh to szybkie, lekkie, odświeżające danie, które sprawdza się na upalne dni. Możesz wykonać je z praktycznie wszystkich sezonowych warzyw.
Przepis:
1/3 szklanki kaszy bulgur
2 szklanki pociętych na kawałki pomidorów
3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki posiekanych liści mięty
1/2 szklanki posiekanej białej cebuli
pestki z 1/2 granatu
3/4 szklanki soku z limonki
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli himalajskiej
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie, po przestudzeniu, wymieszaj ją ze wszystkimi dodatkami i przyprawami.