6 zalet jedzenia czekolady
Mamy 6 powodów, by jeszcze bardziej pokochać czekoladę. Czy ukochana słodycz to kolejny superfood?
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Czekolada to ten rodzaj słodyczy, przed którym ciężko bronić. Ma kuszący zapach, konsystencję i smak, pozwalający chociaż na chwilę się zapomnieć. Uwielbiamy pałaszować ją w kawałku brownie lub w płynnej postaci, na gorąco. Właściwie nie istnieje posiłek z jej udziałem, obok którego przeszłybyśmy obojętnie. A więc, czy warto się powstrzymywać? Liczne badania naukowe wskazują, że czekolada zasługuje na miano super food ze względu na swoje korzystne właściwości. Pobudza, uspokaja, polepsza nastój a nawet wspomaga odchudzanie. Którą tabliczkę ze sklepowej półki wybrać? Na pewno gorzką, o wysokiej zawartości kakao! Dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę, by usprawiedliwić chwile słodkiej rozpusty.
1 z 6
1. Czekolada uspokaja
Czekolada korzystnie wpływa na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Zalety te zawdzięcza antyoksydantom zwanym flawonoidami, które zwiększają elastyczność żył oraz tętnic. Regularnie uprawiasz sport? Włączając gorzką czekoladę do jadłospisu zwiększysz wydolność organizmu. Dodawaj ją do owsianki, omletów białkowych lub ulubionego, potreningowego koktajlu!
2 z 6
2. Pomaga zachować linię
Nie musisz rezygnować z czekolady w trakcie odchudzania się. Pod warunkiem, że wybierzesz ciemną tabliczkę o dużej zawartości kakao. Wbrew pozorom jej smak sprawi, że stracisz ochotę na słodycze i tłuste oraz słone przekąski, a wartościowy skład od razu zaspokoi apetyt. Gorzka czekolada to o wiele lepszy wybór, niż jej mleczna kuzynka mająca znacznie więcej cukru. Wystarczy jeść dwie kostki na tydzień, by nie być narażonym na odstępstwa od diety.
3 z 6
3. Poprawia humor
Czekolada, podobnie jak sport, uwalnia w mózgu endorfiny. Jedząc ją stajemy się bardziej uśmiechnięte, gdyż stymuluje receptory mózgu odpowiedzialne za poczucie szczęścia. Nie bez powodu to właśnie po nią sięgamy w chwilach słabości. Miej w pogotowiu tabliczkę gorzkiej czekolady! Pamiętaj, że to stres jest głównym czynnikiem hamującym metabolizm. Czekolada skutecznie go zwalcza i nie szkodzi sylwetce tak, jak kubełek lodów lub chipsy!
4 z 6
4. Przeciwdziała cukrzycy
Gorzka czekolada, choć nie jest słodka, skutecznie zaspokaja apetyt na słodycze. Zawarte w niej flawonoidy przyczyniają się do wzrostu produkcji azotu i regulują poziom cukru we krwi. Warto więc wybierać ją zamiast innych słodyczy lub sięgać po przekąskę oblaną ciemną, a nie mleczną czekoladą.
5 z 6
5. Ochrania przed promieniami UV
Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców wykazały, że te same związki (flawonoidy) mają korzystny wpływ na ochronę ciała przed słońcem. Okazuje się, że dzięki czekoladzie nasz organizm nie jest tak podatny na wysokie temperatury i poparzenia. Lubisz czekoladowy zapach? Zimą smaruj ciało masłem kakaowym, by odpowiednio je nawilżyć oraz przyciemnić koloryt skóry.
6 z 6
6. Polepsza koncentrację
Często masz ochotę na czekoladę akurat, gdy siedzisz za biurkiem w pracy? Nic dziwnego - ulubiona słodycz redukuje stres i dodaje energii, dzięki czemu pobudza mózg do działania. Gorzka czekolada wspomaga koncentrację, w końcu ma w sobie magnez oraz żelazo. W jej składzie znajduje się również kofeina, która stymuluje szare komórki do pracy. Już wiesz, że na dwóch kostkach czekolady się nie skończy? Wybierz surowe ziarna kakaowca. To jeden z najcenniejszych super foods!