6 przepisów na szpinak
Szpinak sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych. Poznaj 6 przepisów na najlepsze dania z użyciem zieleniny. To najlepsze źródło żelazu i witamin!
Szpinak - z czym go jeść? Poznaj 6 niezwykłych przepisów >>
1 z 6
Przepisy na szpinak - ciasto szpinakowe
Przepis:
350 g świeżego szpinaku baby
3 jajka/w wersji wegańskiej: łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron/oleju kokosowego
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
Krem:
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby zgęstniało. Jajka ubij ze słodkim syropem, następnie dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Szpinak zmiksuj lub posiekaj na drobno i dodaj go do masy jajecznej. W osobnym naczyniem połącz przesianą mąkę z proszkiem i sodą, po czym wymieszaj suche składniki z mokrymi. Zieloną mase przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po ostudzeniu obetnij wierzch ciasta na 2/3 jego wysokości. W miseczce przygotuj krem - wymieszaj gęstą część mleczka kokosowego ze słodem. Przełóż nim dół ciasta, za to jego górną warstwę pokrusz palcami i posyp nią wierzch. Swój zielony wypiek ozdób świeżymi owocami: borówkami, malinami, pestkami granatu.
2 z 6
Przepisy na szpinak - tarta szpinakowa
Przepis:
ciasto
2 jajka
300 g mąki
4 łyżki zimnej wody
150 g masła
łyżeczka soli
Farsz:
500g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
150g śmietany
ser żółty
Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło i posiekaj je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodaj jajka i ugnieć ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możesz na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowuj je i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pozostaw je na 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzuć czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmij ciasto z piekarnika przełóż na nie szpinak.
Jajka ubij ze śmietaną i dodaj przyprawy. Tak przygotowane, wylej na szpinak. Na koniec posyp farsz serem żółtym.Tak przygotowane znów włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie tarta będzie gotowa
3 z 6
Przepisy na szpinak - pesto ze szpinaku
Przepis:
2 garści szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 oleju rzepakowego
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka płatków drożdżowych
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze.
4 z 6
Przepisy na szpinak - smoothie ze szpinaku
Przepis:
szklanka mleka migdałowego
2 garści szpinaku
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1/2 lub całe awokado
1 mrożony banan
2 daktyle
1-2 łyżki karobu (zdrowszy zamiennik kakao? przeczytaj >>)
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera.
5 z 6
Przepisy na szpinak - placuszki szpinakowe
Przepis:
1.5 kg cukinii
szklanka mąki owsianej
2 garści szpinaku
2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp je łyżeczką soli i odstaw na ok. 30 minut, aż warzywo pozbędzie się soku. Po tym czasie wymieszaj cukinie z posiekanym na drobno szpinakiem, syropem klonowym i cynamonem. Do powstałej masy dodaj mąkę owsianą, w dłoniach formuj placuszki i przekładaj je na rozgrzaną patelnię. Smaż placki z obu stron, po czym gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby odsączyć z nich nadmierną ilość tłuszczu.
6 z 6
Przepisy na szpinak - kotlety ze szpinaku
Przepis:
1 szklanka posiekanego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 starta marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 łyżki wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
Szpinak przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną cebulą i czosnkiem. Ugotuj kasze jaglaną. Dodaj ją co ciecierzycy, zmiksuj masę. Połącz ją ze szpinakiem i wymieszaj z sosem sojowym, siemieniem lnianym, marchewką, oliwą oraz przyprawami. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Z masy ulep kotleciki, ułóż je na papierze do pieczenia. Zapiekaj je przez ok. 20 minut z jednej strony, a 10 minut z drugiej, aż się zarumienią.