Przepisy na zdrowe chipsy
Masz słabość do chipsów? Zanim sięgniesz po paczkę pustych kalorii i tłuszczów trans, sprawdź nasze przepisy. To chrupiąca bomba witamin!
Należysz do osób, które mają ochotę na wytrawne przekąski częściej niż na słodycze? Pewnie chętnie sięgasz po chipsy, nachos lub słone paluszki. Te produkty, choć wydają się niewinne, są dawką tłuszczów trans i pustych kalorii. Zaburzają metabolizm oraz wspomagają powstawanie "boczków", nie wspomniawszy o cellulicie...
Czas sięgnąć po zdrowe chipsy! Bez problemu zrobisz je domowym sposobem, z łatwo dostępnych owoców i warzyw. Takie chipsy możesz podjadać do woli - są bombą witamin, nie mają zbyt wielu kalorii. Sprawdzą się na przekąskę do pracy, imprezę czy wieczór z serialem. Jeśli przekonały cię chipsy z jarmużu, szybko polubisz nasze przepisy.
1 z 4
Chipsy z buraków
Buraki dodają energii i zwalczają anemię. Zrobione z nich chipsy to idealna przekąska w chwilach kryzysu!
Przepis:
3-4 małe buraki
oliwa
sól
pieprz
Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj je z oliwą oraz przyprawami. Rozłóż talarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz chipsy przez ok. 10-15 minut, następnie obróć je na drugą stronę, piecz je przez taki sam czas. Przechowuj chipsy w zamkniętym pojemniku, możesz dodawać je do zup zamiast makaronu.
2 z 4
Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to najpopularniejsza zdrowa przekąska. Do ich zrobienia niepotrzebny jest olej. Wystarczy obtoczyć je w cynamonie - po ususzeniu będą mieć naturalnie słodki smak, za sprawą wytrącającego się z nich cukru.
Przepis:
4 duże jabłka
cynamon
Jabłka umyj i osusz. Wyjmij z nich ogryzki, po czym pokrój na cienkie plasterki mające ok. 2 mm. Posyp je cynamonem, ułóż w suszarce do grzybów lub w piekarniku na papierze do pieczenia i susz w temp.100 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości. Gotowe chipsy przechowuj w szczelnym, suchym pojemniku.
3 z 4
Chipsy z batatów
Naturalnie słodkie bataty sprawdzają się na czarną godzinę zamiast chipsów lub czekolady. Świetnie smakują zarówno z cynamonem, jak i dodatkiem soli czy tymiankiem.
Przepis:
1 batat
odrobina oliwy
szczypta soli
tymianek lub cynamon
Pokrój batata na bardzo cienkie plastry. Wymieszaj je z niewielką ilością tłuszczu i przyprawami, następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chipsy w temperaturze 150 stopni przez ok. 30-40 minut. W połowie czasu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Będą gotowe, kiedy staną się rumiane i chrupiące.
4 z 4
Chipsy z cukinii
Są proste i szybkie do zrobienia, a przy okazji genialnie smakują. Zamiast soli i octu winnego można zamoczyć talarki cukinii w słonym sosie sojowym.
Przepis:
1 cukinia
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
Cukinię pokrój na cienkie plastry (możesz to zrobić używając mandoliny). Wymieszaj ją z resztą składników w dużej misce. Następnie rozłóż warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chipsy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie będą rumiane i chrupiące.