5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw
Jedz więcej warzyw - będziesz piękniejsza! Dowiedz się, jak przemycić warzywa do swojego menu by schudnąć, lepiej wyglądać i zdrowiej się czuć.
Zdrowe nawyki: jak jeść więcej warzyw?
Wprowadzenie do diety większej ilości warzyw to świetne postanowienie noworoczne. Dzięki nim dostarczamy ciału cennych witamin, które mają wpływ na zdrowie, włosy i cerę. Zawarte w warzywach enzymy czy błonnik dodają energii oraz poprawiają metabolizm, dzięki czemu wspomagają odchudzanie. To nie tajemnica, że menu obfitujące w warzywa sprzyja zdrowej utracie kilogramów. Ważne, aby warzyw na talerzu zawsze było dużo i nie pokrywała ich smażona panierka lub tłusty sos. Jak w prosty sposób przemycić je do swojego codziennego jadłospisu? Znamy pięć sposobów dzięki którym chętniej sięgniesz po dar matki natury, niż batona.
5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw >>
1 z 4
5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw
2. Co miesiąc próbuj nowe warzywo
Jest wiele warzyw mających w sobie potencjał, którego my jeszcze nie odkryłyśmy. Jadłaś topinambur, groszek ptysiowy lub słodką odmianę ziemniaków? Jeśli nie, czas przestać ograniczać się do kilku podstawowych warzyw i zacząć sięgać po te rzadziej goszczące na talerzu. Każda pora roku oferuje nowe smaki sprawdzające się w wielu potrawach. Nie bój się eksperymentować - sięgaj po sezonowe warzywa, które znajdziesz w swoim warzywniaku. Wyjeżdżając za granicę próbuj lokalnej kuchni, zamiast sięgać po kartę europejskich dań.
2 z 4
5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw
3. Dodawaj warzywa do każdego posiłku
Przemycaj warzywa do każdego dania. Myślisz, że nie sprawdzą się w owsiance, naleśnikach czy domowych wypiekach? Jesteś w błędzie! Z powodzeniem wykonasz pyszne, słodkie brownie z batatów (przepis >>), muffiny z cukinii lub szpinakowe ciasto (receptura >>) na bazie warzyw. Dzięki temu wraz z deserem przemycisz do ciała porcję witamin i minerałów.
3 z 4
5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw
4. Zmieniaj kombinacje
Są takie warzywa, których nie lubiłaś jeść jako dziecko? Daj im drugą szansę! Gotowana brukselka może wydać się pyszna, gdy zrobisz pieczone czipsy z jej liści. Buraki zyskają lepszy smak, zjedzone w sałatce z kozim serem i octem balsamicznym. A dynia już nie będzie smakować tak samo, jeśli przyrządzisz z niej słodki mus na mleku, słodzony daktylami. Eksperymentuj - gotuj, piecz, grilluj, marynuj, serwuj na surowo. Każde warzywo ma zupełnie inny smak, podane w kombinacji innej, niż tradycyjna.
4 z 4
5 sposobów na to, by jeść więcej warzyw
5. Twórz alternatywy
Na twoim talerzu rządzi mięso, nabiał i węglowodany złożone? Zastąp te składniki porcją warzyw. Zamiast kurczaka zjedz pieczone bataty lub ciecierzycę a ryż zamień na kuskus z kalafiora. Dzięki temu urozmaicisz swój jadłospis i przemycisz do niego sporą dawkę witamin!