5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie
Dlaczego warto jeść strączki będąc na diecie? Poznaj właściwości warzyw, które odmienią każdy fit jadłospis!
1 z 5
5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie, fot. Fotolia
1. Rozpuszczalny błonnik
Strączki to świetne źródło rozpuszczalnego błonnika. Dzięki temu obniżają zły cholesterol i sprawiają, że organizm wolniej pochłania węglowodany. To zapewnia uczucie sytości na dłużej! Co więcej, przekąski na bazie fasoli, czy soczewicy pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. Już niewielka ich porcja dostarcza organizmowi błonnik oraz białko w zadowalających ilościach, co pozwala w szybkim czasie zaspokoić apetyt.
2 z 5
5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie, fot. Fotolia
2. Neutralny smak
Ze strączków można wyczarować dietetyczne słodycze, które nie zaszkodzą osobom na diecie. Wszystko dzięki ich neutralnemu smakowi! Bez problemu przyrządzisz ciasteczka z ciecierzycy, czy pyszne, mocno czekoladowe brownie z fasoli (poznaj przepis >>). Taki przysmak nie wymaga nawet grama mąki, a jedynie dodatku masła orzechowego, daktyli, kakao, czy słodkiego syropu, dla podkręcenia smaku.
3 z 5
5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie, fot. Fotolia
3. Spora dawka białka
Nie da się ukryć, że rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka. Wiedzą o tym nie tylko weganie i wegetarianie, ale również sportowcy. Spożywanie białka gwarantuje dużą dawkę energii oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Co więcej, jest pomocne w budowaniu mięśni, gdy prowadzimy aktywny tryb życia.
4 z 5
5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie, fot. Fotolia
4. Dobre kalorie
Chcąc schudnąć, nie należy kompletnie odcinać się od węglowodanów. Przeciwnie! Do diety warto włączyć węglowodany złożone, do których zaliczają się produkty pełnoziarniste oraz warzywa. To one są dobrym źródłem energii i urozmaicają każdy jadłospis. Dodanie strączków do dietetycznej sałatki sprawi, że stanie się ona bardziej satysfakcjonującym posiłkiem.
5 z 5
5 powodów, by jeść strączki na odchudzającej diecie, fot. Fotolia
5. Stopniowe uwalnianie energii
Rośliny strączkowe, jak np. soczewica, są jednym z najlepszych źródeł skrobi opornej - rodzaju błonnika, który nie jest najlepiej trawiony przez organizm. Składnik ten pomaga usunąć toksyny z układu trawiennego oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jego spożycie zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu i sprawia, że spożywamy mniej kalorii.