10 źródeł białka innych niż mięso
Dziś świętujemy światowy Dzień Bez Mięsa. Jakie są źródła białka inne niż mięso? Poznaj 10 wartościowych zamienników!
Coraz więcej słyszy się o szkodliwości mięsa. To już nie ten sam produkt, co za czasów młodości naszych babć. Teraz wyroby mięsne kupuje się częściej w super markecie, niż u rzeźnika, a ich pochodzenie i skład bywa wątpliwy. Koncerny żywności stawiają na duże zyski w krótkim czasie, toteż zwierzęta karmi się antybiotykami oraz wysoko przetworzoną paszą. Jedząc mięso także zatruwamy organizm tymi składnikami, przez co cierpi nasze zdrowie. Może to dobry moment, by je ograniczyć lub spróbować przejść na dietę wege? Istnieje wiele alternatyw! Poznaj 10 źródeł białka innych, niż mięso:
1. Źródła białka inne niż mięso: quinoa
Quinoa to jeden z najwartościowszych, roślinnych zamienników mięsa. Komosa ryżowa została okrzyknięta superfoodem dzięki dużej zawartości białka, błonnika, magnezu oraz antyoksydantów. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może zastąpić owsiankę, sprawdzi się także jako składnik sałatki lub wege kotlecików. Jest wskazana na diecie - ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wspomaga odchudzanie! Możesz też sięgnąć po jej lokalny zamiennik, jakim jest bogata w minerały kasza jaglana. Z tego zboża też problemu przyrządzisz dania, które na długo nasycą organizm.
10 alternatyw dla mięsa - LISTA >>
1 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
2. Źródła białka inne niż mięso: nasiona konopi
Nasiona konopi królują pośród znanych superfoods. Te niepozorne ziarenka skrywają w sobie najlepszej jakości roślinne białko, będące doskonałym budulcem dla mięśni. Wiedzą o tym sportowcy, którzy nie jedza mięsa, a mimo to osiągają maksymalne rezultaty. Wzbogacaj w tej składnik swoje posiłki, od sałatek po proteinowe koktajle i owsiankę!
2 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
3. Źródła białka inne niż mięso: wodorosty
Spirulina, chlorella, wodorosty wakame. Te glony morskie to najlepsze, roślinne źródło białka, żelaza oraz magnezu! Mają w sobie wszystkie składniki odżywcze, które dostarczają ciału ryby. Dodawaj je do większości dań, zarówno w sproszkowanej jak i całej postaci. Zobaczysz - przyśpieszą Twój metabolizm, a przy tym poprawią wygląd cery.
3 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
4. Źródła białka inne niż mięso: tofu
Nie traktuj tofu jako nudnej, wegańskiej alternatywy dla mięsa. Zdziwisz się, jak wiele można z niego zrobić! Serek z mleka sojowego to kopalnia białka. Dodawaj go do sałatek, koktajli, wypieków (zamiast twarogu) oraz wszystkich dań, które do tej pory robiłaś z kurczakiem. Odpowiednia, wytrawna marynata potrafi zamienić tofu w jego pyszny zamiennik.
4 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
5. Źródła białka inne niż mięso: nasiona chia
Nasiona chia to wyjątkowy superfood, w którego składzie przeważają tłuszcze omega-3 i omega-6, błonnik oraz mnóstwo białka. Dzięki temu szybko zaspokajają apetyt, a przy tym poprawiają stan skóry, włosów, paznokci. Dodawaj je do posiłków w zmielonej postaci, by organizm czerpał z nich jak najwięcej korzyści.
5 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
6. Źródła białka inne niż mięso: jajka
Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. To nimi możesz zastąpić mięso w większości dań. Omlety proteinowe na bazie kilku białek przyśpieszają metabolizm, a żółtko dostarcza ciału wartościowych tłuszczy. Jajeczne posiłki sycą na długo i nie powodują uczucia ciężkości.
6 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
7. Źródła białka inne niż mięso: ciecierzyca
Hummus oraz falafel to dwa dania, po które warto sięgnąć zamiast kebaba. Oba przyrządzone są z ciecierzycy będącej doskonałym źródłem roślinnego białka. Posiłki z udziałem tych strączków szybko zaspokajają apetyt i nie szkodą zdrowiu. Odpowiednio doprawione potrafią imitować mięso, sprawdzą się także w dietetycznych deserach.
7 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
8. Źródła białka inne niż mięso: tahini
To nie tajemnica, że nasiona i orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów czy białka. Jednak najwięcej protein ma w sobie sezam oraz wykonana z niego pasta tahini. Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w ten produkt, by dodawać go do większości dań. Sprawdzi się zarówno w posiłkach na słodko, jak i wytrawnym połączeniu z warzywami.
8 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso
9. Źródła białka inne niż mięso: fasola
Fasola to świetny, proteinowy dodatek do posiłków. Już 1/2 jej szklanki zawiera ok. 9 g białka i aż 15 g błonnika! Warto wzbogacać w nią sałatki lub tworzyć fit desery na jej bazie. Te strączki świetnie sprawdzą się w zdrowych wypiekach, do których nie trzeba dodawać nawet mąki. Sprawdź przepis na brownie z fasoli >>
9 z 9
10 źródeł białka innych niż mięso