10 składników, które warto jeść na śniadanie
Zdrowe śniadanie to podstawa dla sylwetki fit i dobrego samopoczucia. Co powinno się na nie składać? Przeczytaj!
Zdrowa dieta wydaje się być łatwa, jednak ciężko przejść na nią z dnia na dzień. Trzeba zrezygnować na niej z białego pieczywa, cukru i ciągłego smażenia potraw. A wyzbycie się tych nawyków może być kłopotliwe. Od czego zacząć lepiej jeść, by zadbać o zdrowie i sylwetkę? Podpowiadamy, jakie składniki powinny znaleźć się na twoim talerzu. Tych 10 produktów ma wiele antyoksydantów oraz witamin. Co ciekawe, podkręcają również metabolizm!
Zdrowe śniadanie - co powinno w nim być? >>
1 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
1. Owsianka
Owsianka znajduje się na samym szczycie posiłków zalecanych na zdrowe śniadanie. Nic dziwnego! W składzie zboża zawiera się beta-glukan - błonnik obniżający zły cholesterol. To on na dłużej gwarantuje sytość i przyśpiesza przemianę materii. Płatki owsiane to kopalnia potasu, kwasu foliowego, a nawet kwasów tłuszczowych omega-3!
2 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
2. Ananas
Ananas to niezwykły owoc, w który warto wzbogacać każdy poranny posiłek. Ten składnik przyśpiesza metabolizm dzięki zawartej w nim substancji - bromelinie. Sok z niego zawiera sporą dawkę witaminy C, co korzystnie wpływa na wygląd skóry. Jedząc ananasa, wspomożesz detoks organizmu!
3 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
3. Jogurt grecki
Jest kremowy, delikatny, a w dodatku posiada niewiele laktozy. Jogurt grecki to idealna opcja na śniadanie, która dostarcza ciału sporo białka i wapnia. Warto serwować go w towarzystwie owoców i domowej granoli, być poczuć sytość na dłużej!
4 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
4. Grejpfrut
Próbujesz schudnąć? Grejpfrut pomoże Ci uzyskać szybki efekt, gdy będziesz spożywać jego połówkę przed każdym posiłkiem. Zawarte w nim substancje sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej oraz regulują poziom cukru we krwi. Co więcej, cytrus ekspresowo nawadnia organizm i wzmacnia układ odpornościowy!
5 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
5. Zarodki pszenne
Unikasz pszenicy? Tego składnika nie powinnaś! Już dwie łyżki zarodków pszennych dostarczają sporo witaminy E i folianów. To szczególnie dobra wiadomość dla osób uczulonych na orzechy, bowiem w kiełkach znajdują się równie wartościowe substancje. Warto dodawać je do koktajli, sałatek, owsianki i zup.
6 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
1. Jajka
To nieprawda, że spożywanie jajek podwyższa cholesterol. Ostatnie badania naukowe temu zaprzeczają! W jajkach znajdują się dużo białka i cennych składników, jak np. witamina D. Warto przyrządzać na ich bazie omlety proteinowe lub jeść je w zestawieniu z odżywczym awokado.
7 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
6. Masło migdałowe
Unikasz nabiału oraz jajek? Zamiast nich do jadłospisu warto wprowadzić masło migdałowe, które jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. To dobre kalorie, które szybko zaspokajają apetyt - warto posmarować tym masłem poranną kanapkę lub zjeść je duecie z jabłkiem.
8 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
8. Banan
Banan to idealna opcja na śniadanie w biegu lub...przed porannym treningiem! Ten owoc szybko zaspokaja głód, za sprawą dużej ilości węglowodanów, i jest doskonałym źródłem potasu. Co więcej, dojrzałe banany posiadają niezwykle słodki smak - doskonale sprawdzą się w owsiance, czy zdrowych wypiekach, zamiast cukru.
9 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
9. Siemię lniane
Zmielone siemię lniane dodane do smoothie lub porannej owsianki, zamieni je w kopalnię odżywczych składników. Wszystko za sprawą cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają serce oraz wspomagają układ trawienny. Nasiona lnu zawierają w sobie również błonnik, ligniny oraz szereg zbawiennych dla urody antyoksydantów.
10 z 10
10 składników, które warto jeść na śniadanie, fot. Fotolia
10. Chleb żytni
Śniadanie powinno obfitować w dobre węglowodany. Jeśli lubisz zaczynać dzień od kanapek, lepiej zmień rodzaj pieczywa na pełnoziarniste lub najlepiej - tradycyjne, żytnie na zakwasie. Dzięki temu dostarczysz ciału więcej błonnika i nie będziesz po chwili sięgać po niezdrowe przekąski!