10 przekąsek, które wykonasz blenderem
Blender nie służy tylko do robienia smoothie! Poznaj 10 sztuczek z jego użyciem, które odmienią Twoje fit menu!
10 przekąsek, które wykonasz blenderem - LISTA >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 10
1. Kulki mocy
Słodkie (i zdrowe!) praliny z naturalnych składników to smaczna, sycąca opcja na deser. Ta przekąska doda Ci energii w ciągu dnia i świetnie sprawdzi się po treningu.
Przepis:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
6-8 świeżych daktyli
1/3 szklanki sezamu
Składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Z lepkiej masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz dodatkowo obtoczyć je w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.
2 z 10
2. Spód do pizzy z kalafiora
Czy pizza może być zdrowa? Tak! Pod warunkiem, że jej spód nie składa się z mąki pszennej, a kalafiora. Takie ciasto jest kruche, cienkie i bezglutenowe. Bez problemu wykonasz je z użyciem blendera!
Przepis:
mała główka kalafiora
jajko
sól, pieprz
oregano
parmezan
Kalafior podziel na małe różyczki, przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kiedy będzie rozdrobniony, wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 10 minut, aż zmięknie. Po chwili odcedź go na durszlaku, wyciśnij łyżką i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, zawiń go w bawełnianą szmatkę i jeszcze raz dokładnie odciśnij z wody. Przesyp suchy kalafior do miski i połącz z resztą składników. Spód uformuj w okrąg i piecz go przez 30 minut w 200 stopniach.
3 z 10
3. Krem czekoladowy
Czy istnieje mocno czekoladowy krem, który można jeść bez poczucia winy? Domowa nutella nie posiada wzmacniaczy smaku i konserwantów, za to ma niesamowity smak!
Przepis:
4 szklanki orzechów laskowych
tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90%
2 łyżeczki syropu klonowego
Podprażaj orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni, przez 10 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym przelej ją do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach z orzechami oraz syropem klonowym. Gotową masę przelej do słoiczka.
4 z 10
4. Hummus
Hummus to idealna, zdrowa przekąska, którą warto łączyć z surowymi warzywami. W końcu pasta z ciecierzycy to mieszanka błonnika oraz białka, doskonale zaspokajająca apetyt.
Przepis:
puszka ciecierzycy
2-4 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki tahiny
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Odsączoną z wody ciecierzycę wraz z resztą składników przełóż do pojemnika blendera. Zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Dodaj wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta i ponownie zblenduj składniki. Gotowy hummus przełóż do słoiczka.
5 z 10
5. Zielone pesto
Domowe pesto sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach, gdy nie masz pomysłu z czym zjeść makaron lub poszukujesz zdrowej pasty na chleb. Nie dość, że składnik ten jest dietetyczny, to jeszcze dostarcza ciału cennych witamin. Wszystko za sprawą znajdującemu się w zielonych liściach chlorofilowi oraz mocy antyoksydantów!
Przepis:
2 szklanki posiekanych liści jarmużu
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
Wszystkie składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach. W zależności od pożądanej gęstości, możesz dodać więcej oleju.
6 z 10
6. Gazpacho
Masz ochotę na lekką, dietetyczną zupę? Nie ma nic prostszego (i zdrowszego!) niż gazpacho. Ten krem z pomidorów przygotowuje się na zimno, w zaledwie kilka minut.
Przepis:
4 pomidory
szklanka wody
1 papryka
1 ogórek
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka octu balsamicznego
natka pietruszki
szczypta chili, pieprz, sól
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Warzywa potnij na kawałki. Wszystkie składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na krem. Przed podaniem schłodź zupę w lodówce.
7 z 10
7. Chlebek bananowy z masłem orzechowym
Jak zrobić dietetyczne, słodkie ciasto bez długiego krzątania się w kuchni? Wystarczy, że zmiksujesz ulubione składniki i przelejesz je do odpowiedniej formy. Brzmi jak dobry plan?
Przepis:
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
szklanka mleka roślinnego
2 duże banany
szklanka daktyli
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Daktyle namaczaj we wrzątku przez kwadrans, jeśli są twarde. Po tym czasie odsącz je z wody i przełóż do naczynia blendera z resztą składników. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto przelej do keksówki i piecz przez ok. 45-50 minut.
8 z 10
8. Twarożek z nerkowców
Chcesz oczyścić organizm i na jakiś czas odstawić nabiał? To nie musi być trudne! Wegański twarożek bez laktozy bez problemu wykonasz w blenderze - miksując kostkę tofu lub namoczone orzechy nerkowca.
Przepis:
szklanka orzechów nerkowca
woda
Orzechy nerkowca namocz przez noc. Następnego dnia zmiksuj je w pojemniku blendera na najwyższych obrotach. Dodaj do niego ulubione przyprawy lub aromat waniliowy, w zależności od tego jaki chcesz uzyskać smak.
9 z 10
9. Lody bananowe
Z pomocą blendera wyczarujesz także dietetyczne lody! I to w niecałe 5 minut... Wystarczy, że dzień wcześniej zamrozisz kilka bananów, by następnego dnia zmiksować je na gładki, mrożony krem. Co więcej, temu deserowi możesz nadać dowolny smak, miksując w nim ulubione składniki.
Przepis:
3 mrożone banany
łyżka kakao
szczypta cynamonu
1/4 szklanki wody
szczypta soli morskiej
Wszystkie składniki przełóż do naczynia blendera. Poczekaj chwilę, aż banany delikatnie zmiękną i zmiksuj całość na lody. Podawaj je posypane orzechami, kawałkami czekolady, czy suszonymi owocami.
10 z 10
10. Mleko migdałowe
Warto mieć pod ręką mleko migdałowe - to doskonała baza do koktajli oraz lekki dodatek do porannej kawy! Taki napój jest bogaty w cenne minerały i potrafi nadać potrawom oryginalny smak.
Przepis:
250 g migdałów
ok. 2 litry przefiltrowanej wody
Migdały namocz przez moc w misce z wodą. Następnego dnia odcedź je i przełóż do naczynia blendera, zalewając je litrem przefiltrowanej wody. Zmiksuj płyn i orzechy na najwyższych obrotach, po czym przefiltruj napój przez gazę lub drobne sitko, przelewając go do szklanej butelki. Powtórz czynność i zblenduj migdałową pulpę z pozostałym litrem wody. Przecedzony płyn dolej do mleka z pierwszej tury - napój migdałowy gotowy.