Jak zrobić "tort z lasu"? Przepis na efektowne ciasto, które świetnie sprawdzi się na wesele w stylu boho
Oto tort, który idealnie będzie pasował do wesela zorganizowanego w ogrodzie, dawnej stodole lub nad morzem. Inspirowany jest lasem, wygląda zachwycająco i smakuje równie dobrze, a jego przepis pochodzi z książki"Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.
Składniki
Ciasto:
• 150 g czekolady
• 125 g masła
• 5 żółtek
• 4 białka
• 150 g cukru
• 70 g mąki pszennej
• 60 g mąki z orzechów włoskich
• szczypta soli
• 2 cm korzenia imbiru
Żelka:
• 250 g jeżyn
• 40 g cukru
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka agaru
Ten tort weselny w kształcie sukni ślubnej to hit. Wymyśliły go dwie polskie cukierniczki>>
Krem:
• 400 g owoców leśnych
• 70 g cukru
• 2 jajka
• 3 żółtka
• 150 g masła
• 400 g śmietanki
• 2 łyżeczki żelatyny
Nasączenie:
• 200 ml crème de cassis
Dodatkowo:
• krem maślany na bezie szwajcarskiej
ze strony 121
• opcjonalnie fioletowy barwnik w żelu, opcjonalnie owoce leśne, figi i kwiaty do dekoracji
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 160ºC. Masło z czekoladą roztop w garnku. Żółtka wymieszaj razem z cukrem, ale nie ubijaj. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Mąki przesiej, zetrzyj świeży imbir na tarce o małych oczkach i dodaj do masy. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj ubite białka do masy czekoladowej w 3 partiach. Delikatnie mieszaj szpatułką po każdej dodanej partii. Formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 60 minut do suchego patyczka. Przetnij wystudzone ciasto na 3 blaty.
Wszystkie składniki na żelkę umieść na patelni i zagotuj. Zblenduj na gładką masę. Żelka musi mieć średnicę mniejszą niż ciasto, czyli około 16 cm. Wylej ją do formy lub rantu o takiej średnicy. Wyłóż spód folią spożywczą, aby łatwiej było ją wyciągnąć. Schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, tylko do jej przykrycia. Odstaw na 10 minut. Leśne owoce włóż do garnuszka i zblenduj. Dodaj cukier, jajka, żółtka oraz masło. Podgrzewaj masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Masa musi osiągnąć 82ºC albo wyraźnie zgęstnieć. Nie podgrzewaj zbyt długo ani nie przerywaj mieszania, bo zrobisz jajecznicę. Zdejmij z ognia, dodaj do jeszcze gorącej masy żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Przestudź masę do temperatury pokojowej. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania zacznij powoli dodawać curd owocowy.
Nałóż pierwszy blat na talerz lub paterę. Nasącz za pomocą łyżki, dyspensera lub pędzla. Posmaruj cienką warstwą kremu, nałóż stężałą żelkę, a następnie grubszą warstwę kremu i przykryj kolejnym nasączonym blatem. Rozprowadź warstwę kremu i przykryj ostatnim blatem. Schłodź przez całą noc w lodówce. Aby uzyskać idealnie prosty tort, składaj go w rancie cukierniczym. Jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na zdjęciu, obłóż tort masą maślaną wymieszaną z odrobiną fioletowego barwnika w żelu. Udekoruj leśnymi owocami, figami i kwiatami.