Reklama

Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI:
• 250 g miękkiego masła
• 275 g cukru
• 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
• 3 jajka
• 340 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 180 ml mleka
Produkty E.Wedel:
• 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
• 50 g Czekolady Białej
• 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
Lukier:
• 300 g cukru pudru
• 4 łyżki wrzącej wody
Produkty E.Wedel:
• 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

Reklama

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz: www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama