Oś mózg-jelita, czyli jak zdrowo odżywiać brzuch i głowę
Już tysiące lat temu Hipokrates powtarzał: „Wszelka choroba ma źródło w trzewiach”. Współczesne publikacje naukowe potwierdzają jego słowa i nie pozostawiają cienia wątpliwości, że stan jelit odzwierciedla się w całościowym zdrowiu człowieka. Wiele chorób cywilizacyjnych jest w jakimś stopniu związanych z dobrostanem „brzucha”. Dlatego nikt chyba nie ma wątpliwości, że należy o niego odpowiednio zadbać!
Naukowcy dostrzegają coraz więcej bezpośrednich zależności między dobrą kondycją jelit, rodzajem bytujących w nich bakterii, czyli mikrobiotą jelitową, a kondycją psychiczną, zdolnościami poznawczymi czy zdrowiem metabolicznym1.
Czym jest mikrobiota jelitowa?
Mikrobiota jelitowa to ogromna i różnorodna społeczność mikroorganizmów, która zamieszkuje nasz przewód pokarmowy. Składają się na nią przede wszystkim bakterie, ale znajdziemy w niej także wirusy, grzyby i inne jednokomórkowe organizmy. Znajdująca się w jelitach mikrobiota kształtuje się przez całe życie, począwszy od narodzin.
Monotonna dieta, spożywane zbyt szybko przetworzone jedzenie, niedobór błonnika, stres, nadmiar cukru – to tylko niektóre z czynników niesprzyjających różnorodności mikroorganizmów zamieszkujących jelita. A to właśnie ona jest kluczowym czynnikiem w zapobieganiu chorobom, a jej odbudowa jednym z kierunków prewencji i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych. Im bardziej zróżnicowany mikrobiom, tym większe możliwości metaboliczne i potencjał zdrowotny organizmu.
Można go nawet… zobaczyć! Dostępny na platformie Netflix film dokumentalny „Sekrety jedzenia: naukowo o odżywianiu” pozwala zajrzeć do układu pokarmowego i poznać tajniki pracy jelit, a także tego, jak ich kondycja wpływa na nasze samopoczucie.
Oś mózg-jelita
W psychiatrii coraz głośniej mówi się o terapeutycznych właściwościach prawidłowej diety, o roli mikrobiomu i wpływie bakterii jelitowych na jelitowy i ośrodkowy układ nerwowy. Mówiąc prościej – zdrowa i zrównoważona mikrobiota jest kluczowa dla naszego ogólnego stanu zdrowia, wpływa bowiem na procesy metaboliczne, odpornościowe, a nawet na nasze samopoczucie psychiczne.
W książce „Tak działa mózg” doktorka nauk biologicznych Asia Podgórska pisze: „W sieci nerwowej unerwiającej przewód pokarmowy znajduje się od 100 do 450 milionów neuronów i określa się je jako najbogatsze skupisko komórek nerwowych poza mózgiem. Ta relacja ma dwukierunkowy charakter: może dotyczyć zarówno mózgu, jak i ciała – oddziaływać zarazem na zdrowie człowieka, jak i przyczyniać się do choroby”2. Istnieją nawet dowody naukowe, że mikrobiota wpływa na wybór konkretnych produktów żywnościowych – odczuwanie sytości czy łaknienie na określone pokarmy to sygnały, które jelita wysyłają nam do mózgu!
Co więcej, jak podkreśla wybitny gastroenterolog Emeran Mayer w książce „Twój drugi mózg”: „Niedawne odkrycia dotyczące mikrobiomu jelitowego i jego związków z mózgiem oraz wszystkimi układami narządów – łącznie z układem odpornościowym – stanowią jeden z najciekawszych kroków ku zrozumieniu, w jaki sposób można zacząć hamować, a ostatecznie cofać głęboki kryzys zdrowia publicznego”3.
Jak wspierać jelita i dbać o mikrobiotę?
Dbając o mikrobiotę jelitową, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach dotyczących diety i stylu życia. Spożywając posiłki, unikaj pośpiechu i przeżuwaj pokarm – to znacząco ułatwia jego trawienie. Warto także zadbać o nieprzejadanie się, wyeliminowanie z diety tłuszczów trans oraz cukru rafinowanego. Zamiast tego należy zadbać o spożycie warzyw (takich jak warzywa kapustne, strączkowe, szparagi) i owoców (szczególnie owoców jagodowych). Kolejnym istotnym elementem jest włączenie do diety fermentowanych produktów, takich jak jogurt, kefir, kimchi czy kiszonki. Te produkty zawierają żywe kultury bakterii, które mogą wzbogacić i zrównoważyć mikrobiotę jelitową.
Ogromne i kluczowe znaczenie ma także błonnik. Znajdziemy go m.in. w płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie i grubych kaszach. Przeprowadzone w latach 2013–2014 badanie wykazało, że aż 60% Polaków stosuje dietę niskiej jakości, tj. zawierającą dużo tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, a mało błonnika roślinnego i białka. Zalecane dzienne spożycie błonnika waha się między 25 a 38 g na dzień dla dorosłych, w zależności od płci i wieku. Z kolei z badań wynika, że w Polsce kobiety spożywają średnio 17,5 g błonnika dziennie, a mężczyźni średnio 20,9 g4.
Regularne spożywanie błonnika ma liczne korzyści zdrowotne. Działa prebiotycznie, co oznacza, że jest pokarmem dla dobrych bakterii jelitowych (probiotyków). Kiedy te bakterie fermentują błonnik, produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia jelit, mogą także pomóc w redukcji stanów zapalnych i poprawić absorpcję niektórych minerałów. Błonnik jednak przede wszystkim wspiera regularność pracy jelit, pomagając w utrzymaniu regularnych wypróżnień i zapobieganiu zaparciom. Dzięki swojej zdolności do absorbowania wody, błonnik zwiększa objętość treści jelitowej, co ułatwia jej przesuwanie się przez przewód pokarmowy.
Jednak troska o mikrobiotę jelitową to nie tylko kwestia diety, lecz także całościowy styl życia, który sprzyja zdrowiu. Odpowiednie nawodnienie organizmu, podejmowanie świadomych decyzji dotyczących jedzenia, aktywności fizycznej i zarządzania stresem, a także relaksacja i troska o sen mogą prowadzić do lepszego zdrowia fizycznego i psychicznego, co przekłada się na lepszą jakość życia.
BellyBalance, czyli pysznie i prosto w trosce o brzuch
Szybki tryb życia sprawia, że zapominamy o tym, jak ważne jest, żeby nasze ciało odpoczęło – w tym również, by odpoczął nasz brzuch. Dlatego warto wspierać nasz układ trawienny nie tylko przez odpowiednie nawyki żywieniowe, lecz także za pomocą odpowiednio dobranych produktów. Większość błonników dostępnych na rynku może być trudna do regularnego stosowania ze względu na ich neutralny smak lub „suchą” konsystencję, która bywa ciężkostrawna.
BellyBalance to produkt, który łączy działanie z przyjemnością spożycia. Wspiera prawidłową pracę jelit i procesy wypróżniania. Wspomaga też utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz redukcję wagi. Co więcej, dzięki swojej unikatowej formule można go przyrządzać na różne sposoby. Dostępny w formie proszku BellyBalance pozwala na przygotowanie smacznego, truskawkowego koktajlu lub gęstego kisielu, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie zarówno zdrowie, jak i smak.
BellyBalance ma prosty skład. Nie zawiera glutenu, ani dodatku cukru. Jest również odpowiedni dla wegan. Co dokładniej znajdziemy w składzie? To przede wszystkim babka jajowata, która jest znanym i cenionym źródłem błonnika o bardzo korzystnym wpływie na śluzówkę jelit i procesy metaboliczne. To także inulina, prebiotyk wspierający wzrost korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Dzięki tym składnikom BellyBalance nie tylko może wesprzeć pracę jelit, lecz także może pomóc w kontrolowaniu wagi, co jest istotne w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym.
Z BellyBalance dbanie o jelita staje się przyjemne. To doskonały wybór dla każdego, kto chce połączyć zdrowy tryb życia z codzienną przyjemnością i komfortem. Bo nie zapominajmy, że trudności z brzuchem mogą wpływać na każdą sferę naszego życia: swobodę w pracy, związku czy relacjach z przyjaciółmi.
Zadbaj o swój brzuch, a zauważysz, jak wiele zmienia się na lepsze.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, który nie może zastępować zróżnicowanej i zrównoważonej diety oraz zdrowego stylu życia. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
1 Por. Podgórska A., Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie, 2023.
2 Podgórska A., Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie, 2023.
3 Mayer E., Twój drugi mózg, 2017.
4 Wojtasik, A., Kunachowicz, H., Pietraś, E. (2017). Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe). Red Jarosz, M. Normy żywienia dla populacji Polski
Materiał promocyjny marki BellyBalance.