Reklama

Zupa marchewkowa to samo zdrowie! Dobrze przyrządzona jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.
Marchew zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. to jednak nie wszystko. Jest bogata w wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy oraz pektyny. Zawarty w niej błonnik, pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego i przyśpiesza metabolizm. Dlatego warto jeść marchewkę częściej, a oprócz sałatek postawić także na zupy marchewkowe.

Reklama

Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 cebula
- dwa ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płatki migdałowe
Sposób przyrządzania:
Marchew zetrzyj na tartce, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do bulionu dodaj marchew i zeszklony na patelni czosnek z cebulą. Na końcu zupę zmiksuj blenderem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zupa marchewkowa z pomarańczą>>

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Składniki:
- 1kg marchewek,
- 3 cebule dymki,
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr bulionu,
- 50ml kremowej śmietanki,
- przyprawy: pieprz, sól curry, słodka papryka
Sposób przyrządzania:
Marchew obierz i pokrój w drobne talarki. Cebulę pokrój w kosteczkę i razem z marchewką podduś na patelni z masłem. Następnie dodaj do wywaru i gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj całość i dodaj sok z pomarańczy. Dodaj przyprawy i śmietankę
Zupa marchewkowa z imbirem i grzankami>>

Zupa marchewkowa z imbirem i grzankami

Reklama

Składniki:
- 1 kg marchwi,
- 2 duże cebule,
- korzeń imbiru, ok. 5 cm długości,
- 1 pomarańcza,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietany 30%,
- kilka kromek chleba,
- świeża kolendra,
- przyprawy: pieprz, sól, curry, papryka słodka, bazylia i czosnek granulowany.
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlej trzy łyżki oliwy z oliwek i odrobinę masła. Następnie dodaj kolejno: cebulę (drobno pokrojoną; pokrojoną w talarki marchewkę i starty imbir. Dolej soku z pomarańczy i odrobinę startej skórki. W odzielnym garnu przygotuj bulion. Dolej go do garnka z marchewką i gotuj przez około 15 minut.
Całość zmiksuj blenderem. Dodaj śmietany i dopraw przyprawami.
Grzanki:
Chleb pokrój na małe kosteczki (odkrająjąc skórkę). Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i podsmaż na oliwie z oliwek aż grzanki będą chrupiące. Możesz posypać je granulowanym czoskiem.
Lasagne - przepisy na dania z mięsem>>

Reklama
Reklama
Reklama