Zupa grzybowa - przepis
Krem z grzybów jest sycący i rozgrzewający - idealny na jesienne dni! Poznaj przepis na aromatyczną zupę z leśnych przysmaków.
Krem z grzybów - jak go zrobić?
Potrawy z grzybów królują jesienią. Począwszy od aromatycznych zup czy pierogów, po wytrawne sosy i makarony z ich udziałem. Grzyby mają delikatny smak, który potrafi urozmaicić każde danie. Szczególnie, gdy w kuchni użyjemy tych zebranych prosto z lasu. Szukasz rozgrzewającej opcji na jesienny obiad, czy kolację? Nic nie sprawdzi się lepiej, niż krem grzybowy! Takie danie jest niezwykle smaczne i sycące. Świetnie sprawdzi się z grzankami i mieszanką świeżych ziół. Nie czekaj, tylko wybierz się na grzybobranie lub pobliski targ. Sezon na te leśne przysmaki uważamy za oficjalnie otwarty!
Zupa grzybowa - przepis
Składniki:
2 litry wody
800 g grzybów
3 cebule
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
200 ml śmietany
szczypta soli i pieprzu
tymianek
Cebulę posiekaj, ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i pieczarki obierz, po czym pokrój na drobno. Podsmaż cebulkę na złoty kolor, następnie przełóż wszystkie warzywa do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Gotuj zupę przez 30 minut, dopraw ją solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dolej śmietanę i zmiksuj ją blenderem na krem. Smacznego.
Korzenne ciasto z dyni - PRZEPIS >>