Żółty Przewodnik 2018 Gault & Millau
Znamy najlepsze restauracje w Polsce oraz najzdolniejszych szefów kuchni wyróżnionych przez Żółty Przewodnik Gault&Millau 2018.
Magazyn ELLE i serwis ELLE.pl są na bieżąco z trendami zarówno w modzie, jak i w kulinariach. Dlatego w tym roku postanowiliśmy objąć patronat nad "Żółtym Przewodnikiem" Gault&Millau. Wczoraj, 27 listopada, odbyła się uroczysta gala związana z jego premierą. Udałyśmy się na nią do Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Pośród 600 zaproszonych gości pojawiło się aż 400 szefów kuchni, których restauracje znajdują się w przewodniku na 2018 rok. Podczas gali wyłoniono piątkę najlepszych kuchmistrzy w Polsce. Nagrody zostały przyznane w kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Młody Talent, Szef Jutra, Kobieta Szef i Szef Roku. Do dotychczasowych laureatów należą: Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Agata Wojda, Paweł Oszczyk i Michał Bryś.
Kto otrzymał prestiżowe wyróżnienie Gault&Millau?
Szef Kuchni Tradycyjnej: Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz, Szczawno-Zdrój
Kobieta Szef: Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
Młody Talent: Michał Gniadek, restauracja Plato, Warszawa
Szef Jutra: Paweł Stawicki, restauracja Mercato, Gdańsk
Szef Roku: Witek Iwański, restauracja Aruana, Serock
Po wręczeniu nagród goście gali zostali zabrani w kulinarią podróż w czasie. Szefowie kuchni przygotowali dla nas dania inspirowane sześcioma epokami historii polskiej kultury, począwszy od średniowiecza, a skończywszy na współczesności. W każdej z "komnat" mieszczących się w budynku Narodowego Forum Muzyki spróbowałyśmy dań zrekonstruowanych z tradycyjnych przepisów typowych dla danej epoki. Jednym z nich był tort z kiszonej kapusty na kruchym cieście, z XVII-wiecznej receptury. Mecenasami każdej epoki Partnerzy tegorocznej gali: Siemens Gaggenau, Jaguar, Nespresso, Antonius Caviar, Moet Hennessy, Makro, Barry Callebaut, Gastro Magic, Grimbergen, Marine Harvest, San Pellegrino oraz Partner Center.
Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018 to kulinarna mapa naszego kraju. Znajdują się w nim rzetelne informacje o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane przez ekspertów. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa - to miejsca naprawdę godne uwagi. W tym roku inspektorzy wybrali 580 restauracji, aż o 120 więcej niż w pierwszej edycji! Dobry znak, że Polska coraz bardziej rozwija się gastronomicznie.
Żółty Przewodnik 2018 Gault & Millau - relacja z premierowej gali >>
1 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: luksusowe desery z białej czekolady
2 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: degustacja szampana i kawioru
3 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Szef Roku Witek Iwański
4 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Kobieta Szef Iwona Niemczewska
5 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Szef Jutra Paweł Stawicki
6 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Szef Kuchni Tradycyjnej Wojciech Harapkiewicz
7 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Młody Talent Michał Gniadek
8 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: tort z kiszonej kapusty inspirowany barokiem
9 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: wołowina z aronią
10 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Żółty Przewodnik 2018
11 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: drink na bazie cytrusów, marchewki, imbiru i tymianku
12 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu
13 z 13
Wyróżnienie Gault&Millau: gala Żółtego Przewodnika