Zimowy detoks: napar z rokitnika
Rokitnik to super food o największej zawartości witaminy C. Napar z rokitnika wzmacnia odporność i odżywia cerę. Wprowadź go do zimowej rutyny!
W tym artykule:
Napar z rokitnika na wzmocnienie i odporność
Szklanka wody z cytryną, miodem oraz pieprzem cayenne to twój codzienny rytuał? Zimą zamień cytrusy na rokitnika - wzmacniający super food! To polska roślina porastająca okolice mórz i rzek, która ma w sobie pokłady witaminy C. Aronia, dzika róża, cytryny, pomarańcze czy ananasy nie są jej równe. Oprócz tego, w składzie rokitnika znajdziemy także witaminy A, B, E, K, P oraz rzadko spotykany kwas tłuszczowy będący silnym antyoksydantem. To prawdziwe antidotum na przeziębienia, które wzmacnia organizm w trakcie zimnych pór roku. Pijąc napar z rokitnika każdego dnia poprawisz swoją odporność, oczyścisz cerę i dostarczysz ciału zastrzyk niezbędnych pierwiastków. Super składnik sprawdza się także w kosmetyce. Olej z rokitnika wspomaga gojenie się ran, a przy tym odmładzająco wpływa na skórę. Z kolei mus z rokitnika sprawdzi się jako witaminowa maseczka na twarz i dodatek do herbat czy naparów.
Przepis na napar z rokitnika
Składniki:
- 2 cm korzeń imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki owoców rokitnika lub musu z rokitnika
Wszystkie składniki przełóż do dzbanka i zalej je ciepłą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni). Napar będzie gotowy po 10 minutach. Pij go każdego dnia rano.