Zdrowe przekąski na mecz
Poznaj szybkie przekąski dla kibica, które umilą mecze piłki nożnej! I to w wersji fit - bez poczucia winy!
1 z 8
Zdrowe przekąski na mecz,
1. Roladki z cukinii
Roladki z cukinii są doskonałą, niskokaloryczną opcją na wytrawną przekąskę. Zamiast ociekającej tłuszczem pizzy!
Składniki:
2 cukinie
kilka suszonych pomidorów z zalewy
100 g serka śmietankowego
pęczek pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli himalajskiej
szczypta pieprzu
oregano
Cukinie umyj i pokrój na cienkie plastry obieraczką do warzyw. Suszone pomidory posiekaj na drobno i wymieszaj z serkiem śmietankowym, oliwą, musztardą, miodem oraz przyprawami. Farsz zawiń w cukinii i przebij warzywo wykałaczką. Gotowe roladki możesz serwować z sosem ze świeżych pomidorów zmiksowanych z ziołami.
2 z 8
Zdrowe przekąski na mecz,
2. Melon z prosciutto
Melon z szynką parmeńską to słynny, włoski przysmak - idealny do piwa! Owoc ten ma w sobie dużo wody i neutralny smak, przez co świetnie łączy się z wytrawnymi składnikami.
Składniki:
1 melon
10 plasterków szynki parmeńskiej
oliwki
ocet balsamiczny
Melona obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Szynkę posiekaj na kawałki. Nabij owoc z kawałkiem szynki i oliwką na wykałaczkę, skrop przekąskę octem balsamicznym.
3 z 8
Zdrowe przekąski na mecz,
3. Czipsy z batatów
Czipsy wykonane ze słodkich ziemniaków są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego fast foodu. Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i moc witamin, czy antyoksydantów.
Składniki:
2-3 średnie bataty
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki suszonego tymianku
szczypta cynamonu
szczypta soli himalajskiej
Bataty obierz ze skórki, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Następnie wrzuć je do miski, dodaj olej kokosowy, natrzyj solą oraz przyprawami. Chipsy przełóż na blachę układając je obok siebie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż staną się suche i chrupiące.
4 z 8
Zdrowe przekąski na mecz,
4. Woda owocowa
Podczas oglądania meczu warto zadbać o dobre nawodnienie. Zamiast słodkich napojów gazowanych postaw na wodę o naturalnym aromacie owoców!
Składniki:
1 litr wody
pół ogórka
3/4 szklanki kawałków arbuza
listki mięty
Przelej wodę do kufli i dodaj do niej plastry ogórka, miętę oraz kawałki arbuza. Schładzaj napój w lodówce przez przynajmniej godzinę.
5 z 8
Zdrowe przekąski na mecz
5. Pikantna salsa
W trakcie meczu nawet czipsy (polecamy najzdrowszą opcję - naturalne nachos z mąki kukurydzianej) warto zagryzać ze świeżymi warzywami. Zamień kupny dip na surową salsę pełną witamin!
Składniki:
5 dojrzałych pomidorów
4 ogórki
1 cebula
2 czerwone papryki
1 ząbek czosnku
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kosteczkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z solą, pieprzem i oliwą. Odstaw przekąskę na kilkanaście minut, aż produkty dobrze się połączą.
6 z 8
Zdrowe przekąski na mecz
6. Prażona ciecierzyca
Prażona ciecierzyca to najlepsza opcja na zdrową przegryzkę. Po upieczeniu strączki stają się chrupiące i zyskują ciekawy smak!
Składniki:
puszka ciecierzycy
2 łyżki oleju kokosowego
ulubione przyprawy
Ciecierzycę odsącz z puszki i wymieszaj z przyprawami (polecamy miks z chili i papryką wędzoną) oraz olejem kokosowym. Przesyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw strączki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Po tym czasie będzie rumiana i gotowa do zjedzenia. Smacznego!
7 z 8
Zdrowe przekąski na mecz,
7. Czipsy z jarmużu
Nie ma lepszej alternatywy dla czipsów, niż...zielone listki jarmużu! Wraz z nimi przemycisz do ciała dużo wapnia i żelaza, przy okazji gwarantując ucztę podniebieniu.
Składniki:
paczka ciętego jarmużu
szczypta soli
oliwa
ulubione przyprawy (np. sproszkowana słodka papryka)
Pocięty jarmuż przesyp na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli trzeba, oddziel jego listki od części łodygi. Posyp je szczyptą soli i skrop równomiernie oliwą. Jeśli chcesz, możesz po tej czynności wymieszać jarmuż z innymi przyprawami. Piecz go przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
8 z 8
Zdrowe przekąski na mecz
8. Warzywa + dip
Co podjadać w trakcie meczu zamiast słonych paluszków? Odpowiedź jest prosta - surowe warzywa! Wystarczy, że potniesz w słupki obraną ze skórki marchewkę, selera, cukinię, czy ogórka i zanurzysz je w domowym sosie chrzanowym.
Składniki na chrzanowy dip:
2-3 łyżki jogurtu greckiego
2-3 łyżeczki musztardy
2-3 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie połącz w miseczce. Smacznego!