Zdrowe muffiny z dyni
Dyniowe muffiny to obłędna przekąska, która poprawia humor w szare dni. Poznaj przepis na zdrowe babeczki - bez cukru, z mąki orkiszowej!
Dyniowe muffiny z karobem
Zdrowe muffiny to idealna przekąska lub pomysł na śniadanie. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu są sycące i zaspokajają apetyt na dłużej. Usatysfakcjonują każdego łasucha, gdyż mają obłędnie słodki smak. Wszystko za sprawą miksu dyni z korzennymi przyprawami, karobem oraz daktylami. Te składniki sprawdzają się w wypiekach lepiej, niż cukier. Co najważniejsze, nie szkodą sylwetce. Pyszne muffiny zawsze zmieszczą się w torebce - moża zabrać je ze sobą na wynos do pracy. Dostarczają ciału wielu cennych witamin i świetnie smakują do porannej kawy. W wersji deserowej warto serwować je z kremem z mleczka kokosowego, sokiem z rokitnika czy surowym kakao. To idealna przekąska na jesienne dni!
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki karobu
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej
1 jajko (lub 2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody)
1 banan
3 łyżki oleju kokosowego
200 g puree z dyni
3/4 szklanki daktyli (namoczonych we wrzątku przez 20 minut)
1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Banany zmiksuj z dyniowym puree i daktylami. Dodaj do nich starte jabłko, spęczniałe siemię lniane lub jajko, wymieszaj całość. Następnie połącz mokrą masę z suchą za pomocą miksera. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek do muffinów. Piecz babeczki w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut.
Sprawdź najlepsze przepisy na dynię >>