Zdrowe brownie z dwóch składników
Masz ochotę na coś słodkiego i mocno czekoladowego? Zanim sięgniesz po batona, poznaj nasz przepis na zdrowe brownie z dwóch składników. Banalnie łatwe i szybkie do zrobienia!
Zdrowe brownie z dwóch składników
Brownie to ciasto, które sprawdza się na każdą okazję - randkę, spotkanie z przyjaciółmi, urodziny czy wieczór z ulubionym serialem. Uwielbiamy je za mocno czekoladowy smak i łatwość wykonania. Jednak klasyczny przepis na brownie jest dosyć tuczący, toteż nieczęsto pozwalamy sobie na taką rozpustę. Ulubiona słodycz ma w sobie najsmaczniejsze i zarazem najgorsze dla sylwetki połączenie składników, jakim jest cukier, masło oraz mąka pszenna. Czym zastąpić ten smakołyk, gdy jesteśmy na diecie? Dla wszystkich łasuchów dbających o linię mamy pomysł na zdrowe brownie z dwóch składników. To ciasto ratuje nas w chwilach kryzysu - sumienie pozostaje nienaruszone. Czekoladowy placek zrobisz z bardzo dojrzałych, słodkich bananów oraz naturalnego kakao. Jest bezglutenowy, a przy tym zawiera naturalne cukry i tłuszcze. Takie brownie można zjeść na zdrowe śniadanie!
Przepis na brownie z dwóch składników
3 duże, bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki ciemnego kakao
opcjonalnie: polewa czekoladowa z oleju kokosowego i kakao, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy
Banany obierz ze skórki i zmiksuj w pojemniku blendera z kakao. Do masy możesz dodać orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż czekoladową masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 20-25 minut. Następnie odstaw je do kompletnego wystudzenia, po czym wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie będzie gotowe - możesz polać je polewą z mieszanki trzech łyżek oleju kokoswego i dwóch łyżek kakao, oraz posypać wiórkami kokosowymi.
6 zalet jedzenia czekolady - SPRAWDŹ >>