Reklama

Zapiekanki? Ich zalet trudno nie docenić. Błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i sycące, a poza tym można je zrobić ze wszystkiego. To, jakie produkty wybierzesz, zależy oczywiście od tego, jaki rodzaj zapiekanki chcesz zrobić. Do ich wykonania możesz wykorzystać makaron, pieczywo oraz ziemniaki. Pomysłów i przepisów jest wiele. Oto trzy przepisy na zapiekanki serowe, ziemniaczane i szpinakowe.
Zapiekanki: Cztery sery z makaronem>>

Zapiekanki: Cztery sery z makaronem:

Reklama

Składniki:
- pół opakowania makaronu (np. kolorowe świderki;
- 100g fety,
- 1 kulka sera mozarella,
- 60g sera żółtego,
- 50g sera pleśniowego (gorgonzola;
- 1 mały, kremowy serek topiony,
- kilka różyczek brokuł,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron podgotuj w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu - odcedź i dodaj serek topiony. Pozostałe sery razem z brokułami pokrój ma małe kawałki i dodaj do makaronu. Wymieszaj i dopraw przyprawami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy i przełóż do niej makaron (już w formie zapiekanki).
Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
Zapiekanki - ziemniaczana z pieczarkami>>

Zapiekanki - ziemniaczana z pieczarkami


Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 20 dag pieczarek,
- 20 dag wędliny,
- 5 jajek,
- 2 małe cebule,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 10 dag żółtego sera,
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i podgotuj. Następnie pokrój je na plasterki.
3 jajka ugotuj i pokrój w kosteczkę. Pieczarki, cebulę i wędlinę pokrój i podsmaż na patelni.
Nakładanie zapiekanki: W brytfannie układaj kolejno: ziemniaki, pieczarki, cebulę i wędlinę, jajka i kolejną warstwę ziemniaków. Pozostałe składniki ułóż na wierzchu i przykryj ostatnią warstwą ziemniaków. 2 jajka wymieszaj ze śmietaną, dodaj przyprawy i zalej tym ziemniaki. Zanim włożysz danie do piekarnika - posyp wierzch zapiekanki startym serem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
Zapiekanki: danie z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą>>


Zapiekanki: danie z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Reklama

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu (np. rurki;
- 300g świeżego szpinaku,
- 500g piersi z kurczaka,
- 100g gorgonzoli,
- 100g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka pepperoni
- 1 jogurt grecki,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw i podsmaż na patelni.
Szpinak umyj i wrzuć na patelnię razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj gorgonzolę i wymieszaj. Dodaj ugotowany wcześniej makaron. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Dodaj do jogurtu greckiego przyprawy (do sosu możesz dodać także czosnek) i polej nim danie. Wstaw do 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 10 minutach dodaj na wierzch zapiekanki starty żółty ser.

Szpinak - przepisy na zielone dania>>

Reklama
Reklama
Reklama