Yerba mate - fakty i mity
Czy yerba mate pobudza lepiej niż kawa i wspomaga odchudzanie? Wzięłyśmy pod lupę słynny napar.
Widok koleżanki z pracy pijącej napój przez słomkę z okrągłęgo, ceramicznego naczynia, już nikogo nie dziwi. Yerba mate stała się popularna przez ostatnie lata, zyskując nowych fanów pośród kawoszy. Napar jest uważany za korzystny dla zdrowia - ma dodawać energii i wspomagać odchudzanie. Podobno skutecznie obniża ciśnienie oraz zły cholesterol, a przy tym zwalcza apetyt na słodycze. Jak jest naprawdę? Wokół yerby, zwanej też herbatą paragwajską, narosło wiele mitów. Czy warto wymienić na nią kawę lub matchę? Sprawdźcie, co wiemy na temat tego naparu.
5 faktów i mitów o yerba mate >>
Wielką fanką yerba mate jest Gisele Bündchen:
1 z 4
Yerba mate - obniża ciśnienie?
Wiele słyszy się o tym, że yerba mate mogą pić osoby z nadciśnieniem. Nie jest to jednak potwierdzone naukowo, dlatego swoją decyzję o piciu tego naparu warto skonsultować z lekarzem. Wiadomo jednak, że herbata paragwajska obniża poziom złego cholesterolu i skutecznie zwalcza apetyt na słodycze. Warto ją pić będąc np. na detoksie cukrowym - pobudzi organizm pomimo braku glukozy w diecie.
2 z 4
Yerba mate - wspomaga odchudzanie?
Yerba mate podkręca metabolizm podobnie, jak zielona herbata. To zasługa zawartej w niej teobrominy i teofiliny. Poza tym, w jej składzie znajdziemy bogactwo przeciwutleniaczy, czy takie wartościowe pierwiastki, jak potas, magnez i mangan. Dzięki nim organizm w organizmie zachodzi równowaga, która przyczynia się do szybszej utraty kilogramów. Szczególnie, gdy jej picie jest połączone ze zdrową dietą.
3 z 4
Yerba mate - czy to herbata?
Herbata paragwajska może zmylić nas swoją nazwą. To bardziej napar, niż napój herbaciany, otóż yerba mate jest zrobiona z ostrokrzewu i parzy się ją w zupełnie inny sposób. Dlatego najlepiej kupować ją w sypkiej postaci, a nie, jak to się zdarza, w torebkach. Ten pobudzający eliksir można zaparzyć wodą w temperaturze od 40 do około 75 stopni.
4 z 4
Yerba mate - ma gorzki smak?
To prawda, że klasyczna yerba mate ma gorzki smak, dla niektórych nie do przełknięcia. Jednak w sklepie znajduje się wiele jej odmian, od łagodnej po nieco mocniejszą. Poza tym teraz do herbaty paragwajskiej dodaje się naturalne ekstrakty z owoców cytrusowych, dzięki którym jest naprawdę smaczna. Polecamy taką z dodatkiem pomarańczy, marakui lub gruszki. Można się od niej uzależnić!