Wigilijny sandacz. Przepis na świąteczną rybę
Uroczysta kolacja w nowoczesnym wydaniu. Delikatny sandacz z powodzeniem zastąpi karpia.
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
- 2-3 filety z sandacza
- ok. 100 g płatków migdałowych
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 2 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz
- mąka pszenna
- oliwa lub masło do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
Filety z sandacza myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko, odrobinę soli i roztrzepujemy. Sandacza w całości panierujemy w pierwszej kolejności w mące, następnie zanurzamy w jajku. Tak przygotowaną rybę od strony skóry panierujemy w mące, a następnie od strony mięsa w płatkach migdałowych i lekko ją dociskamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub rozpuszczamy masło. Sandacza w pierwszej kolejności smażymy od strony płatków migdałowych do momentu, aż płatki ładnie się przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3-4 minuty. Jeśli sandacz jest dosyć gruby, możemy na chwilkę włożyć go do piekarnika.
Przepis: Beata Orlik - prawniczka, która spędza w kuchni każdą wolną chwilę. Od dwóch lat prowadzi bloga "Kuchnia w zieleni". Mieszka w Krakowie.