Wegetariańskie Święta - przepisy na pyszne dania bez mięsa
Wegetariańskie Boże Narodzenie - poznajcie przepisy na świąteczne dania w bezmięsnej odsłonie, które robią furrorę nie tylko w kuchni roślinnej!
W tym artykule:
- Wegetariańskie Boże Narodzenie - przepisy na świąteczne potrawy
- Przepisy na świąteczne potrawy w wersji wege. Wegetariańskie Święta - bigos
- Wegetariańskie Święta - pasztet z marchewki i soczewicy
- Wegetariańskie Święta - seler po grecku
- Wegetariańskie Święta - dyniowy pudding
- Wegetariańskie Święta - roślinny smalczyk z jabłkiem
- Wegetariańskie Święta - czekoladowy sernik z tofu
- Wegetariańskie Święta - zapiekanka pasterska
Wegetariańskie Boże Narodzenie - przepisy na świąteczne potrawy
Z czym Wam się kojarzą Święta Bożego Narodzenia? Nam od razu na myśl przychodzą pierogi z kapustą i grzybami według przepisu babci, ryba po grecku (która w rzeczywistości jest w 100% polskim daniem), czy tradycyjny bigos. I chociaż na stole wigilijnym z racji postu pojawiają się w większości jarskie potrawy, mamy na uwadze coroczne kampanie nawołujące do zrezygnowania z karpia w tym szczególnym czasie. Dlatego tym razem Święta chcemy celebrować inaczej - zastępujemy ryby i mięso wegetariańskimi alternatywami, które nie zabiorą smaku tradycyjnym potrawom. Poznajcie przepisy na wytrawne warzywne pasztety, czy angielski Shepard's Pie, a swoich wigilijnych gości zaskoczcie słodkim, wegańskim sernikiem z tofu!
Zobacz też: 10 najlepszych filmów świątecznych >>
Przepisy na świąteczne potrawy w wersji wege. Wegetariańskie Święta - bigos
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Wegetariański bigos jest nie do odróżnienia od tego z mięsem, a przede wszystkim stanowi zdrowsze rozwiązanie.
Przepis:
- 60 dkg kapusty kiszonej
- 1kg kapusty białej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- garść suszonych grzybów
- słoiczek pomidorów suszonych z zalewie
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych moreli
- i cała masa przypraw:
- 5 listków laurowych
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka suszonych owoców jałowca
- łyżka mielonego kminku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka słodkiej papryki
- kilka goździków
- łyżeczka pieprzu
- sól
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
Poszatkuj białą kapustę i zetrzyj marchewkę na tarce. Wrzuć warzywa do dużego garnka, zalewając je 1,5 l wody. Ugotuj je do miękkości. Następnie wypłucz kiszoną kapustę, pokrój ją i dodaj do garnka z ugotowanymi składnikami, wraz z poszatkowanymi na drobno suszonymi owocami oraz pomidorami. Grzyby namocz we wrzątku, po czym podsmaż je na patelni razem z cebulą. Dodaj je do składników w garnku z kapustą. Do na wpół gotowego bigosu wlej olej pozostały z suszonych pomidorów, wsyp przyprawy i całość wymieszaj. Duś wszystkie składniki na małym ogniu, a na koniec dodaj do nich ocet balsamiczny. Pamiętaj - bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od jego przygotowania, dlatego zabierz się za niego przynajmniej na dzień przed planowanym podaniem.
Wegetariańskie Święta - pasztet z marchewki i soczewicy
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Pasztet z marchewki i soczewicy to smaczna i sycąca wegetariańska opcja. Idealnie wpasuje się wśród jarskich potraw na wigilijnym stole.
Przepis:
- 200 g suchej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól ziołowa
- pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- ząbek czosnku
Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.
Wegetariańskie Święta - seler po grecku
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Seler nadaje się nie tylko do zup. Z tego warzywa bez problemu przygotujesz dania imitujące rybne potrawy.
Przepis:
- 1 duży seler
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżki zmielonych glonów morskich
- szczypta soli
- szklanka mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
- łyżeczka kurkumy
- 1/3 szklanki wody
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka octu jabłkowego
- 4 liście lutowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- pieprz
- olej
Marchewkę obierz na dużych oczkach tarki, cebulę posiekaj i zacznij ją podsmażać na natłuszczonej patelni, ciągle mieszając. Po ok. 3 minutach dodaj startą marchewkę, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy, całość dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie obierz selera - pokrój go na plastry o grubości mniej więcej 10 mm. Następnie ugotuj warzywo do miękkości, potem odcedź go z wody i pozostaw do wystudzenia. Teraz wymieszaj mąkę razem z wodą i dodaj do masy kurkumę, by zabarwić ciasto. Namocz w niej kawałki selera, następnie obtocz je w misce z mieszanką glonów i majeranku. Podsmaż warzywo w panierce z obu stron, na złoty kolor. Na koniec ułóż wszystkie kawałki na półmisku i przykryj je marynatą z marchewki. Podawaj najlepiej następnego dnia.
Wegetariańskie Święta - dyniowy pudding
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Chociaż pudding to tradycyjne angielskie danie kojarzące się z Bożym Narodzeniem, przygotowany w wersji korzennej sprawdzi się również wśród polskich świątecznych potraw na słodko.
Przepis:
- 200 g kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego
- 3/4 szklanki puree z upieczonej dyni
- pół szklanki daktyli
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatałowa
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Kiedy jaglanka się ugotuje, zmiksuj ją z dyniowym puree, mleczkiem kokosowym, miękkimi daktylami i szczyptą każdej z przypraw. Wierzch możesz udekorować zmielonymi orzechami.
Wegetariańskie Święta - roślinny smalczyk z jabłkiem
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Roślinny smalec to idealne smarowidło na chleb będące zdrowszą alternatywą dla tłuszczu zwierzęcego.
Przepis:
- puszka białej fasoli
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 goździk
- 1 jałowiec
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz
Jabłko i cebulę pokrój na drobno i podsmaż na patelni wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkami i zielem, dopóki składniki nie zmiękną i się nie zarumienią. Fasolę przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj ją z sosem sojowym, majerankiem, 1/4 szklanki zimnej wody oraz szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone jabłko i cebulę dodaj do zmiksowanej fasoli (zanim to zrobisz pozbądź się z nich przypraw, z którymi dusiłaś je na patelni). Wszystkie składniki zmiel na najwyższych obrotach, jednak nie na gładką masę, by smalec był bardziej "chrupiący". Przechowuj go w lodówce - najlepiej będzie smakować następnego dnia.
Wegetariańskie Święta - czekoladowy sernik z tofu
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
W kuchni wege nie ma rzeczy niemożliwych! Swoich wigilijnych gości z pewnością zaskoczysz sernikiem wykonanym nie z twarogu, a tofu - produktu sojowego zawierającego bardzo dużo białka.
Przepis:
masa
- 4 kostki naturalnego tofu (każda po 180g)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- sok z 1 cytryny
- 1 mała pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
spód
- 70 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów bez skórki
- łyżka masła orzechowego
- 3 szklanki daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Daktyle zalej w misce gorącą wodą i odstaw je na kwadrans, aż zmiękną. Migdały zmiel razem z orzechami włoskimi i wymieszaj z olejem kokosowym oraz masłem orzechowym. Daktyle zmiksuj z wodą, którą były zalane, następnie zblenduj je z pozostałą masą, aż stanie się zwarta i lepka. Tak przygotowany spód uformuj na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby się schłodził (na ok. 20 minut). Następnie zetrzyj skórkę z dokładnie umytej wcześniej pomarańczy, tofu zmiksuj z mlekiem roślinnym, sokiem z całej cytryny i połowy pomarańczy, cukrem pudrem, kakao i budyniem. Posiekaj 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i dodaj ją do "serowej" masy, następnie wylej wypełnienie ciasta na schłodzony spód i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 175 przez ok. 45 minut. Sernik z tofu pozostaw w piekarniku do wystudzenia, po czym polej go polewą z rozpuszczonej w kąpieli wodnej tabliczki czekolady. Ciasto udekoruj skórką z pomarańczy lub wiórkami czekoladowymi i sproszkowanym kakao.
Wegetariańskie Święta - zapiekanka pasterska
Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia
Popularny Sheperd's Pie, czyli zapiekanka pasterska wykonany jest oryginalnie z mięsa wołowego i wiejskiego twarogu. My polecamy go w wersji light - z ziemniakami i soczewicą.
Przepis:
- 400 g soczewicy namoczonej we wrzątku przez 2 godziny
- szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- 2 nieduże marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej
na puree z ziemniaków:
- 5 średnich ziemniaków
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta rozmarynu
- sól i pieprz
Namoczoną soczewice opłucz i ugotuj w świeżej wodzie aż będzie bardzo miękka. Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie pokrój marchewkę, cebulę i seler naciowy, podsmażaj je na patelni na małym ogniu przez niecałe 10 minut. Do warzyw dodaj soczewicę, koncentrat, czosnek, pieprz, sól i przyprawy - wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i duś powstałą masę przez kwadrans. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree. Soczewicową potrawkę wyłóż do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem, następnie na tą warstwę nałóż ziemniaki i rozsmaruj je na powierzchni. Posyp je rozmarynem i połóż na nich kilka płatów zimnego masła. Piecz Sheperd's Pie przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Podawaj zapiekankę najlepiej dopiero następnego dnia.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life