Reklama

Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kulebiak z farszem z kapusty i grzybów
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła (może być roślinnego)
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
- 3-4 kapelusze suszonych borowików
-0,5 l kwaszonej kapusty
- duża cebula
- łyżka oleju
- 2 jajka
- sól i pieprz
- kminek
- tłuszcz do wysmarowania formy
Najpierw przygotuj ciasto: pokruszone drożdże rozprowadź w łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru. Pozostałe składniki do ciasta wsyp np. do malaksera, dodaj podrośnięte (!) drożdże i wyrób jednolite, gładkie ciasto, które potem włożysz na posyponą mąką stolnicę. Przykryj i trzymaj w cieple aż do wyrośnięcia.
Pora na farsz. Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie grzyby odsącz i drobno posiekaj. Ugotuj kapustę - odsącz i posiekaj, gdy będzie prawie miękka. Posiekaj drobno cebulę, a potem ją podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodaj grzyby oraz kapustę i smaż przez chwilę. Pamiętaj o mieszaniu, dopóki składniki nie nabiorą odpowiedniej konsystencji. Zestaw z ognia i dodaj jako, zółtko, a także przyprawy. Pamiętaj! Farsz musi być lekko pikantny.
Wąską i balchę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozciągnij palcami na kształ prostokąta, na środku ułóż ciepły farsz. Brzegi ciasta zlep w "grzebień" i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kminkiem i wstaw na 35-40 min do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni).
Kulebiak możesz podać z czerwonym barszczem.
Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kluski z makiem >>

Reklama

Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kluski z makiem
Składniki:
- 50 dag suchego makaronu (krajanki)
- sól
- olej do gotowania
- szklanka suchego maku
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
- 3 łyżki rodzynek
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- aromat pomarańczowy
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- posiekane orzechy lubzarumienione płatki migdałowe
Mleko z wodą (pół na pół) wlej do garnka i zagotuj. Dosyp mak i trzymaj na małym ogniu przez 10 min, odcedź na gęstym sitku. Potem przepuść go dwukrotnie przez maszynkę (nie może być gorący!). Za drugim razem dodaj na przemian po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego. Na koniec dopraw mak miodem, bakaliami, a także aromatem pomarańczowym i śmietaną.
Ugotowane, odsączone i ciepłe kluski wrzuć do maku. Jeśli trzeba dopraw do smaku albo dodaj ulubione bakalie.
Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: pierogi z kapustą i grzybami >>

Reklama

Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól i 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)
Farsz:
- 0.5l kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
- 3 kapelusze suszonych borowików
- szklanka mleka
- cebula
- olej
- sól i pieprz
- liść laurowy
- zarumieniona na oleju cebula lub zarumienione masło do polania pierogów
Przygotuj farsz: rozdrobnioną kapustę zalej ciepłą wodą, dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 min na dużym ogniu. Odcedź na sitku i odrzuć liście. Ugotuj grzyby (namoczone wcześniej w mleku z wodą, pół na pół), a gdy będą miękkie, odcedź je na sitku, odstaw wywar. Posiekaj grzyby. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodaj kapustę. Po 2 minutach dodaj posiekane grzyby i zasmaż wszystko. Mieszaj, aż wyparuje nadmiar soku. Przypraw do smaku i odstaw.
Ciasto: składniki włóż np. do malaksera, a wyrobione ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Na cienkich plackach "wytnij" szklanką krążki i na każdy nałóż farsz. Po zlepieniu ułóż na upruszonej mąką desce.
Gotuj w dużej ilości wody z solą oraz olejem (przez 3 min od chwili wypłynięcia). Ugotowane pierogi wyjmij dużą łyżką, najlepiej cedzakową i ułóż je na wygrzanym półmisku. Przed podaniem polej je zarumienioną na oleju cebulą albo zarumienionym masłem.

Reklama
Reklama
Reklama