Reklama

Vege burgery z kaszą gryczaną i fasolą

Reklama

Porcja na mini-przyjęcie dla 10-12 osób

fot. Celestyna Król

  • 1 szklanka fasoli (takiej jaką mamy, może też być miks fasoli, soczewicy i cieciorki)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 jaja
  • 1½ cytryny
  • ½ - 1 szklanki pestek słonecznika (mogą być inne pestki lub orzechy)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego
  • sól/pieprz do smaku
  • natka pietruszki (pęczek)
  • kolendra (1/2 pęczka)
  • olej sezamowy
  • chrzan, rukola, ogórek konserwowy lub kiszony

fot. Celestyna Król

Ugotować fasolę i kaszę gryczaną (al dente), zmiksować, ale tak, żeby było widać strukturę, nie na krem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pestki słonecznika i posiekaną natkę. Przyprawić solą, pieprzem, kuminem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać jaja. Wymieszać.

fot. Celestyna Król

Formować w placki i smażyć na oleju sezamowym do zarumienienia. Podawać z razową bułką, chrzanem lub majonezem, ogórkiem kiszonym lub konserwowym albo rukolą.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "I jak tu nie jeść" Beaty Sadowskiej (Wydawnictwo Otwarte).

Reklama
Reklama
Reklama