Światowy Dzień Hamburgera: Wegeburgery Beaty Sadowskiej
Pyszne i chrupiące burgery w wersji wege. Przyrządź je jak Beata Sadowska.
Vege burgery z kaszą gryczaną i fasolą
Porcja na mini-przyjęcie dla 10-12 osób
fot. Celestyna Król
- 1 szklanka fasoli (takiej jaką mamy, może też być miks fasoli, soczewicy i cieciorki)
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki kaparów
- 2 jaja
- 1½ cytryny
- ½ - 1 szklanki pestek słonecznika (mogą być inne pestki lub orzechy)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka kuminu rzymskiego
- sól/pieprz do smaku
- natka pietruszki (pęczek)
- kolendra (1/2 pęczka)
- olej sezamowy
- chrzan, rukola, ogórek konserwowy lub kiszony
fot. Celestyna Król
Ugotować fasolę i kaszę gryczaną (al dente), zmiksować, ale tak, żeby było widać strukturę, nie na krem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pestki słonecznika i posiekaną natkę. Przyprawić solą, pieprzem, kuminem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać jaja. Wymieszać.
fot. Celestyna Król
Formować w placki i smażyć na oleju sezamowym do zarumienienia. Podawać z razową bułką, chrzanem lub majonezem, ogórkiem kiszonym lub konserwowym albo rukolą.
Przepis pochodzi z książki "I jak tu nie jeść" Beaty Sadowskiej (Wydawnictwo Otwarte).
1 z 1
Wegeburgery Beaty Sadowskiej
Przepis na wegeburgery pochodzi z książki Beaty Sadowskiej I jak tu nie jeść. fot. Celestyna Król