Wegańskie zamienniki jajek
Poznaj 10 wegańskich zamienników jajek, które odmienią każdy Twój posiłek!
Czym zamienić jajka w wypiekach i innych posiłkach?
Wraz z modą na weganizm chętniej sięgamy po roślinne alternatywy odwzwierzęcych produktów - nawet, gdy nie jesteśmy na diecie wege. I słusznie! Takie eksperymenty doskonale pobudzają kulinarną wyobraźnię, pozwalając na odkrywanie nowych smaków. Co więcej, zamienniki te bardzo często przynoszą korzyść dla zdrowia lub sprawiają, że wykonany z ich użyciem posiłek staje się lżejszy oraz mniej kaloryczny. Myślisz, że w Twoim codziennym jadłospisie niemożliwe jest zastąpienie jajek? Nie martw się, na wegańskiej diecie na wszystkie produkty znajdzie się sposób. Bez problemu wykonasz "jajecznicę", naleśniki, czy ulubione ciasto, bez dodatku białka i żółtka! Jak uzyskać upragnioną konsystencję i związać składniki dania, w którym pierwotnie powinny znajdować się jajka? Poznaj 10 najlepszych, wegańskich alternatyw!
Wegańskie zamienniki jajek - LISTA >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 9
1. Siemię lniane
Sproszkowane siemię lniane po wejściu w rekację z ciepłą wodą zamienia się w plastyczną masę o lepkiej konsystencji. Ten roślinny zamiennik doskonale sprawdzi się w każdym przepisie, w którym jajka są niezbędnikiem.
1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody.
2 z 9
2. Nasiona chia
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, zwiększają gęstość po połączeniu ich z płynem. Ten super food doskonale sprawdzi się w domowych wypiekach lub roślinnych naleśnikach!
1 jajko = łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
3 z 9
3. Woda z ciecierzycy
Woda po ciecierzycy w puszcze posiada niesamowite właściwości! Jej skład przypomina białko kurze, co więcej - ubijesz ją na sztywną pianę! Warto więc z samych strączków wykonać np. sałatkę, a pozostały płyn użyć do wegańskich omletów białkowych, czy bezy.
2 białka jajek - woda z jednej puszki po ciecierzycy.
4 z 9
4. Awokado
Awokado, dzięki swojej kremowej konsystencji, doskonale łączy dodane do niego składniki. Sprawdza się szczególnie w czekoladowych deserach jak brownie, czy muffiny. Ten owoc świetnie komponuje się z kakao i potrafi zastąpić nien tylko jajka, ale także masło!
2 jajka = 1 bardzo dojrzałe awokado
5 z 9
5. Tofu
Dzięki tofu nie trzeba sobie odmawiać jajecznicy na wegańskiej diecie. Wystarczy, że kostkę tego sojowego produktu rozgnieciesz widelcem, połączysz ze szczyptą soli, kurkumą oraz ulubionymi składnikami i usmażysz tak, jak jajka. Z użyciem tofu możesz wykonać także omlet lub twarożek na chleb.
2 jajka = 1/2 szklanki tofu zgniecionego widelcem na puree
6 z 9
6. Soda oczyszczona + ocet jabłkowy
Soda oczyszczona połączona z octem jabłkowym nie tylko nada wypiekom lepszy smak, ale i puszystość, doskonale spulchniając ciasto. Ten zamiennik warto stosować zamiast jajek, gdy przygotowujesz pieczone potrawy.
1 jajko = 3/4 łyżeczki sody + łyżeczka octu
7 z 9
7. Skrobia kukurydziana i ziemniaczana
Skrobia z ziemniaków oraz kukurydzy doskonale wiąże i spulchnia ciasto, nadając masie takiej konsystencji, jak przy użyciu jajek. Te produkty sprawdzą się szczególnie podczas wykonywania naleśników, których masa powinna być elastyczna.
1-2 jajka: 1 łyżka skrobi wymieszana z 3 łyżkami wody
8 z 9
9. Banany
Nie da się ukryć - ciasto na bazie bananów posiada nie tylko wspaniały aromat, ale i pożądaną konsystencję. Ten owoc, po rozgniecieniu widelcem, doskonale łączy dodane do niego sypkie składniki, dzięki czemu z jego użyciem można tworzyć słodkie muffiny, chleb, ciasta, naleśniki.
2 jajka = puree z jednego banana
9 z 9
10. Płatki owsiane
Płatki owsiane po wejściu w reakcję z płynem pęcznieją i zagęszczają konsystencję. Z tej przyczyny one również mogą zastępować jajka! Bez problemu skleisz z ich pomocą masę na wegańskie nakleśniki - przed dodaniem płatków do ciasta najpierw zmiel je w młynku.
1-2 jajka - jedna miarka zmielonych płatków owsianych