Wegańskie przepisy na Święta. Hitem jest "seleryba" i zielony sernik z orzechów nerkowca
Wegańska wigilia oszczędzi karpia i wniesie do kuchni nowe smaki. Sprawdźcie roślinne przepisy na Boże Narodzenie 2022.
Nie jesz mięsa? A może szukasz lżejszych alternatyw dla tradycyjnych, świątecznych dań? Na szczęście Boże Narodzenie należy do postnych posiłków, w których przeważają warzywa oraz gluten. Pierogi z kapustą i grzybami z pewnością zadowolą każdego weganina. Podobnie jak słodkie trufle czy marcepan, będące prostymi do zrobienia, roślinnymi deserami. Jeśli w tym roku chcesz oszczędzić karpie, koniecznie wypróbuj przepis na "selerybę". To wegańska alternatywa z selera i wakame, która z powodzeniem zastąpi rybne danie. Wegańskie święta nie mogą odbyć się też bez sernika z orzechów nerkowca i awokado. Przepis na wegański sernik matcha znajdziecie w naszej galerii. Polecamy również pyszny pasztet z soczewicy lub wegański bigos - gwarantujemy, że te przysmaki zadowolą każde podniebienie!
Ciasta bez pieczenia na Święta >>
Wegetariańskie Święta - przepisy >>
Ciasta świąteczne z matchą: kruche ciasteczka, sernik matcha, tiramisu >>
1 z 6
Wegańskie przepisy na święta: wegański sernik matcha
Składniki na masę „serową”
- 1 – 1,5 szklanki namoczonych nerkowców ( mocz 8-10 godzin, zmień wodę dwa razy )
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 1 łyżka herbaty matcha codziennej lub tradycyjnej
- 2 łyżki dowolnego słodzika np. transparentnego syropu z agawy
- niecała 1/2 szklanki soku z limonki
- szczypta soli morskiej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno, podgrzanego do płynnej konsystencji
Składniki na spód – biszkopt
- 1/2 szklanki świeżych lub namoczonych suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- Składniki do jadalnej dekoracji
- 1 łyżka surowych i niesolonych pistacji
- płatki róży
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Jeśli używamy namoczonych daktyli, wyciśkamy z nich dokładnie nagromadzoną wodę. Świeże daktyle wystarczy zmiksować blenderem ręcznym, aby przypominały pastę. Dodajemy do nich obie mąki i mieszamy. Zagniatamy przy pomocy dłoni, a następnie wylepiamy „ciastem” spód tortownicy.
Nerkowce miksujemy blenderem ręcznym na kremową pastę. Tak samo (osobno) robimy z awokado i dopiero na koniec łączymy oba składniki i razem miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy sok z limonki, agawę, sól morską i herbatę matcha, miksujemy. Na koniec wlewamy olej kokosowy i miksujemy jeszcze kilka minut, zataczając ręką koła.
Gotową masę „serową” przelewamy na spód w tortownicy. Na wierzchu kładziemy posiekane pistacje. Wstawiamy „sernik” do zamrażarki na 8 – 10 godzin. Wyjmujemy do temperatury pokojowej godzinę przed podaniem, aby ciasto odtajało. Wierzch dekorujemy płatkami róż.
2 z 6
Wegańskie przepisy na święta: wegańskie praliny
Przepis:
pół szklanki wyłuskanych pistacji
pół szklanki nasion słonecznika
5-6 świeżych daktyli
2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady 90% (lub 1/3 szklanki masła kakaowego)
2 łyżki surowego kakao
2 łyżki syropu klonowego
Pistacje zmiel w młynku razem z nasionami słonecznika. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z daktylami i surowym kakao. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej i dodaj ją do powstałej masy, wymieszaj. Do wszystkich składników dolej syrop klonowy i zacznij lepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz praliny w kawałkach posiekanych pistacji, sproszkowanym kakao, wiórkach kokosowych lub migdałach zmielonych na mąkę.
3 z 6
Wegańskie przepisy na święta: wegański pasztet z soczewicy
Przepis:
200 g suchej soczewicy
4 średnie marchewki
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
3 jajka
sól ziołowa
pieprz
łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
ząbek czosnku
Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.
4 z 6
Wegańskie przepisy na święta: marcepan
Przepis:
250g migdałów
250g cukru pudru
30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
½ łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Migdały włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw je tak na co najmniej 5 minut. Następnie obierz je ze skórki i zmiel. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.
5 z 6
Wegańskie przepisy na święta: wegańska ryba z selera
Przepis:
1 i 1/2 średniej wielkości selera
6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta czarnego pieprzu
panierka:
3 łyżki mąki
5 łyżek wody
pozostała część namoczonego nori
1,5 łyżki sosu sojowego
płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtoczenia
Wodorosty nori zalej włóż do szklanki i zalej letnią wodą. Odczekaj 5 minut, aż napęcznieją. Część z nich użyjesz do gotowania selera, część nada się na panierkę. Selera obierz, po czym pokrój w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli plastry są zbyt duże, pokrój je na pół. Plastry selera włóż do garnka, zalej wodą i dodaj: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Wszystko gotuj przez ok. 20 min, aż seler będzie miękki. Ugotowanego selera odcedź i odstaw na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie zabierz się za panierkę: mąkę wymieszaj z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori. Wszystko wymieszaj, obtocz selera w papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. Usmaż selerybę na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Odsącz jej kawałki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe!
6 z 6
Wegańskie przepisy na święta: wegański bigos
Przepis:
60 dkg kapusty kiszonej
1kg kapusty białej
2 cebule
2 marchewki
garść suszonych grzybów
słoiczek pomidorów suszonych z zalewie
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych moreli
i cała masa przypraw:
5 listków laurowych
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka suszonych owoców jałowca
łyżka mielonego kminku
łyżeczka suszonego tymianku
łyżka słodkiej papryki
kilka goździków
łyżeczka pieprzu
sól
0,5 szklanki octu balsamicznego
Poszatkuj białą kapustę i zetrzyj marchewkę na tarce. Wrzuć warzywa do dużego garnka, zalewając je 1,5 l wody. Ugotuj je do miękkości. Następnie wypłucz kiszoną kapustę, pokrój ją i dodaj do garnka z ugotowanymi składnikami, wraz z poszatkowanymi na drobno suszonymi owocami oraz pomidorami. Grzyby namocz we wrzątku, po czym podsmaż je na patelni razem z cebulą. Dodaj je do składników w garnku z kapustą. Do na wpół gotowego bigosu wlej olej pozostały z suszonych pomidorów, wsyp przyprawy i całość wymieszaj. Duś wszystkie składniki na małym ogniu, a na koniec dodaj do nich ocet balsamiczny. Pamiętaj - bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od jego przygotowania, dlatego zabierz się za niego przynajmniej na dzień przed planowanym podaniem.