Wegańskie muffiny czekoladowe z cukinii
Tydzień Weganizmu trwa w najlepsze. Poznaj przepis na rozpustne, roślinne muffiny bez glutenu i cukru!
Wegańskie muffiny czekoladowe z cukinii
Jak sprawić, by roślinne wypieki miały doskonały smak i wymarzoną konsystencję, bez użycia jajek? Znamy na to sposoby (sprawdź nasze alternatywy >>)! Do tych mniej oczywistych należą banany oraz cukinia, które nadają masie niezwykłej sprężystości. Dzięki temu rozpustne czekoladowe muffiny możesz wykonać nawet z bezglutenowej mąki! Bez ryzyka, że ciasto nie będzie się trzymać. A żeby ta słodycz była w 100% fit, zastosuj w niej zdrowe, cukrowe zamienniki. Z powodzeniem zaspokoisz apetyt na słodkości przyrządzając babeczki na bazie syropu z daktyli oraz gęstemu kremu z...batatów!
Przepis
ciasto:
2 szklanki mleka migdałowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 szkanki mąki z komosy ryżowej (lub innej bezglutenowej)
3/4 szklanki kakao/karobu
1/2 szklanki syropu daktylowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukinia
łyżeczka soli morskiej
łyżka ekstraktu z wanilii
łyżeczka ekstraktu z migdałów
1/2 szklanki oleju kokosowego
krem:
2 rządki gorzkiej czekolady 90 %
1/4 szklanki naturalnego masła orzechowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki puree z batatów
1/4 szklanki kakao/karobu
2 łyżki syropu daktylowego/klonowego
szczypta soli morskiej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce połącz mleko migdałowe z octem jabłkowym. Następnie, w osobnym naczyniu, wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sodę, sól. Do mleka dodaj startą na dużych oczkach cukinię (pomijając jej gniazdo nasienne), kakao, syrop daktylowy, ekstrakty oraz olej. Teraz połącz suche składniki z mokrymi, za pomocą miksera. Foremki do muffinów delikatnie nasmaruj olejem kokosowym, po czym przelej do nich ciasto, napełniajac je do 3/4 wysokości. Piecz muffiny przez 12-15 minut, aż zwiększą objętość i się zarumienią.
Serwuj je z kremem - w rondelku rozpuść masło orzechowe z czekoladą i olejem kokosowym. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij go z ognia. W misce połącz kakao z syropem, solą oraz puree ze słodkich batatów. Dodaj do nich roztopione składniki, całość wymieszaj. Gdy krem wystygnie, udekoruj nim muffiny.