Reklama

Fit gofry z mąki orkiszowej
Nic tak nie sprawdza się na letnie śniadanie, jak gofry w towarzystwie sezonowych owoców! I to w najlepszej, zdrowej odsłonie - z mąki orkiszowej oraz super foods! Tak przygotowana receptura w wersji fit gwarantuje sporą dawkę energii, bez szkody dla sylwetki. Co więcej, ma niezwykle ciekawy smak - za sprawą wanilii, czy słodkich alg morskich! Gofry orkiszowe posiadają niski indeks glikemiczny i sporo błonnika, dzięki czemu na długo zaspokajają apetyt. Warto zabrać je ze sobą na wakacyjny piknik!
Składniki na gofry:
1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka chlorelli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
W misce połącz mleko z octem jabłkowym i pozostaw płyn na 5 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę orkiszową z płatkami owsianymi, wiórkami, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do mokrych, zmiksuj całość. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i mocno ją rozgrzej. Wylewaj szpatułką 1/3 ciasta do formy i piecz wafle, aż staną się rumiane i chrupiące. Serwuj je z dodatkie super foods - jeżynami i jagodami goji!
Poznaj przepisy z udziałem super foods >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama