Reklama

Desery wegańskie: Batony z orzechami

Reklama

3 sztuki,
przygotowanie: 20 minut,
gotowanie: 15 minut,
oczekiwanie: 60 minut

Składniki
70 g masła kakaowego, 40 g syropu klonowego, 35 g kakao bio (o obniżonej zawartości
tłuszczu), 3 łyżki masła z orzechów nerkowca, łyżka tahini, 3 łyżki oleju kokosowego, łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii do posypania orzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce, sól morska

Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, przesiewając je przez sitko, by uniknąć grudek, a następnie pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na gładką masę czekoladową. Przelej ją do trzech foremek, by uformować batony. Posyp według uznania orzechami, wiórkami kokosowymi czy suszonymi owocami. Włóż na godzinę do lodówki. Uwaga: Masło z orzechów nerkowca i tahini możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.

Desery wegańskie: Ciasteczka typu biscuit

10 sztuk,
przygotowanie: 15 minut,
pieczenie: 40 minut,
oczekiwanie: 60 minut

Składniki
110 g zmielonych migdałów, szczypta soli, łyżka maranty trzcinowej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml syropu klonowego, 30 g orzechów laskowych, 2 łyżki kakao

Połącz zmielone migdały z marantą, solą i sodą. Do masy dodaj syrop klonowy, orzechy i kakao przesiane przez sitko. Wymieszaj wszystko i zrób kulę z ciasta. Połóż ją na papierze do pieczenia
i uformuj na kształt rogala. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Pokrój ciasto w poprzek na niewielkie kawałki i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 20–25 minut w temperaturze 150 st. C.

Desery wegańskie: Tarta z kremem czekoladowym

5 sztuk,
przygotowanie: 25 minut,
gotowanie: 3 minuty,
oczekiwanie: 120 minut

Składniki bazowe

120 g prażonych orzechów laskowych, 55 g kaszy gryczanej, 10 daktyli, 2–3 łyżki kakao bio, łyżka cukru kokosowego, 1/4 łyżeczki wanilii, szczypta soli, 1 i 1/2 łyżki ziaren surowego kakao

Krem czekoladowy

190 g orzechów nerkowca, 40 g migdałów, 170 ml wody, 20 g masła kakaowego, 100 ml syropu klonowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao bio, 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii

Reklama

Orzechy nerkowca namocz na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Zmiksuj kaszę i orzechy laskowe. Dodaj daktyle, kakao, cukier kokosowy, wanilię, sól, ziarna kakao i wszystko wymieszaj. Masa powinna być kleista. Rozłóż ją do foremek do tarty o średnicy 12 cm i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie zrób krem czekoladowy. Zmiksuj migdały z wodą. Powinny mieć konsystencję podobną do mleka. Dodaj do nich rozpuszczone w kąpieli wodnej masło kakaowe, odsączone orzechy nerkowca i pozostałe składniki. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż krem do foremek z ciastem i wstaw na godzinę do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama