Wegański przepis na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada to najbardziej pożądany napój w zimne dni. Dodaje energii, koi zmysły i skutecznie rozgrzewa. Jak ją zrobić? Poznaj najlepszy przepis!
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada to pierwszy napój, jaki przychodzi nam na myśl w zimne dni. Skutecznie rozgrzewa, dodaje energii i zaspokaja apetyt na słodycze! Jest warta grzechu, choć odpowiednio przyrządzona nie musi stanowić bomby kalorycznej. Z czym najlepiej smakuje? Szczyptą chili, nutą pomarańczy oraz słodkim syropem klonowym. Do przygotowania słodyczy warto wykorzystać tabliczkę gorzkiej czekolady o dużej zawartości masy kakaowej. Dzięki temu napój będzie zdrowszy i bardziej aromatyczny. Przygotuj się na mocno czekoladowy smak!
Przepis na gorącą czekoladę
Składniki:
- 1 szklanka mleka laskowego
- 4 kostki tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa min. 70%)
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego
opcjonalnie:
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- szczypta chili lub cynamonu
- pianki marshmallow do dekoracji
Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej je do czekoladowego napoju. Gdy czekoladowa masa stanie się jednolita i gorąca, zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy. Czekoladę przelej do kubka i zaserwuj z dodatkiem soku pomarańczowego lub piankami marshmallows.