Wegański pasztet na święta - najlepsze przepisy
Pasztet to jedno z dań, które na świątecznym stole pojawić się musi. Tradycyjny, domowy pasztet składa się z kilku rodzajów mięs oraz ziół. A wegański? Sprawdźcie nasze ulubione przepisy na wegańskie świąteczne pasztety.
- Redakcja
Pasztet z soczewicy według przepisu Mateusza Zielonki z książki "Kuchnia w wolnym stylu"
Składniki:
- soczewica czarna (500g)
- olej kokosowy (1 łyżka)
- cebula (2 średnie)
- czosnek (2 ząbki)
- mielone ziarna kolendry (5g)
- jajka (2szt.)
- babka jajowata (35g) - można zastąpić bułką tarta
- ziarna kuminu (5g)
- ziarna kolendry (5 g)
- orzechy laskowe podsmażone na patelni i posiekane (50g)
- tymianek (1łyzeczka)
- suszona żurawina namoczona w wodzie i posiekana (50g)
- sezam niełuskany mielony (10g)
- sos sojowy (2łyzeczki)
- białe wino (100ml)
Przygotowanie:
Na patelni, na wolnym ogniu, podsmaż na oliwie cebule z czosnkiem, tymiankiem i szczyptą soli. Duś następnie przez 20 minut, aż cebula zmięknie, w połowie duszenia dodaj wino. Zalej soczewicę wodą i gotuj z dwiema łyżeczkami sosu sojowego oraz szczyptą ziaren kuminu i kolendry. Po 20 minutach soczewica powinna być gotowa. Do miski blendera włóż orzechy i zmiksuj je na małe kawałki. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, cebulę, dwa jajka, dwie łyżki babki jajowatej oraz żurawinę. Miksuj wszystko dokładnie na w miarę jednolitą masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolity pasztet, dłużej miksuj soczewicę albo użyj mielarki do mięsa. Brytfankę wysmaruj masłem bądź oliwą i umieść w niej masę pasztetową.
Pasztet warzywno-strączkowy sąsiadki Ewy według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa górą!"
Składniki:
- 2 marchewki (200 g)
- 1 cebula
- 1 biała część z pora
- 1 pietruszka w korzeniu (100 g)
- 1/2 selera (100 g)
- 1/2 cukinii
- 1 puszka soczewicy lub cieciorki (240 g)
- 1 puszka fasoli białej: Jasia lub innej (240 g)
- opcjonalnie 1/2 puszki pomidorów w sosie własnym
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 płaskiej łyżeczki kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, cukinię obieramy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Cebulę, por kroimy w kostkę. Wszystko szklimy na patelni podlane oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i kurkumą. Dodajemy odsączoną z puszki soczewicę i fasolę. Opcjonalnie dorzucamy trochę pokrojonych pomidorów. Podsmażamy do odparowania większej ilości wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie naszymi podduszonymi na gęsto warzywami. Pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jeśli trzeba, dopiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło z chlebem.
Wegański pasztet z soczewicy
Składniki:
- 200 g suchej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól ziołowa
- pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.