Wegańska biała czekolada
Biała czekolada nie musi być niezdrowa! Poznaj przepis na mleczny przysmak w wersji wegańskiej, bez cukru i o dużej zawartości tłuszczu kakaowego.
Zdrowa biała czekolada - domowy przepis
Zazwyczaj niechętnie sięgamy po białą czekoladę będąc na diecie. Jak wiadomo, najzdrowszym wyborem jest gorzka tabliczka o wysokiej zawartości masy kakaowej (od min. 70% wzwyż). Ale czy mleczny, słodki przysmak musi znaleźć się na liście produktów zakazanych? Okazuje się, że nie. Nawet w jadłospisie wegan! Domowym sposobem łatwo odtworzyć ulubioną mleczną słodycz. I to w zdrowej wersji, bez tłuszczu palmowego czy białego cukru. W przepisie sprawdzą się naturalne składniki, jak masło kakaowe, syrop klonowy, wanilia oraz ulubione super foods. Domową czekoladę możesz wzbogacić w dowolne dodatki. To świetny pomysł na ręcznie wykonany prezent!
Przepis na wegańską białą czekoladę
Składniki (na tabliczkę ok. 20 x 12 cm):
1/2 szklanki masła kakaowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1/8 szklanki mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka eksraktu waniliowego
1/2 szklanki migdałów
dodatki: jagody goji, pistacje, żurawina, płatki kokosa
Masło rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej. Mleko w proszku przemiel na drobny pył w młynku do kawy, aby tworzyło grudek. Dodaj je do rozpuszczonego masła kakaowego wraz z resztą składników - syropem klonowym, wanilią, migdałami i innymi, dowolnymi dodatkami. Masę przelej do plastikowej foremki wyłożonej folią aluminiową. Pozostaw czekoladę do ostygnięcia, po czym umieść ją w lodówce na 2-3 godziny, aby stężała. Po tym czasie zajadaj ją ze smakiem. Tak przyrządzoną białą czekoladę można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przepisy na czekoladowe desery znajdziesz TUTAJ >>