Walentynk: przepisy na najlepsze desery z czekoladą w roli głównej
W Walentynki sprawdzą się przepisy na desery, w których rządzi naturalny afrodyzjak - kakao. Jak grzeszyć, to z łakociami w wersji fit!
Walentynki - przepisy na słodkie desery
Przez żołądek do serca, jak mawia stare przysłowie. Coś w tym jest, bowiem w Walentynki chętnie przygotowujemy dla drugiej połówki romantyczną kolację i...słodkie desery. Nie bez powodu święto zakochanych należy do przysmaków wykonanych z czekolady, gdyż to właśnie ona jest afrodyzjakiem skutecznie rozpalającym zmysły. Wszystko za sprawą zawartego w niej kakao (im więcej, tym lepiej!) bogatego w stymulującą fenyloetyloaminę (która w szybkim czasie uwalnia endorfiny) oraz teobrominę, czy kofeinę podnoszące aktywność i wzmagające pożądanie. Jednak w tym roku będziemy grzeszyć tylko z ukochanym, bowiem nasze mocno czekoladowe łakocie to słodycze w wersji #guiltyfree. Nie znajdziecie w nich cukru, ani pszennej mąki, za to moc naturalnych afrodyzjaków. Jesteście gotowe na zdrową rozpustę? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy.
5 przepisów na Walentynki >>
1. Przepisy na Walentynki: podwójnie czekoladowe brownie
Zaskocz ukochanego pysznym, podwójnie czekoladowym brownie, które nie wymaga pieczenia! Ciasto z naszego przepisu składa się bowiem z samych naturalnych składników, a do jego wykonania wystarczy odrobina czasu i działająca lodówka. Ten przysmak nie może się nie udać!
Składniki:
masa
szklanka mąki owsianej
szklanka orzechów włoskich
1/4 szklanki syropu klonowego
łyżka nasion chia
2 łyżki karobu
1 łyżka naturalnego kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki nasion konopi
łyżeczka ekstraktu waniliowego
polewa
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
1-2 łyżki naturalnego kakao
posypka
pestki granatu
płatki migdałów
W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na masę, aż stanie się brązowa i jednolita. Przelej ją do blachy na brownie (lub foremek w kształcie serc) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała. Po tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na polewę, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta i oprósz granatem oraz płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki, aż całość stwardnieje - po chwili nadaje się już do spożycia.
1 z 4
Walentynki - przepisy na słodkie desery
2. Domowa czekolada z orzechami
Twój ukochany uwielbia czekoladę? Zaskocz go i przygotuj mu kakaowy przysmak w wersji z jego ulubionymi składnikami. Nic tak nie cieszy, jak prezent od serca - mężczyzna padnie do Twoich stóp!
Składniki:
6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki ciemnego kakao
1/3 szklanki orzechów laskowych
garść suszonych owoców
Orzechy laskowe podpraż na patelni - dzięki temu zyskają cudowny smak. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie połącz go z kakao i syropem, przelej masę czekoladową do wybranej formy i udekoruj ją orzechami oraz suszonymi owocami. Czekoladę wstaw do zamrażarki na przynajmniej godzinę - po tym czasie będzie gotowa do spożycia.
2 z 4
Walentynki - przepisy na słodkie desery
3. Czekoladowy mus z awokado
Ten delikatny, czekoladowy mus z awokado w smaku jest nie do odróżnienia od oryginału. Dzięki niemu zapewnisz sobie i ukochanemu słodką ucztę, która może trwać do woli!
Składniki:
2 bardzo dojrzałe awokado
4-5 miękkich daktyli, namoczonych w ciepłej wodzie
łyżka syropu klonowego
4 kopiaste łyżki kakao
odrobina ekstraktu z wanilii
szczypta soli himalajskiej
szklanka mleka roślinnego
opcjonalnie - 2 rządki gorzkiej czekolady roztopione w kąpieli wodnej
Awokado przekrój na pół, wyjmij z nich pestki i wydrąż miąższ, przekładając go do pojemnika blendera. Dodaj resztę składników i zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do salaterek i oprósz go płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, startą gorzką czekoladą lub malinami.
3 z 4
Walentynki - przepisy na słodkie desery
4. Babeczki z kremem kokosowym
Przemycamy buraki na słodką stronę mocy! Tym razem w wersji czekoladowej, podrasowanej sokiem z czerwonej pomarańczy. To połączenie rozpala zmysły i gwarantuje nowe doznania - nie tylko smakowe...
Składniki:
masa
300 g mąki orkiszowej
4 łyżki naturalnego kakao
łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
pół szklanki miodu lub syropu klonowego
3 jajka
2-3 buraki
2 czerwone pomarańcze
2 łyżki octu z malin lub jabłek
kokosowa polewa
puszka schłodzonego mleka kokosowego
2 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Nagrzej piekarnik do 200-220 stopni i przez godzinę zapiekaj w nim buraki. Po upływie 45-60 minut odstaw je do ostudzenia i obierz ze skórki, po czym zmiksuj je na gładkie puree - do babeczek potrzebne Ci będzie około 200 g. W dużej misce połącz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubij miękkie masło ze słodem za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z nich sok i dodaj go (wraz z odrobiną skórki - resztę zostaw na posypkę dla babeczek) do mokrych składników razem z jajkami i buraczanym puree. Dokładnie połącz całość razem z sypkimi produktami. Babeczki rozlej do 3/4 wysokości przeznaczonych do tego foremek i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj krem - gęstą warstwę schłodzonego mleka kokosowego połącz z płynnym słodem, po czym nałóż ją na gotowe, schłodzone babeczki. Całość oprósz pozostałą skórką z czerwonej pomarańczy.
4 z 4
Walentynki - przepisy na słodkie desery
5. Trufle z czekoladą
Domowe praliny to idealny pomysł na walentynkowy prezent. Te pyszne trufle wykonasz w zaledwie 5 minut, podkręcając ich smak z pomocą różnorodnych posypek.
Składniki:
masa
szklanka świeżych daktyli
1/4 szklanki nasion konopi
1 kopiasta łyżka kakao
posypka
wiórki kokosowe
kawałki czekolady
jagody goji
posiekane orzechy
płatki migdałów
kakao lub karob
Składniki na masę zmiksuj w pojemniku blendera. Następnie ulep z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w proponowanych składnikach na posypkę, tworząc różne warianty smakowe.
Orzechy laskowe podpraż na patelni - dzięki temu zyskają cudowny smak. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie połącz go z kakao i syropem, przelej masę czekoladową do wybranej formy i udekoruj ją orzechami oraz suszonymi owocami. Czekoladę wstaw do zamrażarki na przynajmniej godzinę - po tym czasie będzie gotowa do spożycia.