Od wschodnich wybrzeży USA, po Izrael i wyspy Indonezji. Tegoroczne trendy kulinarne nie znają granic, a my przeczuwamy, że nadchodzi nowa rewolucja smaków. Na chwilę zapomnij o jarmużu - w jego miejsce do menu wchodzą wodorosty, które sprawdzą się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dodajemy je do zup, dań, koktajli (w postaci sproszkowanej spiruliny) oraz hawajskich sałatek w wersji poke. Stawiamy także na żywność fermentowaną coraz bardziej docenianą w kuchni polskiej i na świecie. Mowa tu nie tylko o kimchi, czy kiszonej białej kapuście - do trendów zaliczany jest również herbaciany napar kombucha posiadający moc żywych kultur bakterii. I choć w minionym roku pokochaliśmy koktajle w słoikach, tym razem stawiamy na dania podawane w misce. To właśnie smoothie bowl z jagodami acai zawładnęły Instagramem, na równi z lunchem w postaci miksu kaszy quinoa, sezonowych sałat, owoców, orzechów, nasion i pieczonych warzyw. Drugie życie zostaje przywrócone tradycyjnym, domowym wypiekom (pomimo trendowi na dietę bez glutenu, który nigdzie się nie wybiera), jak chleb na zakwasie, babka, czy koszerna chałka. W roku 2016 restauratorzy zwrócą również uwagę na sposób prowadzenia swojej kuchni. Modne będą bary w wersji pop-up o wędrującym, tymczasowym położeniu i zmiennym menu zależnym od widzimisię kucharza. Restauracje w wersji slow pójdą o krok dalej - od teraz podczas przygotowywania posiłków w kuchni nie zmarnuje się nawet okruszek. Trendy żywieniowe 2016: poznaj 10 trendów kulinarnych - GALERIA >> Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life Zakupy kuchenne:
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/7902645d361003491704","type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-zywnosc-fermentowana-fot-fotolia-2-zywnosc-fermentowana-zyskuje-coraz-wieksza-popularnosc-nie-tylko-w-naszej-rodzimej-polskiej-kuchni-produkty-spozywcze-przetworzone-w-ten-sposob-zawieraja-w-sobie-zywe-kultury-bakteri-adfb5ec.jpeg","width":2500,"height":1667,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Żywność fermentowana, fot. Fotolia2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, któr","description":"
2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, które usprawniają organizm, wzmacniają go, pomagają w odchudzaniu, a także przeciwdziałają chorobom. W restauracjach do łask powróciły kiszone kapusty, również te w ostrej, azjatyckiej odsłonie - jak np. kimchi.
","aspectRatio":0.6668},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-poke-fot-fotolia-3-w-tym-roku-poke-czyli-tradycyjna-hawajska-salatka-bedzie-krolowac-w-menu-najmodniejszych-swiatowych-restauracji-jej-sklad-to-samo-zdrowie-to-kolorowe-danie-przygotowuje-sie-ze-swiezych-surowych-ryb--e954901.jpeg","width":2500,"height":1668,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezo","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia
3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezonowych sałat, warzyw i owoców oraz domowych sosów na bazie naturalnych składników. Chociaż trend ten narodził na wschodnim wybrzeżu wyspy, zdążył już zawędrować do modnych knajpek położonych w Los Angeles, a nawet poza granice USA. Przygotujcie się na różnorodne warianty hawajskiego przysmaku - od tych z rybami i owocami morza, po wersje wegańskie z tofu w przyprawach togarashi, czy jarmuż skąpany w kremowym dipie z mango.
","aspectRatio":0.6672},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-zdrowy-fast-food-fot-fotolia-4-w-2016-roku-slow-food-na-dobre-zagosci-w-swiatowych-restauracjach-wazne-stalo-sie-dla-nas-to-co-jemy-chetniej-chadzamy-do-miejsc-w-ktorych-kucharz-przyrzadza-posilki-na-naszych-oczach-a--6b722ac.jpeg","width":2500,"height":2181,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia
4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy produkt został przygotowany tego samego dnia. Zamiast mrożonej bułki o długim terminie ważności wybieramy świeżo wypiekane pieczywo i kotleta z odpowiednim certyfikatem.
","aspectRatio":0.8724},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-acai-bowl-fot-fotolia-5-acai-bowls-zaczynaja-cieszyc-sie-wieksza-popularnoscia-niz-soki-przygotowane-z-tych-super-jagod-danie-podawane-w-miseczce-ze-swiezymi-owocami-platkami-kokosa-i-innymi-ulubionymi-sniadaniowymi-d-8b70d1d.jpeg","width":2500,"height":1667,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia
5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami (w wersji fit), gwarantuje nam porządny zastrzyk energii i witamin. Idealna opcja na początek dnia!
","aspectRatio":0.6668},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-egzotyczne-przyprawy-fot-fotolia-6-koniec-z-nuda-w-kuchni-czas-podrasowac-dobrze-znane-smaki-rezygnujemy-z-keczupu-musztardy-i-majonezu-w-tym-roku-w-krolestwie-przypraw-rzadzic-beda-egzotyczne-aromaty-prosto-z-azji-pr-6c0b7e0.jpeg","width":4730,"height":3133,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Egzotyczne przyprawy, fot. Fotolia6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygot","description":"
6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygotujcie się na pikantną, koreańską pastę gochujang z fermentowanych papryczek chili, indonezyjski sambal, czy chiński sos z czarnej fasoli.
","aspectRatio":0.6623678646934461},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-kuchnia-zydowska-fot-fotolia-7-nie-tylko-to-co-nowe-musi-stanowic-przelomowe-odkrycie-kulinarne-trendy-wyznaczaja-rowniez-stare-zywieniowe-upodobania-a-nawet-dawne-tradycyjne-przepisy-w-roku-2016-to-wlasnie-kuchnia-zy-950d4f5.jpeg","width":1667,"height":2500,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Kuchnia żydowska, fot. Fotolia7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska","description":"
7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska będzie miała swój czas. Do łask powracają placki ziemniaczane, bajgle, czy słodka chałka.
","aspectRatio":1.4997000599880024},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-wodorosty-fot-fotolia-8-jarmuz-zawojowal-swiatowa-kuchnie-w-roku-2015-czas-zmienic-go-na-wodorosty-to-one-rzadzic-beda-w-menu-nie-tylko-azjatyckich-restauracji-smialo-mozna-przyrzadzic-z-nich-salatke-podawac-je-jako-d-45af3f4.jpeg","width":2500,"height":1668,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodate","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia
8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodatek do zupy, obiadu, a nawet koktajlu w postaci sproszkowanej spiruliny. Nie bez powodu glony morskie zostały tak docenione - według najnowszych badań są naturalnym, łatwoprzyswajalnym źródłem witaminy B12, białka oraz wapnia
","aspectRatio":0.6672},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-kombucha-fot-fotolia-9-kombucha-to-napoj-fermentowany-ktory-mozna-uzyskac-w-domu-przygotowujac-go-na-bazie-lisciastej-herbaty-cukru-i-octu-jablkowego-wywar-ten-zawiera-w-sobie-lecznicze-probiotyki-dzieki-ktorym-organi-45eb9f0.jpeg","width":1722,"height":2500,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm sta","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia
9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm staje się silniejszy, odporniejszy i lepiej funkcjonuje. Dawniej eliksir ten był popularny w Azji, w tym roku powoli opanowuje Europę i USA - można go znaleźć w wielu sklepach z ekologiczną żywnością
","aspectRatio":1.4518002322880372},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-posilki-w-misce-fot-fotolia-10-w-2015-roku-rzadzily-koktajle-w-sloikach-teraz-czas-na-posilki-w-misce-chcemy-zeby-nasze-dania-byly-kolorowe-dlatego-z-sezonowych-dostepnych-produktow-tworzymy-rozmaite-mieszanki-awokado-b507b73.jpeg","width":2500,"height":1664,"title":"Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łąc","description":"
Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia
10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łączymy z kaszą quinoa i ulubionymi warzywami w wersji surowej, bądź pieczonej. Do miksu dodajemy nasiona i orzechy, całość zajadając z hummusem, sosem tamari, czy pikantnym dipem z pomidorów i papryczek chili.
","aspectRatio":0.6656},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach16-e0c3637.jpeg","width":742,"height":742,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Donaty z nadzieniem Ube, fot. @mybsweet
","aspectRatio":1},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach12-ba4016e.jpeg","width":740,"height":744,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.0054054054054054},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach1-5d397cb.jpeg","width":741,"height":741,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @aniahimsa
","aspectRatio":1},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2015-posilki-w-misce-fot-atorsaandwinston-1f37db7.jpeg","width":750,"height":742,"title":"Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @orsaandwinston","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @orsaandwinston
","aspectRatio":0.9893333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2015-posilki-w-misce-fot-atthekatemonkitchen-614fa70.jpeg","width":743,"height":743,"title":"Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @thekatemonkitchen","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @thekatemonkitchen
","aspectRatio":1},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach13-af5952e.jpeg","width":592,"height":743,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.2550675675675675},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach-1418bd4.jpeg","width":592,"height":736,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @the_vegan_deli_munich
","aspectRatio":1.2432432432432432},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach2-8435582.jpeg","width":745,"height":744,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":0.9986577181208054},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach3-48e2789.jpeg","width":744,"height":740,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":0.9946236559139785},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach4-cc5510c.jpeg","width":591,"height":706,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @mahaea
","aspectRatio":1.194585448392555},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach5-b9dd986.jpeg","width":743,"height":738,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @vdub27
","aspectRatio":0.9932705248990579},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach6-61762c0.jpeg","width":743,"height":741,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":0.9973082099596231},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach7-b94ed12.jpeg","width":680,"height":510,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Poke, fot. @hi.393
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach15-de94966.jpeg","width":744,"height":743,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":0.9986559139784946},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach8-f9db111.jpeg","width":602,"height":743,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Poke, fot. @extrapetite
","aspectRatio":1.23421926910299},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach9-b59f43a.jpeg","width":728,"height":736,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.010989010989011},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach10-17acdd3.jpeg","width":738,"height":740,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.002710027100271},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach11-dd1bb8b.jpeg","width":593,"height":741,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.2495784148397977},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach14-312e275.jpeg","width":592,"height":745,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
","aspectRatio":1.258445945945946},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach17-c9c6193.jpeg","width":637,"height":746,"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"
Trendy żywieniowe 2015: Zdrowy fast food, fot. @slapfish
","aspectRatio":1.1711145996860282}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/f87c5f24a968401511b2","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?"}],"seoMetadata":{"title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","description":"Poznajcie 10 trendów żywieniowych, które opanują kulinarny świat w 2016 roku!","metaTitle":"Trendy żywieniowe, które zawładną rokiem 2016","metaDescription":"Poznajcie 10 trendów żywieniowych, które opanują kulinarny świat w 2016 roku!","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/d452443ab31dea114fc1","crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Trendy żywieniowe 2016: Restauracje pop-up, fot. Fotolia 1. Czas na nowości - restauracje w stylu pop-up. Od teraz szefowie kuchni mogą popisać się swoimi umiejętnościami w różnych miejscach kraju, czy miasta, zmieniając kulinarne motywy przewodnie w zale","title":"Trendy żywieniowe 2016: Restauracje pop-up, fot. Fotolia\n1. Czas na nowości - restauracje w stylu pop-up. Od teraz szefowie kuchni mogą popisać się swoimi umiejętnościami w różnych miejscach kraju, czy miasta, zmieniając kulinarne motywy przewodnie w zale","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-restauracje-pop-up-fot-fotolia-1-czas-na-nowosci-restauracje-w-stylu-pop-up-od-teraz-szefowie-kuchni-moga-popisac-sie-swoimi-umiejetnosciami-w-roznych-miejscach-kraju-czy-miasta-zmieniajac-kulinarne-motywy-przewodnie--775a67c.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","article":{"id":"179451","description":"Poznajcie 10 trendów żywieniowych, które opanują kulinarny świat w 2016 roku!","type":"article","author":"ELLE","tags":["dieta pełnowartościowa","trendy 2016","zdrowe jedzenie","zdrowe odżywianie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Trendy%20%C5%BCywieniowe%202016%3A%20co%20pojawi%20si%C4%99%20na%20naszych%20talerzach%3F","tweet":"Trendy%20%C5%BCywieniowe%202016%3A%20co%20pojawi%20si%C4%99%20na%20naszych%20talerzach%3F","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-restauracje-pop-up-fot-fotolia-1-czas-na-nowosci-restauracje-w-stylu-pop-up-od-teraz-szefowie-kuchni-moga-popisac-sie-swoimi-umiejetnosciami-w-roznych-miejscach-kraju-czy-miasta-zmieniajac-kulinarne-motywy-przewodnie--775a67c.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/#Article","@type":"Article","description":"Poznajcie 10 trendów żywieniowych, które opanują kulinarny świat w 2016 roku!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-restauracje-pop-up-fot-fotolia-1-czas-na-nowosci-restauracje-w-stylu-pop-up-od-teraz-szefowie-kuchni-moga-popisac-sie-swoimi-umiejetnosciami-w-roznych-miejscach-kraju-czy-miasta-zmieniajac-kulinarne-motywy-przewodnie--775a67c.jpeg?resize=768,835","width":768,"height":835},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-restauracje-pop-up-fot-fotolia-1-czas-na-nowosci-restauracje-w-stylu-pop-up-od-teraz-szefowie-kuchni-moga-popisac-sie-swoimi-umiejetnosciami-w-roznych-miejscach-kraju-czy-miasta-zmieniajac-kulinarne-motywy-przewodnie--775a67c.jpeg?resize=1366,1485","width":1366,"height":1485}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/"},"name":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/","author":[{"@type":"Person","name":"ELLE","url":"https://www.elle.pl/author/elle"}],"dateModified":"2024-11-29T14:20:48+01:00","datePublished":"2016-01-04T14:00:32+01:00","headline":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","keywords":"dieta pełnowartościowa, trendy 2016, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"179451","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2016-01-04T13:00:32+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["dieta-pelnowartosciowa","trendy-2016-1","zdrowe-jedzenie","zdrowe-odzywianie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"179451","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["dieta-pelnowartosciowa","trendy-2016-1","zdrowe-jedzenie","zdrowe-odzywianie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["dieta-pelnowartosciowa","trendy-2016-1","zdrowe-jedzenie","zdrowe-odzywianie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/d452443ab31dea114fc1","crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Trendy żywieniowe 2016: Restauracje pop-up, fot. Fotolia 1. Czas na nowości - restauracje w stylu pop-up. Od teraz szefowie kuchni mogą popisać się swoimi umiejętnościami w różnych miejscach kraju, czy miasta, zmieniając kulinarne motywy przewodnie w zale","title":"Trendy żywieniowe 2016: Restauracje pop-up, fot. Fotolia\n1. Czas na nowości - restauracje w stylu pop-up. Od teraz szefowie kuchni mogą popisać się swoimi umiejętnościami w różnych miejscach kraju, czy miasta, zmieniając kulinarne motywy przewodnie w zale","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/trendy-zywieniowe-2016-restauracje-pop-up-fot-fotolia-1-czas-na-nowosci-restauracje-w-stylu-pop-up-od-teraz-szefowie-kuchni-moga-popisac-sie-swoimi-umiejetnosciami-w-roznych-miejscach-kraju-czy-miasta-zmieniajac-kulinarne-motywy-przewodnie--775a67c.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/282f781e9120746526cb","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/d99a59419eb50dcb8dbe","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/1102208c7dec0fd4fc13","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/6ecf6df74161b0da5046","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f4e6a6859b19e4752947","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/6dbfd2bac996ff5d40e4","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b5c49c6cfccba648dc54","slug":"dieta-pelnowartosciowa","display":"dieta pełnowartościowa","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/c23e09449be54150eaf9","slug":"trendy-2016-1","display":"trendy 2016","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/34e691c5c1389588c24f","slug":"zdrowe-jedzenie","display":"zdrowe jedzenie","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/61fa7f33592e8aa77a91","slug":"zdrowe-odzywianie","display":"zdrowe odżywianie","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/d4c0d59e3d89afd6da08","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f278d22d04d8e9cc29ac","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1255873","content_title":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","content_type":"article","publication_date":"2016-01-04T13:00:32+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":179451,"contentName":"Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["dieta pełnowartościowa","trendy 2016","zdrowe jedzenie","zdrowe odżywianie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-zywieniowe-2016-co-pojawi-sie-na-naszych-talerzach/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"179451"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Trendy żywieniowe 2016 - co zawładnie naszymi talerzami w tym roku? Od wschodnich wybrzeży USA, po Izrael i wyspy Indonezji. Tegoroczne trendy kulinarne nie znają granic, a my przeczuwamy, że nadchodzi nowa rewolucja smaków. Na chwilę zapomnij o jarmużu - w jego miejsce do menu wchodzą wodorosty, które sprawdzą się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dodajemy je do zup, dań, koktajli (w postaci sproszkowanej spiruliny) oraz hawajskich sałatek w wersji poke. Stawiamy także na żywność fermentowaną coraz bardziej docenianą w kuchni polskiej i na świecie. Mowa tu nie tylko o kimchi, czy kiszonej białej kapuście - do trendów zaliczany jest również herbaciany napar kombucha posiadający moc żywych kultur bakterii. I choć w minionym roku pokochaliśmy koktajle w słoikach, tym razem stawiamy na dania podawane w misce. To właśnie smoothie bowl z jagodami acai zawładnęły Instagramem, na równi z lunchem w postaci miksu kaszy quinoa, sezonowych sałat, owoców, orzechów, nasion i pieczonych warzyw. Drugie życie zostaje przywrócone tradycyjnym, domowym wypiekom (pomimo trendowi na dietę bez glutenu, który nigdzie się nie wybiera), jak chleb na zakwasie, babka, czy koszerna chałka. W roku 2016 restauratorzy zwrócą również uwagę na sposób prowadzenia swojej kuchni. Modne będą bary w wersji pop-up o wędrującym, tymczasowym położeniu i zmiennym menu zależnym od widzimisię kucharza. Restauracje w wersji slow pójdą o krok dalej - od teraz podczas przygotowywania posiłków w kuchni nie zmarnuje się nawet okruszek. Trendy żywieniowe 2016: poznaj 10 trendów kulinarnych - GALERIA >> Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life Zakupy kuchenne:
Reklama
1 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Żywność fermentowana, fot. Fotolia2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, któr
2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, które usprawniają organizm, wzmacniają go, pomagają w odchudzaniu, a także przeciwdziałają chorobom. W restauracjach do łask powróciły kiszone kapusty, również te w ostrej, azjatyckiej odsłonie - jak np. kimchi.
2 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezo
Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia
3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezonowych sałat, warzyw i owoców oraz domowych sosów na bazie naturalnych składników. Chociaż trend ten narodził na wschodnim wybrzeżu wyspy, zdążył już zawędrować do modnych knajpek położonych w Los Angeles, a nawet poza granice USA. Przygotujcie się na różnorodne warianty hawajskiego przysmaku - od tych z rybami i owocami morza, po wersje wegańskie z tofu w przyprawach togarashi, czy jarmuż skąpany w kremowym dipie z mango.
3 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy
Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia
4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy produkt został przygotowany tego samego dnia. Zamiast mrożonej bułki o długim terminie ważności wybieramy świeżo wypiekane pieczywo i kotleta z odpowiednim certyfikatem.
4 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami
Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia
5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami (w wersji fit), gwarantuje nam porządny zastrzyk energii i witamin. Idealna opcja na początek dnia!
5 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Egzotyczne przyprawy, fot. Fotolia6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygot
6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygotujcie się na pikantną, koreańską pastę gochujang z fermentowanych papryczek chili, indonezyjski sambal, czy chiński sos z czarnej fasoli.
6 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Kuchnia żydowska, fot. Fotolia7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska
7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska będzie miała swój czas. Do łask powracają placki ziemniaczane, bajgle, czy słodka chałka.
7 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodate
Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia
8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodatek do zupy, obiadu, a nawet koktajlu w postaci sproszkowanej spiruliny. Nie bez powodu glony morskie zostały tak docenione - według najnowszych badań są naturalnym, łatwoprzyswajalnym źródłem witaminy B12, białka oraz wapnia
8 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm sta
Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia
9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm staje się silniejszy, odporniejszy i lepiej funkcjonuje. Dawniej eliksir ten był popularny w Azji, w tym roku powoli opanowuje Europę i USA - można go znaleźć w wielu sklepach z ekologiczną żywnością
9 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łąc
Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia
10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łączymy z kaszą quinoa i ulubionymi warzywami w wersji surowej, bądź pieczonej. Do miksu dodajemy nasiona i orzechy, całość zajadając z hummusem, sosem tamari, czy pikantnym dipem z pomidorów i papryczek chili.
10 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Donaty z nadzieniem Ube, fot. @mybsweet
11 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.