Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Poznajcie 10 trendów żywieniowych, które opanują kulinarny świat w 2016 roku!
Trendy żywieniowe 2016 - co zawładnie naszymi talerzami w tym roku?
Od wschodnich wybrzeży USA, po Izrael i wyspy Indonezji. Tegoroczne trendy kulinarne nie znają granic, a my przeczuwamy, że nadchodzi nowa rewolucja smaków. Na chwilę zapomnij o jarmużu - w jego miejsce do menu wchodzą wodorosty, które sprawdzą się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dodajemy je do zup, dań, koktajli (w postaci sproszkowanej spiruliny) oraz hawajskich sałatek w wersji poke. Stawiamy także na żywność fermentowaną coraz bardziej docenianą w kuchni polskiej i na świecie. Mowa tu nie tylko o kimchi, czy kiszonej białej kapuście - do trendów zaliczany jest również herbaciany napar kombucha posiadający moc żywych kultur bakterii. I choć w minionym roku pokochaliśmy koktajle w słoikach, tym razem stawiamy na dania podawane w misce. To właśnie smoothie bowl z jagodami acai zawładnęły Instagramem, na równi z lunchem w postaci miksu kaszy quinoa, sezonowych sałat, owoców, orzechów, nasion i pieczonych warzyw.
Drugie życie zostaje przywrócone tradycyjnym, domowym wypiekom (pomimo trendowi na dietę bez glutenu, który nigdzie się nie wybiera), jak chleb na zakwasie, babka, czy koszerna chałka. W roku 2016 restauratorzy zwrócą również uwagę na sposób prowadzenia swojej kuchni. Modne będą bary w wersji pop-up o wędrującym, tymczasowym położeniu i zmiennym menu zależnym od widzimisię kucharza. Restauracje w wersji slow pójdą o krok dalej - od teraz podczas przygotowywania posiłków w kuchni nie zmarnuje się nawet okruszek.
Trendy żywieniowe 2016: poznaj 10 trendów kulinarnych - GALERIA >>
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life
Zakupy kuchenne:
1 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Żywność fermentowana, fot. Fotolia2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, któr
Trendy żywieniowe 2016: Żywność fermentowana, fot. Fotolia
2. Żywność fermentowana zyskuje coraz większą popularność - nie tylko w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Produkty spożywcze przetworzone w ten sposób zawierają w sobie żywe kultury bakterii, które usprawniają organizm, wzmacniają go, pomagają w odchudzaniu, a także przeciwdziałają chorobom. W restauracjach do łask powróciły kiszone kapusty, również te w ostrej, azjatyckiej odsłonie - jak np. kimchi.
2 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezo
Trendy żywieniowe 2016: Poke, fot. Fotolia
3. W tym roku poke, czyli tradycyjna hawajska sałatka, będzie królować w menu najmodniejszych, światowych restauracji. Jej skład to samo zdrowie. To kolorowe danie przygotowuje się ze świeżych, surowych ryb, sezonowych sałat, warzyw i owoców oraz domowych sosów na bazie naturalnych składników. Chociaż trend ten narodził na wschodnim wybrzeżu wyspy, zdążył już zawędrować do modnych knajpek położonych w Los Angeles, a nawet poza granice USA. Przygotujcie się na różnorodne warianty hawajskiego przysmaku - od tych z rybami i owocami morza, po wersje wegańskie z tofu w przyprawach togarashi, czy jarmuż skąpany w kremowym dipie z mango.
3 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy
Trendy żywieniowe 2016: Zdrowy fast food, fot. Fotolia
4. W 2016 roku slow food na dobre zagości w światowych restauracjach. Ważne stało się dla nas to, co jemy. Chętniej chadzamy do miejsc, w których kucharz przyrządza posiłki na naszych oczach, a każdy produkt został przygotowany tego samego dnia. Zamiast mrożonej bułki o długim terminie ważności wybieramy świeżo wypiekane pieczywo i kotleta z odpowiednim certyfikatem.
4 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami
Trendy żywieniowe 2016: Acai Bowl, fot. Fotolia
5. Acai bowls zaczynają cieszyć się większą popularnością, niż soki. Przygotowane z tych super jagód danie podawane w miseczce ze świeżymi owocami, płatkami kokosa i innymi ulubionymi śniadaniowymi dodatkami (w wersji fit), gwarantuje nam porządny zastrzyk energii i witamin. Idealna opcja na początek dnia!
5 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Egzotyczne przyprawy, fot. Fotolia6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygot
Trendy żywieniowe 2016: Egzotyczne przyprawy, fot. Fotolia
6. Koniec z nudą w kuchni - czas podrasować dobrze znane smaki! Rezygnujemy z keczupu, musztardy i majonezu. W tym roku w królestwie przypraw rządzić będa egzotyczne aromaty prosto z Azji. Przygotujcie się na pikantną, koreańską pastę gochujang z fermentowanych papryczek chili, indonezyjski sambal, czy chiński sos z czarnej fasoli.
6 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Kuchnia żydowska, fot. Fotolia7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska
Trendy żywieniowe 2016: Kuchnia żydowska, fot. Fotolia
7. Nie tylko to, co nowe, musi stanowić przełomowe odkrycie. Kulinarne trendy wyznaczają również stare żywieniowe upodobania, a nawet dawne tradycyjne przepisy. W roku 2016 to właśnie kuchnia żydowska będzie miała swój czas. Do łask powracają placki ziemniaczane, bajgle, czy słodka chałka.
7 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodate
Trendy żywieniowe 2016: Wodorosty, fot. Fotolia
8. Jarmuż zawojował światową kuchnię w roku 2015. Czas zmienić go na...wodorosty! To one rządzić będą w menu nie tylko azjatyckich restauracji. Śmiało można przyrządzić z nich sałatkę, podawać je jako dodatek do zupy, obiadu, a nawet koktajlu w postaci sproszkowanej spiruliny. Nie bez powodu glony morskie zostały tak docenione - według najnowszych badań są naturalnym, łatwoprzyswajalnym źródłem witaminy B12, białka oraz wapnia
8 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm sta
Trendy żywieniowe 2016: Kombucha, fot. Fotolia
9. Kombucha to napój fermentowany, który można uzyskać w domu, przygotowując go na bazie liściastej herbaty, cukru i octu jabłkowego. Wywar ten zawiera w sobie lecznicze probiotyki, dzięki którym organizm staje się silniejszy, odporniejszy i lepiej funkcjonuje. Dawniej eliksir ten był popularny w Azji, w tym roku powoli opanowuje Europę i USA - można go znaleźć w wielu sklepach z ekologiczną żywnością
9 z 29
Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łąc
Trendy żywieniowe 2016: Posiłki w misce, fot. Fotolia
10. W 2015 roku rządziły koktajle w słoikach, teraz czas na...posiłki w misce. Chcemy żeby nasze dania były kolorowe, dlatego z sezonowych, dostępnych produktów tworzymy rozmaite mieszanki. Awokado łączymy z kaszą quinoa i ulubionymi warzywami w wersji surowej, bądź pieczonej. Do miksu dodajemy nasiona i orzechy, całość zajadając z hummusem, sosem tamari, czy pikantnym dipem z pomidorów i papryczek chili.
10 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Donaty z nadzieniem Ube, fot. @mybsweet
11 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Kombucha, fot. @remedykombucha
12 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @aniahimsa
13 z 29
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @orsaandwinston
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @orsaandwinston
14 z 29
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @thekatemonkitchen
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @thekatemonkitchen
15 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Kombucha, fot. @phil_hayes_perth
16 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Posiłki w misce, fot. @the_vegan_deli_munich
17 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @bluejambendigo
18 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @youngbohemians
19 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @mahaea
20 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Acai bowl, fot. @vdub27
21 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Poke fot. @bestfoodmeraldcity
22 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Poke, fot. @hi.393
23 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: lody Ube, fot. @donutscookiesandcream
24 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Poke, fot. @extrapetite
25 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Kuchnia żydowska, fot. @nyshuk
26 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Wodorosty, fot. @nufus_smith
27 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Żywnośc fermentowana, fot. @justonecookbook
28 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Kombucha fot. @quayrestaurant
29 z 29
Trendy żywieniowe 2016: co pojawi się na naszych talerzach?
Trendy żywieniowe 2015: Zdrowy fast food, fot. @slapfish