Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku
Jedliśmy już smoothie bowls i piliśmy zielone koktajle z jarmużem. Oto 5 kulinarnych trendów, które prawdopodobnie już wkrótce pożegnamy.
5 trendów kulinarnych, które pożegnamy w 2017 roku - LISTA >>
1 z 4
Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku
2. Açaí Bowls
Jedzenie w miskach nadal będzie modne, ale czy warto serwować w nich również koktajle? Pewnie nigdy nie zastanawiałaś się, ile cukru mają w sobie popularne açaí bowls. Chociaż ta odmiana jagody zawiera sporo antyoksydantów, jedna szklanka owocu posiada 6g cukru i aż 30g węglowodanów. A gdy dodamy do niej orzechy, nasiona, płatki kokosa czy inne egzotyczne, słodkie owoce możemy być pewne, że pochłonęłyśmy bombę kaloryczną. Lepiej miksować owocowe przysmaki w koktajlu z warzywami lub jeść gęste, warzywne zupy. To zdrowa i pożywna dawka witamin, która nie spowoduje skoku cukru we krwi.
2 z 4
Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku
3. Dieta raw food
Trend na dietę raw miał wiele pozytywnych skutków. Nauczyłyśmy się, jak przemycać do menu surowe składniki nie tylko w postaci sałatki, ale również zdrowych słodyczy, makaronu z cukinii (sprawdź przepis >>), sosów czy koktaji. Nieprzetworzona żywność to źródło wielu witamin i antyoksydantów, które korzystnie wpływają na wygląd. Jednak warto pamiętać, że ludzki organizm powinien jeść również gotowany pokarm! Surowe jest OK, gdy wypełnia większość jadłospisu, ale nie wyklucza ryżu, kasz, strączków, ziemniaków i posiłków serwowanych na ciepło.
3 z 4
Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku
4. Jarmuż
Wielki boom na jarmuż powoli się kończy. Niegdyś ta kapusta symbolizowała zdrowy styl życia i pojawiała się wszędzie - od koktajli po eko torby czy motywujące t-shirty. Teraz, choć nadal ją lubimy, wiemy, że nie jest najcenniejszą z zielonych roślin. Wartościami odżywczymi przewyższają ją algi morskie, jak spirulina i chlorella, które nadal będą w czołówce super foods. Nic dziwnego - znajduje się w nich dużo białka, magnezu, żelaza, potasu, chlorofilu, beta-karotenu oraz...witamina B12!
4 z 4
Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku
5. Pieczywo bez glutenu
W 2017 roku przestaniemy ciągle pytać o bezglutenowe alternatywy. OK, mąki pszennej warto unikać, ale czy należy wykluczyć z menu takie zboża, jak owies, orkisz czy żyto? Pełnoziarniste wypieki mają sporo błonnika i cennych pierwiastków, które korzystnie wpływają na trawienie. Szczególnie, gdy są wykonane na drożdżach lub naturalnym zakwasie, a w ich składzie brak polepszaczy oraz konserwantów. Pieczywo bez glutenu często jest wysoko przetworzone i wcale nie ma niższego wskaźnika ig. Nie sięgaj po nie, jeśli nie masz stwierdzonej nietolerancji na gluten, tylko wybierz prawdziwy, naturalny chleb.