Trendy kulinarne 2018: najmodniejsze dania i składniki w kuchni
Grzyby zamiast cukru, buliony z herbaty i wędzone słodycze. To będziemy jeść w roku 2018!
Jeśli sądzicie, że rok 2017 wykorzystał w kuchni już wszystkie pomysły, mylicie się. Nadchodzi era dań-hybryd, jakich jeszcze nie próbowaliście. I to z dużą korzyścią dla zdrowia! W kulinariach nadal będą rządzić roślinne produkty, z przewagą na składniki produkowane lokalnie. Jednak poznamy w je nowej odsłonie. Czy wpadlibyście na to, że grzyby staną się zamiennikiem dla cukru? Lub, że wędzony posmak przemycimy do słodkich deserów? Tak zapowiadają się trendy kulinarne 2018. Przygotujcie na nie swoje kubki smakowe!
1 z 9
Najmodniejsze dania 2018: grzyby
Czy wiecie, że grzyby mogą stać się nową, najzdrowszą alternatywą dla cukru? Każdego roku naukowcy odkrywają, jak wiele mają zastosowań. To tak zwana żywność funkcjonalna, która odżywia organizm i poprawia zdrowie. W 2018 roku będziemy jeść trufle i czekoladę słodzoną grzybami oraz pić probiotyczną kombuchę.
2 z 9

Najmodniejsze dania 2018: napoje musujące
W roku 2018 napoje musujące nie znikną z salonów. Jednak prosecco, cava lub szampan ustąpią nieco innym bąbelkom. Trendem staną się kawy, soki i herbaty, które będą mieć w sobie gaz. Zaskoczeni? W większości z nich będzie to zdrowy efekt fermentacji.
3 z 9

Najmodniejsze dania 2018: kuchnia peruwiańska
Jeśli znudziliście się już hawajskim poke i japońskim ramenem, nareszcie odkryjecie nowe smaki. Rok 2018 będzie należeć do kuchni peruwiańskiej, w której rządzi ceviche, czyli sałatka z owoców morza. Najważniejszą przyprawą jest papryczka chili, a podstawą pośród warzyw kukurydza oraz kilka odmian ziemniaków
4 z 9

Najmodniejsze dania 2018: pączki z oryginalnym nadzieniem
Pączki z dziurką nigdy nie wyjdą z mody. Prosecco donuts z Nowego Jorku tylko zapoczątkowało erę na nowe, wymyślne nadzienia. Przygotujcie się na donaty z likierami czy kremem o smaku herbaty Earl Grey!
5 z 9

Najmodniejsze dania 2018: fushion tacos
Meksykańskie danie przeżyje swój renesans, jednak w zupełnie nowej wersji. W 2018 roku będziemy jeść tacos z niebieskiej mąki kukurydzianej, liści kapusty lub płatów alg nori. Muszelki staną się daniami fusion, łączącymi w sobie różnorodne smaki.
6 z 9

Najmodniejsze dania 2018: sproszkowane superfoods
Żywność liofilizowana jest uznawana za pokarm przyszłości. Superfoods w proszku zachowują wszystkie cenne wartości i są łatwe do przygotowania. Można dodawać do dań i koktajli! Dlatego ich spożywanie nieprędko wyjdzie z mody. Matcha, moringa lub puder z buraka zawojują rynek zdrowych przekąsek.
7 z 9

Najmodniejsze dania 2018: desery-hybrydy
Czy w 2018 roku nadal będziemy jeść słony karmel? Przygotujcie podniebienie na desery-hybrydy, które zdominują cukierniczy świat. Czas na cronuts (połączenie pączków z croissantem), lodowe muffiny i inne, niecodzienne połączenia.
8 z 9

Najmodniejsze dania 2018: herbaciane buliony
Moda na dietę roślinną zapoczątkowała boom na alternatywy dla mięsnego bulionu. Po wywarze warzywnym przyszła pora na...zupy na bazie herbaty! Przygotujcie się na azjatyckie rameny bazujące na matchy, czy tradycyjne zupy o orientalnym, herbacianym aromacie.
9 z 9

Najmodniejsze dania 2018: dymione słodycze
Lubicie wędzony posmak? Teraz ta metoda przyrządzania dań odnajdzie się również w cukiernictwie. Dymione ciasta i desery to coś w sam raz dla miłośników wytrawnych dań lub słonego karmelu!