Trendy kulinarne 2017: grzyby trufle
Grzyby trufle to przysmak, który w tym roku króluje na naszych talerzach. Sprawdź, dlaczego są warte swojej ceny i jak najlepiej je serwować. Zdradzamy przepis na popisowe, truflowe ravioli!
Trendy kulinarne 2017: grzyby trufle >>
1 z 3
Grzyby trufle - wartości odżywcze
Poza walorem smakowym trufle mają również właściwości zdrowotne. To silny afrodyzjak, który podkręca libido! Grzyby te zawierają sporo białka, cenne aminokwasy oraz ergosterol, prekursor cennej witaminy D. Ich wysoka cena jest spowodowana słabą dostępnością i niewielką ilością produktu na rynku. Zbiory trufli są kontrolowane prawnie, a popyt na nie jest bardzo wysoki. Warto jednak skusić się na ten przysmak i raz na jakiś czas wykorzystać go w kuchni. Nie ma nic lepszego niż danie z truflami i lampka białego, wytrawnego wina.
2 z 3
Grzyby trufle - z czym je jeść?
Trufle mają wyrazisty smak, przez co sprawdzą się w wytrawnych daniach na słono. Doskonale smakują jako dodatek do sałat, zup i makaronów (grzyby ściera się na tarce, jak parmezan). Klasyką jest również serwowanie ich w formie truflowego risotto. W sklepie możemy spotkać pasty truflowe oraz oliwę truflową. Taki tłuszcz nada się do wykończenia potraw z mięs, ryb czy owoców morza. Warto zaopatrzyć w nią swoją kuchnię!
3 z 3
Grzyby trufle - ravioli z truflami
Choć z truflami kojarzymy głównie włoskie dania, grzyby sprawdzą się również w kuchni orientalnej. Hitem stało się dodawanie ich do ramenu, są świetnym dodatkiem do wytrawnych tart. Jednak popisowym daniem jest truflowe ravioli, którym możesz zaskoczyć swoich weekendowych gości!
Przepis:
makaron
300 g mąki
3 duże jajka
1 łyżka oliwy
szczypta soli morskiej
nadzienie
250 g serka ricotta
50 g parmezanu
sól
pieprz
salsa truflowa
na wierzch
kilka startych trufli
Mąkę wsyp do miski. Wbij do niej jajka, dodaj sól i oliwę, wyrób masę mikserem. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach i wyrób z ricottą. Następnie rozwałkuj schłodzoną masę i złóż ją na pół. Wytnij z ciasta kółka, posmaruj je wodą i ułóż na nim farsz, po czym zacznij je sklejać. Gotowe ravioli ukłądaj na blacie podsypanym mąką. Wrzuć je do wrzątku i gotuj przez ok. 3 minuty. Podawaj danie z salsą truflową, startymi truflami, pieczoną dynią w sosie pomidorowym, świeżą natką pietruszki oraz, obowiązkowo, dobrym winem wytrawnym!