W 2017 roku żegnamy ramen i acai bowls, by ustąpić miejsce nieznanym do tej pory super foods oraz eksperymentalnej kuchni prosto z Filipin. Zdrowe odżywianie rośnie w siłę, wyraźnie wpływając na światowe trendy. Chętniej jemy w miskach, niż plastikowych pudełkach, tworząc miks ryżu z warzywami, ziołami, awokado lub świeżą salsą z mango. Upraszczamy przepisy, choć komplikujemy smaki, stawiając na nietypowe kulinarne kontrasty. Słodkie dania łączymy z ostrymi przyprawami lub słonym karmelem, a wytrawne wzbogacamy w egzotyczne owoce. Rządzi żywność fermentowana, algi morskie i surowe ryby - naturalne produkty mające najwięcej witamin. Pożądane są takie rarytasy, jak białe nasiona chia, różowa woda kokosowa czy czarny ryż. Nie wahamy się również eksperymentować. Na talerz przemycamy ulubione przysmaki z różnych stron świata, tworząc niepowtarzalne, kulinarne kompozycje. Dozwolone chwyty? Kuchnie azjatycką łączymy z włoską, a amerykański, słodki fast food serwujemy ze zdrowymi smoothies. Nowy rok zaciera granice w gastronomii! Trendy kulinarne 2017 - LISTA >>
Sok z arbuza był hitem tego roku. Nic dziwnego - pod względem wartości odżywczych dorównuje wodzie kokosowej (przeczytaj, dlaczego >>). Jego pestki zaś sprawdzają się w codziennym menu. Wysuszone i delikatnie osolone skutecznie wzbogacą smak sałatki lub po prostu zastąpią niezdrową przekąskę.
Kokos opanował rynek gastronomiczny. Posiłki wykonane na oleju kokosowym są zdrowsze i podkręcają metabolizm, a mleko kokosowe sprawdza się w kuchni lepiej, niż śmietana czy gęsty jogurt. Ten orzech ma wyjątkowy smak, który sprawia, że potrawy są bardziej orientalne. Jednak w tym roku będziemy blendować koktajle z dodatkiem...kokosowego węgla aktywnego! Ten składnik oczyszcza układ pokarmowy z toksyn, odświeża oddech, poprawia trawienie oraz wygląd cery.
Czas zapomnieć o wodzie kokosowej na rzecz...wody z kaktusa! Sok wyciśnięty z pustynnej rośliny zawiera aż 24 antyoksydanty, witaminy, minerały i elektrolity. Co więcej, posiada słodki smak, choć ma w składzie mniej cukru, niż płyn z wnętrza orzecha.
Migdały ziemne zwane inaczej orzechami tygrysimi, to suszone bulwy rośliny zwanej ciborą jadalną. Już ogłoszono je najnowszym super foodem! Są doskonałym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. W Hiszpanii stosuje się je jako roślinną alternatywę dla mleka.
W myśl hasła black is the new black, kolor czarny powraca na salony. Tym razem w kulinarnej odsłonie, bo pod postacią czarnych lodów, pizzy, burgerów, sushi, makaronu lub drinka z węglem aktywnym. Modne będą także sałatki z czarnym ryżem, dla którego porzucamy uwielbianą do tej pory quinoa.
Mąka kukurydziana, gryczana czy ryżowa to już przeżytek. W 2017 roku będzie rządzić teff(poznaj jego zalety dla zdrowia >>)oraz mąka z batatów lub bananów! Ten pierwszy zamiennik to zboże pochodzące z Afryki, które ma mnóstwo antyoksydantów i niski indeks glikemiczny. Dzięki wyjątkowo elastycznej konsystencji, z teffu można przyrządzić kremowy budyń lub puszyste naleśniki. Za to mąka bananowa i ze słodkich ziemniaków nada się do dietetycznych wypieków. Z pewnością sprawdzi się w menu diabetyków oraz alergików!
W roku 2017 wodorosty będą wszędzie. Począwszy od zielonych smoothies i batonów proteinowych z algami, po hawajskie sałatki ze szpinakiem wodnym lub azjatyckie kanapki z wakame. Podwodne rośliny to super food, który nazywa się zielonym mięsem ze względu na zawartość białka, żelaza, magnezu oraz cennych witamin z grupy B.
Na przekór modzie na dietę wysoko węglowodanową w stylu Raw Till 4 powracają tłuszcze. Do zdrowego menu wprowadzamy olej z awokado, masło klarowane (poznaj jego wszystkie właściwości >>) oraz kozi i owczy nabiał. Nie zapominamy również o dzikich rybach, które najlepiej smakują na surowo, w stylu hawajskiego ahi poke z tuńczykiem (przepis na poke >>).
Co może zawitać w kulinarnej modzie po wegańskich burgerach, azjatyckim ramenie i słodyczach w wersji raw? Czas na Filipiny! Okazuje się, że kuchnia z tego rejonu to połączenie smaków malezyjskich, polinezyjskich, hiszpańskich, chińskich i amerykańskich. Brzmi ciekawie? Dania w tym stylu pokochają osoby przychylne kuchni eksperymentalnej. Tu w jednym posiłku słodki smak łączy się z kwaśnym, ostrym i gorzkim, tworząc szaloną ucztę dla zmysłów!
","aspectRatio":0.6668,"sourceName":"Fotolia"}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Trendy kulinarne 2017"}],"seoMetadata":{"title":"Trendy kulinarne 2017","description":"Co będziemy serwować na talerzach w nadchodzącym sezonie? Sprawdź 10 kulinarnych trendów na rok 2017!","metaTitle":"Trendy kulinarne 2017","metaDescription":"Co będziemy serwować na talerzach w nadchodzącym sezonie? Sprawdź 10 kulinarnych trendów na rok 2017!","image":{"crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Trendy kulinarne 2017","sourceName":"Fotolia","title":"Trendy kulinarne 2017","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/96c43268070dfdb00824193dca32bd66145240c0-a47981c.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Trendy kulinarne 2017","article":{"id":"268054","description":"Co będziemy serwować na talerzach w nadchodzącym sezonie? Sprawdź 10 kulinarnych trendów na rok 2017!","type":"article","author":"ELLE","tags":["dieta bez glutenu","dieta mięsna","dieta pełnowartościowa","dieta wege","kuchnia","trendy 2017","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017","zdrowe odżywianie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Trendy%20kulinarne%202017","tweet":"Trendy%20kulinarne%202017","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/96c43268070dfdb00824193dca32bd66145240c0-a47981c.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/#Article","@type":"Article","description":"Co będziemy serwować na talerzach w nadchodzącym sezonie? Sprawdź 10 kulinarnych trendów na rok 2017!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/96c43268070dfdb00824193dca32bd66145240c0-a47981c.jpeg?resize=768,835","width":768,"height":835},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/96c43268070dfdb00824193dca32bd66145240c0-a47981c.jpeg?resize=1366,1485","width":1366,"height":1485}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/"},"name":"Trendy kulinarne 2017","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/","author":[{"@type":"Person","name":"ELLE","url":"https://www.elle.pl/author/elle"}],"dateModified":"2024-12-09T14:59:36+01:00","datePublished":"2016-11-28T15:35:34+01:00","headline":"Trendy kulinarne 2017","keywords":"dieta bez glutenu, dieta mięsna, dieta pełnowartościowa, dieta wege, kuchnia, trendy 2017, trendy kulinarne, trendy kulinarne 2017, zdrowe odżywianie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"268054","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2016-11-28T14:35:34+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-miesna","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","kuchnia-2","trendy-2017-1","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017","zdrowe-odzywianie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"268054","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-miesna","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","kuchnia-2","trendy-2017-1","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017","zdrowe-odzywianie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["dieta-bez-glutenu","dieta-miesna","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","kuchnia-2","trendy-2017-1","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017","zdrowe-odzywianie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Trendy kulinarne 2017","sourceName":"Fotolia","title":"Trendy kulinarne 2017","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/96c43268070dfdb00824193dca32bd66145240c0-a47981c.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"dieta-bez-glutenu","display":"dieta bez glutenu","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-miesna","display":"dieta mięsna","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-pelnowartosciowa","display":"dieta pełnowartościowa","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-wege","display":"dieta wege","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kuchnia-2","display":"kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-2017-1","display":"trendy 2017","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2018","display":"trendy kulinarne","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2017","display":"trendy kulinarne 2017","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"zdrowe-odzywianie","display":"zdrowe odżywianie","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1190316","content_title":"Trendy kulinarne 2017","content_type":"article","publication_date":"2016-11-28T14:35:34+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":268054,"contentName":"Trendy kulinarne 2017","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["dieta bez glutenu","dieta mięsna","dieta pełnowartościowa","dieta wege","kuchnia","trendy 2017","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017","zdrowe odżywianie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-11/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"268054"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
10 trendów kulinarnych na rok 2017 W 2017 roku żegnamy ramen i acai bowls, by ustąpić miejsce nieznanym do tej pory super foods oraz eksperymentalnej kuchni prosto z Filipin. Zdrowe odżywianie rośnie w siłę, wyraźnie wpływając na światowe trendy. Chętniej jemy w miskach, niż plastikowych pudełkach, tworząc miks ryżu z warzywami, ziołami, awokado lub świeżą salsą z mango. Upraszczamy przepisy, choć komplikujemy smaki, stawiając na nietypowe kulinarne kontrasty. Słodkie dania łączymy z ostrymi przyprawami lub słonym karmelem, a wytrawne wzbogacamy w egzotyczne owoce. Rządzi żywność fermentowana, algi morskie i surowe ryby - naturalne produkty mające najwięcej witamin. Pożądane są takie rarytasy, jak białe nasiona chia, różowa woda kokosowa czy czarny ryż. Nie wahamy się również eksperymentować. Na talerz przemycamy ulubione przysmaki z różnych stron świata, tworząc niepowtarzalne, kulinarne kompozycje. Dozwolone chwyty? Kuchnie azjatycką łączymy z włoską, a amerykański, słodki fast food serwujemy ze zdrowymi smoothies. Nowy rok zaciera granice w gastronomii! Trendy kulinarne 2017 - LISTA >>
Reklama
1 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
2. Trendy kulinarne 2017: pestki arbuza
Sok z arbuza był hitem tego roku. Nic dziwnego - pod względem wartości odżywczych dorównuje wodzie kokosowej (przeczytaj, dlaczego >>). Jego pestki zaś sprawdzają się w codziennym menu. Wysuszone i delikatnie osolone skutecznie wzbogacą smak sałatki lub po prostu zastąpią niezdrową przekąskę.
2 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
3. Trendy kulinarne 2017: kokosowy węgiel aktywny
Kokos opanował rynek gastronomiczny. Posiłki wykonane na oleju kokosowym są zdrowsze i podkręcają metabolizm, a mleko kokosowe sprawdza się w kuchni lepiej, niż śmietana czy gęsty jogurt. Ten orzech ma wyjątkowy smak, który sprawia, że potrawy są bardziej orientalne. Jednak w tym roku będziemy blendować koktajle z dodatkiem...kokosowego węgla aktywnego! Ten składnik oczyszcza układ pokarmowy z toksyn, odświeża oddech, poprawia trawienie oraz wygląd cery.
3 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
3. Trendy kulinarne 2017: woda kaktusowa
Czas zapomnieć o wodzie kokosowej na rzecz...wody z kaktusa! Sok wyciśnięty z pustynnej rośliny zawiera aż 24 antyoksydanty, witaminy, minerały i elektrolity. Co więcej, posiada słodki smak, choć ma w składzie mniej cukru, niż płyn z wnętrza orzecha.
4 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
4. Trendy kulinarne 2017: migdały ziemne
Migdały ziemne zwane inaczej orzechami tygrysimi, to suszone bulwy rośliny zwanej ciborą jadalną. Już ogłoszono je najnowszym super foodem! Są doskonałym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. W Hiszpanii stosuje się je jako roślinną alternatywę dla mleka.
5 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
6. Trendy kulinarne 2017: czarne posiłki
W myśl hasła black is the new black, kolor czarny powraca na salony. Tym razem w kulinarnej odsłonie, bo pod postacią czarnych lodów, pizzy, burgerów, sushi, makaronu lub drinka z węglem aktywnym. Modne będą także sałatki z czarnym ryżem, dla którego porzucamy uwielbianą do tej pory quinoa.
6 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
7. Trendy kulinarne 2017: bezglutenowe zamienniki
Mąka kukurydziana, gryczana czy ryżowa to już przeżytek. W 2017 roku będzie rządzić teff(poznaj jego zalety dla zdrowia >>)oraz mąka z batatów lub bananów! Ten pierwszy zamiennik to zboże pochodzące z Afryki, które ma mnóstwo antyoksydantów i niski indeks glikemiczny. Dzięki wyjątkowo elastycznej konsystencji, z teffu można przyrządzić kremowy budyń lub puszyste naleśniki. Za to mąka bananowa i ze słodkich ziemniaków nada się do dietetycznych wypieków. Z pewnością sprawdzi się w menu diabetyków oraz alergików!
7 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
8. Trendy kulinarne 2017: wodorosty
W roku 2017 wodorosty będą wszędzie. Począwszy od zielonych smoothies i batonów proteinowych z algami, po hawajskie sałatki ze szpinakiem wodnym lub azjatyckie kanapki z wakame. Podwodne rośliny to super food, który nazywa się zielonym mięsem ze względu na zawartość białka, żelaza, magnezu oraz cennych witamin z grupy B.
8 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
9. Trendy kulinarne 2017: zdrowy tłuszcz
Na przekór modzie na dietę wysoko węglowodanową w stylu Raw Till 4 powracają tłuszcze. Do zdrowego menu wprowadzamy olej z awokado, masło klarowane (poznaj jego wszystkie właściwości >>) oraz kozi i owczy nabiał. Nie zapominamy również o dzikich rybach, które najlepiej smakują na surowo, w stylu hawajskiego ahi poke z tuńczykiem (przepis na poke >>).
9 z 9
Fotolia
Trendy kulinarne 2017
10. Trendy kulinarne 2017: kuchnia filipińska
Co może zawitać w kulinarnej modzie po wegańskich burgerach, azjatyckim ramenie i słodyczach w wersji raw? Czas na Filipiny! Okazuje się, że kuchnia z tego rejonu to połączenie smaków malezyjskich, polinezyjskich, hiszpańskich, chińskich i amerykańskich. Brzmi ciekawie? Dania w tym stylu pokochają osoby przychylne kuchni eksperymentalnej. Tu w jednym posiłku słodki smak łączy się z kwaśnym, ostrym i gorzkim, tworząc szaloną ucztę dla zmysłów!
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.