Trendy kulinarne 2017
Co będziemy serwować na talerzach w nadchodzącym sezonie? Sprawdź 10 kulinarnych trendów na rok 2017!
10 trendów kulinarnych na rok 2017
W 2017 roku żegnamy ramen i acai bowls, by ustąpić miejsce nieznanym do tej pory super foods oraz eksperymentalnej kuchni prosto z Filipin. Zdrowe odżywianie rośnie w siłę, wyraźnie wpływając na światowe trendy. Chętniej jemy w miskach, niż plastikowych pudełkach, tworząc miks ryżu z warzywami, ziołami, awokado lub świeżą salsą z mango. Upraszczamy przepisy, choć komplikujemy smaki, stawiając na nietypowe kulinarne kontrasty. Słodkie dania łączymy z ostrymi przyprawami lub słonym karmelem, a wytrawne wzbogacamy w egzotyczne owoce. Rządzi żywność fermentowana, algi morskie i surowe ryby - naturalne produkty mające najwięcej witamin. Pożądane są takie rarytasy, jak białe nasiona chia, różowa woda kokosowa czy czarny ryż.
Nie wahamy się również eksperymentować. Na talerz przemycamy ulubione przysmaki z różnych stron świata, tworząc niepowtarzalne, kulinarne kompozycje. Dozwolone chwyty? Kuchnie azjatycką łączymy z włoską, a amerykański, słodki fast food serwujemy ze zdrowymi smoothies. Nowy rok zaciera granice w gastronomii!
Trendy kulinarne 2017 - LISTA >>
1 z 9
Trendy kulinarne 2017
2. Trendy kulinarne 2017: pestki arbuza
Sok z arbuza był hitem tego roku. Nic dziwnego - pod względem wartości odżywczych dorównuje wodzie kokosowej (przeczytaj, dlaczego >>). Jego pestki zaś sprawdzają się w codziennym menu. Wysuszone i delikatnie osolone skutecznie wzbogacą smak sałatki lub po prostu zastąpią niezdrową przekąskę.
2 z 9
Trendy kulinarne 2017
3. Trendy kulinarne 2017: kokosowy węgiel aktywny
Kokos opanował rynek gastronomiczny. Posiłki wykonane na oleju kokosowym są zdrowsze i podkręcają metabolizm, a mleko kokosowe sprawdza się w kuchni lepiej, niż śmietana czy gęsty jogurt. Ten orzech ma wyjątkowy smak, który sprawia, że potrawy są bardziej orientalne. Jednak w tym roku będziemy blendować koktajle z dodatkiem...kokosowego węgla aktywnego! Ten składnik oczyszcza układ pokarmowy z toksyn, odświeża oddech, poprawia trawienie oraz wygląd cery.
3 z 9
Trendy kulinarne 2017
3. Trendy kulinarne 2017: woda kaktusowa
Czas zapomnieć o wodzie kokosowej na rzecz...wody z kaktusa! Sok wyciśnięty z pustynnej rośliny zawiera aż 24 antyoksydanty, witaminy, minerały i elektrolity. Co więcej, posiada słodki smak, choć ma w składzie mniej cukru, niż płyn z wnętrza orzecha.
4 z 9
Trendy kulinarne 2017
4. Trendy kulinarne 2017: migdały ziemne
Migdały ziemne zwane inaczej orzechami tygrysimi, to suszone bulwy rośliny zwanej ciborą jadalną. Już ogłoszono je najnowszym super foodem! Są doskonałym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. W Hiszpanii stosuje się je jako roślinną alternatywę dla mleka.
5 z 9
Trendy kulinarne 2017
6. Trendy kulinarne 2017: czarne posiłki
W myśl hasła black is the new black, kolor czarny powraca na salony. Tym razem w kulinarnej odsłonie, bo pod postacią czarnych lodów, pizzy, burgerów, sushi, makaronu lub drinka z węglem aktywnym. Modne będą także sałatki z czarnym ryżem, dla którego porzucamy uwielbianą do tej pory quinoa.
6 z 9
Trendy kulinarne 2017
7. Trendy kulinarne 2017: bezglutenowe zamienniki
Mąka kukurydziana, gryczana czy ryżowa to już przeżytek. W 2017 roku będzie rządzić teff (poznaj jego zalety dla zdrowia >>) oraz mąka z batatów lub bananów! Ten pierwszy zamiennik to zboże pochodzące z Afryki, które ma mnóstwo antyoksydantów i niski indeks glikemiczny. Dzięki wyjątkowo elastycznej konsystencji, z teffu można przyrządzić kremowy budyń lub puszyste naleśniki. Za to mąka bananowa i ze słodkich ziemniaków nada się do dietetycznych wypieków. Z pewnością sprawdzi się w menu diabetyków oraz alergików!
7 z 9
Trendy kulinarne 2017
8. Trendy kulinarne 2017: wodorosty
W roku 2017 wodorosty będą wszędzie. Począwszy od zielonych smoothies i batonów proteinowych z algami, po hawajskie sałatki ze szpinakiem wodnym lub azjatyckie kanapki z wakame. Podwodne rośliny to super food, który nazywa się zielonym mięsem ze względu na zawartość białka, żelaza, magnezu oraz cennych witamin z grupy B.
8 z 9
Trendy kulinarne 2017
9. Trendy kulinarne 2017: zdrowy tłuszcz
Na przekór modzie na dietę wysoko węglowodanową w stylu Raw Till 4 powracają tłuszcze. Do zdrowego menu wprowadzamy olej z awokado, masło klarowane (poznaj jego wszystkie właściwości >>) oraz kozi i owczy nabiał. Nie zapominamy również o dzikich rybach, które najlepiej smakują na surowo, w stylu hawajskiego ahi poke z tuńczykiem (przepis na poke >>).
9 z 9
Trendy kulinarne 2017
10. Trendy kulinarne 2017: kuchnia filipińska
Co może zawitać w kulinarnej modzie po wegańskich burgerach, azjatyckim ramenie i słodyczach w wersji raw? Czas na Filipiny! Okazuje się, że kuchnia z tego rejonu to połączenie smaków malezyjskich, polinezyjskich, hiszpańskich, chińskich i amerykańskich. Brzmi ciekawie? Dania w tym stylu pokochają osoby przychylne kuchni eksperymentalnej. Tu w jednym posiłku słodki smak łączy się z kwaśnym, ostrym i gorzkim, tworząc szaloną ucztę dla zmysłów!