Topinambur: co to za warzywo, jak smakuje i co można z niego przyrządzić? 5 przepisów z topinamburem
Topinambur jest uprawiany w Europie już od XVII wieku, mimo to w naszym kraju wciąż jest warzywem egzotycznym, którego nazwa nie mówi nic przeciętnemu Polakowi. Warto jednak poznać tę roślinę nieco bliżej, nie tylko ze względu na jej oryginalny smak. Docenić należy też wyjątkowe właściwości zdrowotne topinamburu.
- ELLE
Czym jest topinambur?
Topinambur, czyli gruszka ziemna, słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski, to roślina z rodziny astrowatych, blisko spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Jej nazwa nasuwa skojarzenia z brazylijskim plemieniem Tupinambá, należy jednak podkreślić, że geneza nazewnictwa to w dużej mierze dzieło przypadku.
W 1612 roku Marc Lescarbot przywiózł na dwór Ludwika XIII pomme de Canada - roślinę odkrytą w północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Opisywał ją jako "bulwiasty owoc o smaku karczocha". Rok później na królewski dwór sprowadzono Indian z plemienia Tupinambá. Ich tradycyjne tańce skojarzyły się królewskiej rodzinie z tą egzotyczną rośliną i od tamtej pory zaczęto nazywać ją topinambur.
Współcześnie to warzywo jest doceniane przede wszystkim przez zwolenników zdrowego stylu życia i odpowiednio zbilansowanej, wartościowej diety. Nic dziwnego. Słonecznik ziemny obfituje w cenne składniki, przez co wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Roślina ta zasłynęła przede wszystkim ze względu na dużą zawartość inuliny - wielocukru o udowodnionym pozytywnym wpływie na organizm. Zawartość tej substancji w bulwie to ok. 17 proc., co przekłada się na ok. 80 proc. wszystkich węglowodanów. Na czym polega prozdrowotne działanie inuliny? W tym miejscu należy wskazać na następujące czynniki:
- regulacja poziomu cukru we krwi - inulina w ustroju przekształca się we fruktozę, zatem uczestniczy w normalizowaniu glikemii u osób chorych na cukrzycę typu 2 i redukuje insulinooporność,
- redukcja cholesterolu - inulina obniża poziom cholesterolu LDL i tym samym uczestniczy w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego,
- wspomaganie funkcji układu pokarmowego - inulina stymuluje rozwój naturalnej mikroflory bakteryjnej, wspomagając w ten sposób proces trawienia,
- profilaktyka chorób jelita grubego - inulina likwiduje bakterie będące przyczyną stanów zapalnych w obszarze jelita grubego,
- detoksykacja organizmu - inulina, błonnik i pektyny doprowadzają do związania i szybkiego wydalenia szkodliwych związków.
Mówiąc o pozytywnym wpływie topinamburu na organizm, nie można nie wspomnieć o profilaktyce chorób nowotworowych. Z bulwy udało się wyizolować białka, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy wskazują też na zawarte w tym warzywie seskwiterpeny laktonowe wykazujące cytotoksyczne działanie na dwie linie komórkowe raka piersi.
Warto też wspomnieć, że zawarty w bulwie błonnik zapewnia uczucie sytości, eliminując w ten sposób problem podjadania między posiłkami. Topinambur powinien zatem znaleźć się w jadłospisie diety odchudzającej.
Jak smakuje topinambur?
Topinambur charakteryzuje się ciekawym i oryginalnym smakiem. Zdaniem wielu osób jego walory można przyrównać do tych, jakie oferują orzechy brazylijskie, z zaznaczeniem, że w słoneczniku ziemnym nuty słodyczy są wyraźniej wyczuwalne. Sam odkrywca tego warzywa porównał je do karczocha i nie bez powodu - w smaku obu tych warzyw można doszukać się wielu podobieństw.
Jak przyrządzić topinambur?
Topinambur nadaje się do jedzenia po obróbce termicznej, ale w przeciwieństwie do ziemniaka - najpopularniejszej rośliny bulwiastej w Polsce - nie ma żadnych przeciwwskazań przed spożywaniem go na surowo. Należy jedynie pamiętać, że organizm nieprzyzwyczajony do znacznych ilości błonnika, w pierwszym kontakcie z tym warzywem może zareagować nieprzyjemnymi wzdęciami.
Topinambur najlepiej smakuje poddany obróbce termicznej. Bulwy można gotować, podobnie jak ziemniaki. Świetnie nadają się też do pieczenia i smażenia. W zależności od wybranego przepisu topinambur może być podawany jako przekąska, danie sałatkowe, danie główne lub jako dodatek do mięs.
Topinambur pieczony z pomarańczą i rozmarynem
Składniki:
bulwa topinamburu - 0,5 kg,
rozmaryn - 2 gałązki,
sok z połowy pomarańczy,
miód - 2 łyżeczki,
olej roślinny - 3 łyżki,
przyprawy: pieprz czarny, sól.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy pozbyć się skórki z bulwy. Topinambur można obrać, ale jeżeli trafimy na warzywo o cienkiej skórce wystarczy ją zeskrobać. Bulwy kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości warzywa). Mieszamy sok z miodem, dodajemy listki rozmarynu. W tak przygotowanym sosie obtaczamy kawałki topinamburu, następnie posypujemy je solą i pieprzem. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które następnie umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Po 25 minutach danie można podać na stół.
Topinambur kiszony
Składniki:
bulwa topinamburu - 0,5 kg,
czosnek - 2 ząbki,
listek laurowy - sztuka,
chrzan - połówka korzenia,
woda - 0,5 litra,
sól - pół łyżki.
Przygotowanie:
przed przystąpieniem do pracy należy przygotować warzywa - pozbywamy się skórki z topinamburu przy pomocy szczotki do warzyw, chrzan obieramy. Bulwę kroimy na kawałki. Do słoika wrzucamy czosnek, listek laurowy i korzeń chrzanu. Dodajemy przygotowany wcześniej topinambur, zalewamy solanką i odstawiamy na minimum 7 dni.
Topinambur pieczony z tymiankiem
Składniki:
bulwa topinamburu - 0,5 kg,
papryka czerwona - sztuka,
czosnek - główka,
cebula - sztuka,
tymianek - 5 gałązek,
przyprawy: pieprz czarny, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
bulwę dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, nie pozbywamy się skórki. Paprykę kroimy na drobne kostki, cebulę - na 8 części, główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale nie usuwamy łupin. Wszystkie składniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o tym, że topinambur należy układać skórką w dół. Między warzywa wkładamy gałązki tymianku. Całość przyprawiamy pieprzem i solą, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Topinambur z groszkiem, boczkiem i makaronem
Składniki:
bulwa topinamburu - 0,5 kg,
ulubiony makaron - 0,25 kg,
zielony groszek - pół puszki,
wędzony boczek - 0,2 kg,
zielona pietruszka - pęczek,
przyprawy: pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
topinambur obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy i odcedzamy makaron. Siekamy natkę pietruszki. Boczek kroimy na drobną kostkę, następnie przysmażamy go na patelni wraz z plastrami bulwy. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka, dodajemy makaron i pietruszkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystkie składniki.
Topinambur pieczony z czarnuszką
Składniki:
bulwa topinamburu - 0,5 kg,
czarnuszka - pół łyżki,
oliwa z oliwek - 2 łyżki,
tymianek - pół łyżeczki,
sezam - łyżeczka,
sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie:
Pozbywamy się skórki z topinamburu, warzywo kroimy na grubą kostkę. Mieszamy sól i czarnuszkę, połączone składniki mielimy i wsypujemy do miseczki. Dodajemy tymianek i oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy. Kawałki topinamburu dokładnie nacieramy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziarnami sezamu. Całość umieszczamy na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.